x

Mi minden készül a levendulából?

Mi minden készül a levendulából?

A levendula illatát megérezve nagymama ruhásszekrénye jut eszembe, majd rögtön ezután egy kép a provence-i levendula mezőkről.

Pedig a levendula nemcsak a dél-francia de Grasse vidékén terem, hanem itthon, a tihanyi dombokon is. Igaz mára már csak száz hektár maradt meg az őslevendulásból, ami június végén nyílik és illatozik, de volt idő, amikor ebben a mediterrán klímában még az 1920-as években is akkora kiterjedésű levendulamezők illatoztak, hogy itt sajtolt olajából még Franciaországba is szállítottak. Ma már csak a hazai piac ellátására elegendő levendulát aratnak évről-évre, s mivel a kölni gyártás kihalt itthon, azt gyűjtöttük össze, mi minden készül most a levendulából.

A valaha kolostorok kertjében, gyógynövényként nevelt levendulának számos gyógyhatást tulajdonítanak. Az ókori görögök és rómaiak tisztító tulajdonságáért és illatáért kedvelték, olajával testüket masszírozták, szappant és fürdővizet illatosítottak vele.

Én elsőként nyugtató hatásának eredményességét vettem górcső alá. A párna alá helyezhető kis tasakok guszták, illatosak, és az ígéret szerint szép álmokat, jó pihenést adnak. A párnácskával remekül aludtam, bár lehet, hogy ezt anélkül is elértem volna. A fürdőolajat már jobban élveztem. Az esti fürdővízbe csepegtetve ugyanazt a nyugtató hatást érhetjük el, és a bőrünk is selymesebb tapintásúvá válik. Ha több időnk van és SPA élményre vágyunk, akkor tegyünk levendula fürdőgolyócskákat a kádba, közben egy-két gyertyát is meggyújthatunk, hogy a hangulatot fokozzuk. A finom illatban elmerülve garantált az ellazulás, hiszen a levendulavirágokat mind a mai napig gyakran alkalmazzák nyugtalanság és alvászavarok orvoslására, sőt az idegi alapú gyomor- és bélbántalmak orvoslását is megemlíti a szakirodalom.

Nyáron rovarcsípések esetén kiváló, mert enyhíti a viszketést és elhalványítja a bőrpírt. A gyógynövényboltokban a levendulából készült termékek széles választéka kapható. A fürdőolaj finom, nyugtató hatású illata mellett finomítja és puhítja a bőrt, így ezután kevesebb testápolóra van szükség. A fürdőgolyócskák a fürdővizet felhabosítják, a dús habokban pedig élvezetesebb a fürdés. Otthon magunk is készíthetünk levendulaesszenciát. A recept szerint forrázzunk le 50 g levendulát 1 liter forrásban lévő vízzel, majd lefedve hagyjuk állni 10 percig, végül az így nyert tömény levendulát öntsük be a fürdővízbe.

A levendula olaját masszírozásra is használják, illata miatt kiváló relaxáló és nyugtató. Egy masszőrrel együtt teszteltük és megállapítottuk: a levendula olaj masszírozáshoz nagyon jól használható, könnyen siklik a bekent testen a szakember keze, a masszírozás végére pedig beszívódik a bőrbe, így nem hagy kellemetlen, zsíros érzést. A masszőrtől megtudtam, hogy a levendula nagyszerű gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére fürdő és bedörzsölőszer formájában.

A levendulából készül szappan is, ami különösen kézmosásnál hasznos, hiszen szemben a hagyományos szappanokkal, ez nem szárítja ki a bőrt. Igaz, kevésbé habzik, de ezt könnyen meg lehet szokni és használatával nincs szükség kézkrémre.

Kipróbáltam a levendula kölnivizet is, amit többnyire nem magunkra fújunk, hanem párnácskákra vagy lapocskákra, amiket a szekrénybe helyezve elriaszthatjuk a gyapjú pulóverek és szőrmék kártevőjét, a molylepkét. A levendula szárított virágából készült csokor dísze a lakásnak, én egy antik ógörög korsóba tettem, ami nem csak mutatós, de kellemesen illatosítja is a szobát. Ha idővel veszít aromájából a levendulavízzel újra permetezve visszanyeri illatát.

A levendula természetesen nem maradhat ki a konyhából sem, például készíthetünk belőle nyugtató teát. Én egy csésze forrásban lévő vízbe két teáskanálnyi levendulavirágot teszek, 5-10 perc után leszűröm, mézzel ízesítem. Salátaöntetként és ételízesítőként is használják az ínyencek, íme, a recept: egy maréknyi szárított vagy friss virágot tegyünk jól zárható üvegbe, és öntsünk hozzá negyed liter olíva olajat vagy almaecetet. Érleljük 3-4 napig napos, meleg helyen, majd szűrjük le. A főzni szeretők bármikor megbolondíthatják vele az ételeket. De készül belőle szörp, zselé és üdítőital, nagyanyáink virágját ízesítőként a lekvárba is belefőzték.

Ha álmatlanságban szenvedünk, egy teáskanálnyi tinktúrát keverjünk el vízben, és igyuk meg. Úgy tartják, ettől jól alszunk majd.

Levendulából már pálinkát is készítenek, a zamárdi Zimek Zimek Manufaktúra párlata tavaly aranyérmet is kapott a Bécsben megrendezett Destillata 2010 versenyen.