x

Maradj lendületben!

Maradj lendületben!

A nyaralás egyik erénye, hogy otthon hagyjuk a számítógépet, elfelejtkezünk a TV-ről, s ez már önmagában is arra ösztönöz, hogy többet mozogjunk. Nagy sétákat teszünk, úszunk a tengerben vagy a medencében, s esetleg még a strandlabdázásba is beszállunk. Itthon azután visszasüppedünk a kényelmes fotelbe, s leginkább időhiányra hivatkozva leteszünk nem csak a sportolásról, de még a kiadós sétákról is. Szomorú felmérések bizonyítják, hogy a felnőtt lakosság évről-évre kevesebbet mozog, a sportot leginkább csak figyeli, s mindez sajnos már a fiatal középkorúakat is jellemzi. A mozgáshiány egyre fáradtabbá tesz, s minél fáradtabbak vagyunk - a 21-es csapdájaként -, annál kevesebbet strapáljuk magunkat.

Ezért nyaralás után rögtön belevághatunk egy hozzánk illő edzésformába. A sport javítja az élet minőségét, tartást ad, kívül-belül átformál minket. Az ér célba, akinek az aktivitás a mindennapok része lesz. Ám ehhez hetek, hónapok kellenek, mert bármilyen sportot választunk is, az a kezdeti időszakban kemény munkát jelent.

Első lépésként nem árt tisztázni, hogy magányos farkasként, vagy csoportosan szeretnénk formába hozni magunkat. Azoknak, akik úgy gondolják, hogy egész nap épp eleget vannak emberek között, ajánlhatjuk a legolcsóbb sportot, a futást a szabadban. Ehhez pusztán egy edzőruha és megfelelő cipő szükséges. Ez utóbbi viszont nem mindegy, hogy milyen, mert egy rosszul megválasztott sportcipővel többet árthatunk. Az sem mindegy, hol futunk. A legideálisabb, ha az autók kipufogó csövétől távoli, lehetőleg aszfaltmentes talajt keresünk a környezetünkben. A legnagyobb élmény erdőben futni, ahol a tréningezés és a természet szépsége nem pusztán testünket, de lelkünket is felüdíti. Ha távol lakunk ilyen területtől, megéri, hogy autóba ülve elmenjünk a legközelebbi erdő széléig. A futástól kitágult tüdőnek friss oxigénre van szüksége, amit a fák és bokrok levelei tisztítanak meg, a talp pedig másként mozog az egyenetlen és puha talajon, mint a merev betonon.

Egy kicsit több befektetést igényel a kerékpározás, mert a régi bölcs mondás, miszerint olcsó húsnak, híg a leve, a járgány kiválasztásánál is igaz. A biciklit személyre kell szabni, az ülésnek és a kormánynak kényelmesnek kell lenni ahhoz, hogy a megfelelő távot letekerhessük vele. S, akár csak a futásnál, itt is érdemes minél jobban eltávolodni az út porától és benzingőzétől. Ha friss levegőn kerekezünk, kitisztíthatjuk a tüdőnket, felélénkíthetjük a vérkeringésünket. Futás és kerékpározás közben ízlésünknek és temperamentumunknak megfelelő zenét is hallgathatunk, ami megakadályozza, hogy gondolataink a munkára, a megoldandó problémákra terelődjenek.

A társaságkedvelők sportolhatnak társaikkal közösen, rájuk a többiek ösztönzőleg hatnak, máris nem olyan gyötrelmes és izzasztó a testformázás. Ők szívesen választják a játékos sportokat, a focit, kosárlabdát, kézilabdát, ahol a győzelemre, a gólokra koncentrálnak. Valahol a kettő között találjuk a tornatermi órákat, ahol nincs kölcsönös függés a másiktól, mégis ösztönzően hat ránk, hogy nem egyedül szenvedünk meg az izmokért. Napjainkban talán itt a legnagyobb a választék, a jogától, a pilateszig, és az aerobictól a fitball edzésekig.
Kapcsolódó Tartalom