x

Köpölyözés

Hason fekszem és várom mi történik velem. A kínai orvossal előzőleg csupán angolul beszélgettünk, így most nem tudom pontosan mi is vár rám. Valahol a hátam mögött, egy számomra beláthatatlan szögben, gyufa sercen és hallom a spirituszláng lobbanását.

Néhány perc múlva érzékelem, hogy valami közelít a hátamhoz. Relaxáljon, szólít fel az orvos, de mindhiába, az összes idegszál összefut a hátamon. Keleti gondolkodásával nem is érti, miért nem lazítok, ha erre kért. A feszültség csúcspontján érzem, hogy meleg ér a bőrömhöz, amely megemelkedik. Csak ekkor értem meg, mit jelentett a szó: köpölyöznek!

A történet régi, évekkel ezelőtt esett meg velem, s a legutóbbi wellness kiruccanásunkat jutatta eszembe. A szálloda szolgáltatásai között ugyanis köpölyözés is szerepelt. S, hogy mi is az a köpölyözés, aminek már a hangzása is oly bizarr?

A köpölyözésnek több ezer éves múltja van, s a magyar népi orvoslásban is mindig fellelhető volt. Elsődlegesen célja a salakanyagok eltávolítása. A terápia lényege a szívó hatás, amit általában üvegpohárral, vagy speciális kis harangocskákkal végeznek, amelyeket a test különböző pontjaira „cuppantanak”. Hippokratész így fogalmazta meg a köpölyözés lényegét: „szabaddá teszi az energiapályákat, elvezeti a mérgező energiákat, a rossz vért, a salakanyagot, a gonosz szeleket, serkenti a vérképzőrendszert, helyreállítja a jin-jang egyensúlyt a szervezetben.”

A mai orvostudomány ennek megfelelően főleg a reumatikus fájdalmak enyhítésére, emésztési, légúti és keringési panaszok gyógyítására alkalmazza, habár a szakemberek szerint nagyon jó immunerősítő hatása is van.

A köpölyözésben lévő salaktalanító hatást azonban felfedezték maguknak a szépségszalonok is. Rájöttek ugyanis, hogy, ha a cellulitisz nem más, mint a kötőszövetekben lerakodott zsír és salakanyag, akkor ezt a legegyszerűbb ezzel az ősi módszerrel orvosolni. A narancsbőr kezeléséhez megszületett a vákuumtechnikán alapuló speciális gép is, így sok helyen már ugyan nem üvegpohárral, de egyazon elven alapulva, gépi technikával kezelik a nők egyik szépséghibáját.

Győri Anna

Kapcsolódó Tartalom

Telefon: (+36) 30 985 8991
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu