x

Igyunk többet!

A folyadék életelixír. Miként tartja egészségesen a szervezetet? Hogyan ösztönzi a teljesítményt és a koncentrációt? Hogyan csökkenti a ráncokat?

Na végre! Már jön a pincér! A vendég nyelve szájpadlásához tapad, és úgy érzi magát ezen a forró nyári estén, mintha menten szomjan akarna halni. A pincér leteszi a jégkockától párás poharat. Az első korty, amely az ajkat éri, pompás, és egy húzásra megissza a fél liter almalét. Ami a meleg évszakban teljesen természetes, az egyébként problémát is okozhat. Ahhoz, hogy fittek és munkabírók maradjunk, a szervezetnek bőséges mennyiségű folyadékra van szüksége. De főként a hölgyek isznak keveset. Miért olyan fontos az ivás, mit és hogyan kell innunk?

Mennyi folyadék szükséges?

Minél többet iszunk, annál jobb. A táplálkozástudósok javaslata: legalább napi 1,5-2 liter. A javaslat az év minden napjára vonatkozik, hogy jól működjön az anyagcserénk. Nyári melegben, erős fizikai munka vagy sportolás közben, amikor jobban izzadunk, ennél még többet kell inni. Szervezetünk 60-70%-a víz. A víz szállítja a vízben és zsírban oldódó tápanyagokat oda, ahol felhasználásra kerülnek, és kimossa az anyagcseretermékeket a májból, a belekből és a veséből.

Miért éppen a nők?

Miért éppen a nőknek kell sokat inniuk?Az ivás a nők számára különösen fontos, mivel ők jobban izzadnak, mint a férfiak. Így szervezetük több folyadékot, ezáltal fontos ásványi anyagokat is (mint a kalcium) veszít. Átlagban a nők napi 1,6 l folyadékot fogyasztanak. Ez a mérsékelt fizikai igénybevételnél elég is. Ha az ember jobban izzad, nemcsak folyadék-, hanem ásványianyag-hiányban is szenved.

A szomjúság figyelmeztet

Mi történik a szervezetben szomjúságkor?A szomjúság a szervezet figyelmeztetése, és akut vízszükségállapotot jelent. Ha a vérben túl kevés a folyadék, speciális hormonok azonnal jelentik az agynak: valamit inni kell! Ha ez nem történik meg, a szervezet szikkadt nyelvvel, száraz torokkal, és végül enyhén megduzzadt nyálmiriggyel hívja fel a figyelmet a vízhiányra. De ezeket a jeleket csak egy bonyolult láncreakció esetén küldi, amikor a szervezet a kiszáradás előtt áll. Megemelkedik a szervezetben a sókoncentráció. Ugyanakkor adiuretin nevű hormon termelődik, ami megkísérli a vese irányításával a víz szervezetben tartását. Erre az agy bizonyos sejtjei reagálnak és riadót fújnak a szomjúságközpontban.

Hiánya kiszáradáshoz vezethet

Miért veszélyes, ha valaki keveset iszik?Normális terhelésnél a szervezet napi három liter vizet ad le. Ha erősen lecsökken a folyadékszint, a vér besűrűsödik. Ezáltal kevesebb oxigént képes szállítani. A szív erősebben pumpál, így gyorsabban ver. Következményei: a vérnyomás drasztikus csökkenése. Ez viszonylag rövid idő alatt fáradsághoz, szív- és keringési zavarokhoz vezethet. A bőr és a nyálkahártya kiszárad. Az agy vérellátottsága sem kielégítő, ami koncentrációhiányhoz vezet. Az emésztés lelassul, a káros anyagokat nehezebben szállítja el. A hosszú ideig tartó folyadékhiány vesekárosodáshoz és a ráncok túl korai megjelenéséhez is vezethet.

Hogy milyen érzékenyen reagál a szervezet a folyadékhiányra, azt sporttudományi tanulmányok mutatják:

Ha az ember csak 2%-nyi folyadékot veszít, teljesítménye 20%-kal csökken
4%-os folyadékveszteségnél már 50%-kal
15%-nyi folyadékveszteség kiszáradást okoz.

Ne alkohollal pótoljuk!

Miért nem alkalmas az alkohol szomjoltónak?A szomjat egy csodás koktéllal oltani - nos, csak a TV-reklámokban működik. Minden egyes ml alkohol következménye ugyanis, hogy a szervezet vizet ad le, és automatikusan még több folyadékot igényel. Ennek oka, hogy az alkohol gátolja az adiuretin hormont, ami arról gondoskodik, hogy a szervezet ne válasszon ki túl sok vizet. Ezért az orvosok óva intenek attól, hogy a szomjat - pl. sportolás után vagy nagy hőségben - alkoholtartalmú italokkal oltsuk.

Mit igyunk?

Ideális az ásványvíz - nem túl hideg és nem túl szénsavas -, szűrt gyümölcslevek és a nem cukrozott gyógy- és gyümölcsteák. A vezetékes ivóvíz is jobb a hírénél (az óvatosság csak az ólomvezetékes háztartások esetében javasolt). Ha sört akarunk inni, az alkoholmenteset válasszuk. Ezzel szemben kerüljük a kóla, kávé és feketetea fogyasztását - mivel alkotórészeik fokozzák a vízkiválasztást. Készítsünk 1-2 üveg szénsavmentes ásványvizet az íróasztalra. Szoktassuk magunkat ahhoz, hogy minden étkezés után megiszunk 1-2 pohár vizet, szűrt gyümölcslevet vagy gyógyteát.

Egy csésze gyógyerő

Forró felfrissülés. Nyáron az ásványvíz mellett kitűnő frissítő a tea. Íme néhány javaslat, melyeknek egyébként egészséges mellékhatása is van.

Zöld tea Fogyasztása az utóbbi években megsokszorozódott. A zöld tea fokozza a figyelmet és a koncentrációt. Több tanulmány bizonyítja rákmegelőző hatását.

Elkészítése: 3-5 kávéskanál zöld teához 1 liter víz. A vizet felforraljuk, majd hozzáadunk fél csésze hideg vizet. A zöld teát nem szabad forrásban levő vízhez adni, mert elveszíti aromáját és keserű lesz. A vizet kb. 80 °éC-ra le kell hűteni. A tealevelet kb. 3 percig kell benne áztatni.

Gyümölcstea

Kevesen tudják, hogy a valódi gyümölcstea nem tartalmaz feketeteát, hanem szárított gyümölcsdarabkákból áll. Így a nap bármely szakában fogyasztható, és üdítő hatású kiváló vitaminforrás.