x

Hajtrükkök

Alig akad olyan ember, akinek a haja mindenféle segítség nélkül is éppen olyan, amilyet szeretne. Az emberek 90 százaléka panaszkodik korpás, zsíros vagy egyéb módon károsodott hajára, amelyben rendszerint nincs semmi tartás. Ám minden problémára van megoldás.

Hajfortélyok

Ha nincs otthon sampon, helyettesíthetjük habfürdővel vagy finom, enyhe mosószerrel. Megfelelő hajápoló szer híján sörrel dússá, testessé, pezsgővel pedig hullámossá tehetjük hajunkat. Próbálkozhatunk tonikkal vagy a hajszíntől függően fehér, illetve vörösborral. A zsíros hajnak jót tesz az utolsó öblítővízhez adott kanálnyi citromlé vagy ecet.

Természetes fogások

Már ősidők óta alkalmaztak növényi anyagokat gyógyítás, kényeztetés és szépítés céljából. Az alábbi receptek szerint magunk is készíthetünk házi termékeket.

Melegített olaj: tartást és fényt kölcsönöz a hajnak. Válasszunk egy tetszőleges növényi olajat (ténylegesen mindenféle növényi olaj alkalmas hajápolásra), kissé melegítsük fel, majd masszírozzuk gyengéden a fejbőrbe, ezután oszlassuk szét az egész hajon. Húsz percre borítsuk be hajunkat egy fürdősapkával (vagy frottírtörölközővel). A meleg miatt az olaj benyomul a hajszálak kapillárisába. Végül hajunkat mossuk meg és öblítsük le alaposan.
Korpásodás ellen: keverjünk össze pár csepp rozmaringolajat 30 ml olívaolajjal. Lefekvés előtt dörzsöljük a fejbőrbe. A következő nap reggelén alaposan mossuk meg a hajunkat és öblítsük le. Fontos, hogy egy régi törölközőt a fejpárnánkra terítsünk, mert különben könnyen olajfoltos lesz.

Extra tippek

Citromos öblítés: a zsíros hajon segít. Csavarjuk ki nyolc citrom levét. A citromhéjakat 2 teáskanál hársfavirággal egy liter vízben forraljuk fel, majd lefedve 10 percig hagyjuk ázni. Adjuk hozzá az átszűrt citromlevet, töltsük üvegekbe, majd két napig pihentessük. Minden hajmosás után 1/8 liter folyadékot tegyünk az utolsó adag öblítővízbe. Gyógyítási céllal pedig egy héten át minden este 1 teáskanálnyi folyadékot masszírozzunk a fejbőrbe és a hajba.
Hajhullás elleni teakeverék: nyírfalevél, csalánlevél, bojtorjángyökér, levendula, fűzfakéreg, kamillavirág keverékéből készítsünk 2 liternyi vízzel főzetet. Ha megmossuk a hajunkat, öblítsük át alaposan többször is a langyos teakeverékkel.
Korpásodás elleni teakeverék: bojtorjángyökér, csalánlevél, csalángyökér, fűzfalevél, fűzfakéreg, római kamilla azonos arányú keverékéből főzzünk teát. Ha langyosra kihűlt, öblítsük le vele a tisztára mosott hajat. Heti 2 alkalommal a tünetek megszűntéig ajánlott használata.
A töredező hajat vágassuk gyakrabban, ne daueroltassuk vagy festessük, mert ezzel még jobban károsodik.
Az intenzív hajhullást jobb szakorvos és hajspecialista segítségével kezelni, mint magunktól kiválasztott és jónak ítélt készítményekkel. Nem minden hajhullás oka a fejbőr és a hajhagymák elváltozása!
A hosszú hajat kedvelők is jól teszik, ha időnként kicsit rövidebbre vágatják a hajukat, hogy ezzel is csökkentsék a hajhagymák terhelését. Gumizás helyett pedig lehetőleg csak lazább szalagot és csatokat használjunk.

Kapcsolódó Tartalom