x

Gyűjtsd a vitaminokat!

Gyűjtsd a vitaminokat!

Az ősz még kiválóan alkalmas a nyáron megkezdett vitamingyűjtésre. Szükség is van rá, hogy ellenállók legyünk a téli bacilusok legyőzésére, ezért minden nap kerüljön az asztalunkra hazai szezonális gyümölcs. Azért legyen hazai gyümölcs, mert ezek biztosan éretten kerültek le a fáról, így a legtöbb vitamint tartalmazzák, szállításukhoz a legkevesebbet használtak fel a föld nyersanyagkincseiből, és a legkevesebb káros anyag került így a környezetbe. A messziről jött, tartósított és sokat utazott gyümölcsök lényegesen kevesebb hasznos összetevőt tartalmaznak, hiába oly méretesek, ezen túl rengetek energiát emésztettek fel hosszú szállíttatásuk alatt.

A reggelt indítsuk egy speciális gyümölcs turmixszal! Néhány szezon gyümölcsöt daraboljunk fel, öntsünk hozzá annyi csapvizet vagy szénsavmentes ásványvizet, hogy épp ellepje, majd az egészet turmixszoljuk össze! Nem kell hozzá semmilyen édesítő és tej sem, a tej ugyanis elvesz az eredeti ízek erejéből, nehezebbé teszi a gyümölcskeveréket, és előfordul az is, hogy a gyümölcsök valamelyikével ütközve betúrósítja az italunkat. Ne használjunk a felöntéshez dobozos vagy üveges gyümölcslevelet sem, mert hozzáadott cukrot tartalmazhatnak, sőt esetleg tartósítószer is van bennük.

Friss zöldségekből is nagy a választék ősszel. A piacon vásárolt hazai, szezonális zöldek szintén finomabbak, ízletesebbek, a szervezet számára több értékes anyagot tartalmaznak. A fagyasztott zöldeket vegyük télen, amikor nincs belőle hazai friss. Alapszabály, hogy a nyaralás után soha ne kezdjünk fogyókúrába. Sokan felszednek a szabadság önfeledt napjai alatt néhány kilót, de kár lenne pozitív energiáinkat hazatértünk után rögtön ilyen lehangoló dologgal kezdeni. Egy darabig még ne szorítsuk magunkat kemény és hangulatromboló szabályok közé, az a néhány kiló felesleg pár hét múlva szinte észrevétlenül el fog tűnni, ha kicsit odafigyelünk.

A vakáció alatt idegen kultúrákat, új ízeket ismerünk meg. Az újonnan szerzett élmények hatására gazdagíthatjuk étkezési szokásainkat, az új recepteket, egzotikus fűszereket otthon is kipróbálhatjuk, változatossá téve a mindennapokat. Sokan vesznek különleges fűszereket ajándékba maguknak és rokonaiknak, ilyenkor nem árt azonban tanácsot is kérni hozzá, mert lehet, hogy valamelyikből, mint például a tzatzikiből, egy késhegynyi is elegendő.