x

Fűben, fában orvosság

Fűben, fában orvosság

Fűben, fában orvosság, tartja a régi mondás, s bizony a hétköznapokban mind a mai napig szívesen élünk apróbb bajaink kezelésekor a növények leveleiből, virágaiból, magjaiból készült gyógyteákkal.

Emlékszem a rokonságunkban lévő „javasasszony” annak idején anyukámat saját készítésű gyógyteákkal szabadította meg a gyomorfekélytől. Persze ma már a gyógynövény boltok polcain nem csak gyógyteákat, de különféle teakeverékeket is találunk, hogy ne kellejen a helyes arányokon törni a fejünket.

A gyógyteák különösen a megfázásos, gyulladásos betegségek és az emésztési panaszok enyhítésében segítenek, és egyre népszerűbb a méregtelenítésben is. A gyógyteák közül talán a legnépszerűbb a kamilla, ami szinte mindenre jó. Enyhíti a gyomorfájdalmat, segíti az emésztést, nyugtatja az idegeket és lehűtött forrázata megnyugtatja az égő, viszkető, fáradt szemet. Különösen a nyári melegben üdítően hat a hidegen áztatott csipkebogyó tea, ami C-vitaminban igen gazdag, ezáltal véd a fertőzésekkel szemben, valamint kiváló méregtelenítő. Szintén méregtelenítő hatása miatt kedvelt a csalántea, ami ugyanakkor gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, s immunerősítő, a vese működését segíti. A gyógyteák tárháza szinte kimeríthetetlen, mindet felsorolni szinte képtelenség, ami mindegyikben közös, hogy, ugyanúgy ahogy a teázásnak megvannak a szertartásai, a gyógyteák fogyasztásakor is érdemes betartani a rituálékat. A gyógyteákat soha ne forraljuk, hanem a csészébe lévő teafűre öntsük rá a felforrázott vizet és hagyjuk 5 percig ázni, majd szűrjük le. Ezután helyezkedjük kényelembe, esetleg tegyünk fel egy kellemes zenét és relaxálva szürcsölgessük el a gyógyteát. -győri-