Iránymutatásaik és a különböző divatirányzatok időnként új utakra vezetnek minket, hogy aztán évek, vagy évtizedek múlva bevett szokásaink romba dőljenek.
Kalóriák bűvkörében
Vacsoráé a főszerep
A mai felgyorsult világban nagyítóval kell keresni olyan embert, aki be tudja, és be akarja tartani a „reggelizz, mint egy király” aranyszabályt. Ehhez idő-milliomosnak kellene lenni, a valóságban sem időnk, sem türelmünk nincs hozzá. A rosszul kialakított és megszokott étkezési szokásaink miatt gyomrunk sem képes egy bőséges reggeli befogadására. A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet által márciusban készített felméréséből kiderül, hogy a magyarok egyharmada egyáltalán nem, vagy csak alkalmanként szokott reggelizni. Az okoknál legtöbben az idő hiányát említették. Tovább
Kúrák és rehabilitált ételek
Hosszú évekig szerepelt az egészséges étkezők tiltólistáján a tojás és a vaj, mindkettőről állították a szakemberek, hogy növeli a koleszterinszintet. Ezért aztán az emberek a tojást egyszerűen elhagyták az étlapról, a vaj helyett pedig előszeretettel használták a margarint, ami óriási népszerűségre tett szert a világon mindenhol. Míg nem az amerikai kutatók felfedezték az emberi szervezet számára milyen hasznos elemeket tartalmaz a tojás, és ennek nagy hangot is adtak. Egyenesen a Time magazin címlapján rehabilitálták a tojást. Ennél kicsit visszafogottabb kampány során, de a vajat is visszaállították a legfontosabb étkeink közé. Ezek fogyasztása megindítja az epe-utakat, ami az egészséges emésztés alapfeltétele. Tovább
Győri Anna