x

Ayurvéda

Amikor arra az elhatározásra jutok, hogy az ayurvéda témáját járom körbe, még nem sejtem, milyen nagy fába vágtam a fejszémet. Már a szó jelentése is, vagyis az élet tudománya, elgondolkodtató, hiszen, ahogy a bölcsek mondják, az élet megismeréséhez egy egész élet sem elegendő, a tudományát megfejteni pedig szinte lehetetlen.

Még szerencse, hogy ehhez segítségünkre van India több ezer éves tapasztalata. Az ayurvéda, az indiai orvostudomány ugyanis, ellentétben a nyugati felfogással, nem pusztán gyógyít és megelőzi a betegségeket, de a test és a lélek harmóniájának megőrzésére, illetve annak helyreállítására törekszik. Ennek megfelelően az ayurvéda orvoslás, filozófia, táplálkozás, testápolás, mozgás és masszázs is egyben. A cél érdekében mindent bevet, ami él és mozog, sőt, ami nem, még azt is. A gyógyfüvek mellett ásványokat, olajokat, fémeket, még a földet is felhasználják a harmónia megteremtéséhez.

Legfontosabb megközelítésük az, hogy az emberek születésüktől fogva három típusba sorolhatók, úgy, mint a Vata, Pitta, Kapha. Természetesen ezek a típusok nem színtiszták, de mindenkinél van egy, ami túlsúlyban van, s éppen ezért az ayurvéda arra helyezi a hangsúlyt, hogy ezt az uralkodó típusjegyet erősítse, ugyanis elvük szerint, ha ez a születési jelleg megbomlik, akkor következnek a testi- és leki- problémák.

Wellness paradicsomokban egy-egy ayurvédikus masszázst, testápolást kipróbálhatunk, de a lényeg az összességben van, tehát egy egész életmódot kell építeni rá, ha valaki valójában szeretné a hasznát élvezni. Úgy tartják, hogy első lépésben méregteleníteni kell a szervezetet kívülről, belülről. Ez adott esetben azt jelenti, hogy böjtöléssel kell kezdeni, amit össze lehet kötni az ayurvéda masszázzsal. Ez utóbbi a típusnak megfelelő olajokkal és mozdulatokkal tisztítja meg a bőrt. Amikor a teljes test felfrissült, következhet a Vata, Pitta vagy éppen a Kapha táplálkozásra való áttérés és az ayurvédikus testápolás. Míg a nyugati kultúrákban még ma is a látható testrészekre terelődik a gondoskodás, mint az arc, dekoltázs és a kéz, addig az indiai szokások a test különböző pontjaira külön testápolási szertartásokat ismernek és használnak, így minden porcikát minden nap külön kényeztetnek. A kulináris örömöknél is a különféle ízek, mint a sós, édes, keserű, savanyú, erős, aszerint dominálnak, hogy éppen melyik jegy szülöttei vagyunk. A táplálkozás, testápolás és a masszázs mellett, nagyon nagy hangsúlyt helyez az ayurvéda a mozgásra is, ami Indiáról lévén szó, természetesen a jóga valamelyik formája kell, hogy legyen. A jóga, ami szintén testben és lélekben ellazít, segítségünkre van az oly fontos harmónia megteremtésében.

Győri Anna


Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu