x

Antioxidánsok, fegyver az öregedéssel szemben

Antioxidánsok, fegyver az öregedéssel szemben

Az öregségnek is megvan a maga bája, mondják a bölcsek, pedig amióta világ a világ, az emberiség folyton arra törekedett, hogy elodázza ezt a folyamatot. Mint tudjuk, az öregedés nem más, mint oxidációs folyamat, amit megállíthatunk, vagy legalábbis késleltethetünk az antioxidánsokkal.

Jó pár évvel ezelőtt ezzel a felfedezéssel forradalmasították a bőrápolást, azóta külsőleg-belsőleg ezt a fegyvert dobjuk be az „örök fiatalság” megőrzésére. De mik is ezek a varázslatos antioxidánsok?

align=left A kutatások bebizonyították, hogy a bőr legádázabb ellensége nem a nap és az UV-sugárzás, hanem a környezetszennyezés és a füst. A bőr éppúgy, mint az egész szervezet, a külső ártalmak ellen védekezve oxidánsokat termel, megindítva ezzel egy ártó folyamatot. Az oxigénmolekula magja körül ugyanis elektronpárok keringenek, ha valami megzavarja a molekulák normális működését, akkor azok elvesztik egyik elektronjukat, ez maga az oxidáns. Az oxidáns, mivel labilis, egy elektront keres, hogy ismét stabilizálódhasson, ezt pedig egy egészséges molekulától szerzi meg, elindítva ezzel egy megállíthatatlannak tűnő folyamatot. Szemléletesen ezt leginkább a felvágott almával szokták illusztrálni, ahol az oxidáció először barnulást, majd lassú fonnyadást okoz. Tulajdonképpen ugyanez játszódik le a szervezetben is, de ezt antioxidánsokkal megakadályozhatjuk. Az antioxidáns, amit kívülről juttatunk a bőrbe, vagy akár az egész szervezetben, feláldozza magát, odaadja egyik elektronját az oxidánsnak, megszakítva ezzel a láncreakciót. Védelmet nyújt a károsodás ellen és helyreállítja a sejtek normális működését.

A talán kissé tudományosnak tűnő bevezető után lássuk a gyakorlati oldalát, vagyis vegyük sorra mikor, mivel tudjuk az egészséges egyensúlyt helyreállítani, mikben találhatók meg azok az antioxidánsok, amik konzerválják külsőnket és belsőnket egyaránt.

Citrom

align=left Kezdjük rögtön a legismertebbel, a citrommal, amit ősidők óta használ az emberiség fűszerként éppúgy, mint frissítő italként, de napjainkban sajtolt olaját a szépítészetben is bevetik, mint hatékony ránctalanító. Mindenki tapasztalta már, hogy a frissen reszelt almára, ha citromot facsarunk, akkor az sokáig nem barnul meg, nem esik össze. Ugyanezt a hatást fejti ki a szervezetre is. A magas C-vitamin és bioflavin tartalmú déli gyümölcs amellett, hogy az oxidatív hatást csökkenti, kiváló méregtelenítő és vértisztító. Baktériumölő erejét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a kolera-, diftéria és a tifuszbacikat is képes kiölni. Bőrfiatalító, bőrmegújító tulajdonságait arckrémekben élvezhetjük, de növényi olajjal keverve a hajhullást is megakadályozhatjuk vele. A héjából készült citromolajjal a szoba levegőjét fertőtleníthetjük, dohányosok, pedig ezzel tudják legjobban elvenni a füstöt és a kellemetlen cigaretta szagot.

Tipp: a fiatalság és az egészség megőrzése érdekében naponta elfogyasszunk el egy egész citromot, lehetőleg cukor nélkül, ha édesítjük, mézzel tegyük. Jobbára limonádéban kedvelt, pedig hívei szerint, a jól megmosott citromot felszeletelve, héjastól érdemes megenni. Persze ez főként a délvidéki friss gyümölcsre igaz, jómagam épp citromérés idején jártam Rodoszon, ahol megkóstolhattam a fáról leszedett citromot. Ennek íze kevésbé fanyar, ízletesebb és tényleg magában is élvezetes.

Szőlőmag

align=left Még alig ért véget a szüreti időszak, az üzletek polcairól egészséges, szép szőlőfürtöket válogathatunk. A finom őszi gyümölcsöt sokan szeretik, de jó néhányan a kissé kesernyés magot kiköpik, vagy egészben lenyelik, pedig ezeket gondosan meg kellene rágni, hogy hatóanyagai felszívódjanak. A szőlőmag ugyanis klinikailag bizonyítottan megvédi a vérzsírokat az oxidációtól, ezzel csökkentve a koleszterinszintet, a magas vérnyomást, segíti az agy működését, és ami nem elhanyagolható gátolja a ráncok kialakulását is. Éppen ez utóbbi miatt kedvelt összetevője az arckrémeknek, a test- és kézápolóknak. Szőlőérés elmúltával vásároljuk hidegen sajtolt olaját, ami külsőleg, belsőleg szépít, fiatalít. Arckrémekbe, testápolókba keverve a petyhüdt bőrnek visszaadja rugalmasságát, belsőleg pedig az öregedés megakadályozása mellett még a stresszt is oldja.

Tipp: borvidékek wellness szalonjaiban mind nagyobb népszerűségnek örvendenek a különféle vinoterápiás kezelések. Ha lehetőségünk van rá, vegyünk egy-egy szőlőmag pakolást, amivel növelhetjük a bőr rugalmasságát, s akár éveket fiatalodhatunk velük.

Zöld tea

align=left Egzotikus keleti kultúrákból - Japánból és Kínából, ahol a mai napig a legnépszerűbb italnak számít - került hozzánk a zöld tea. Mivel magas a C-vitamin tartalma, levelei ellenállnak az oxidációnak, ezért maradnak zöldek, nem fonnyadnak el. A zöld tea nem pusztán frissíti a szervezetet, de remek antioxidánsként megőrzi az egészséget és a fiatalságot is. A keleti bölcsek mindig is a hosszú élet forrását látták benne és nagy élvezettel kortyolgatták az ízében és illatában leginkább a friss fűhöz hasonlatos frissítőt. Az egyik legismertebb kínai teát, a Lung Ching-et, ami Jóakaró Sárkány” jelent, már sok száz éve használják a szerzetesek idegnyugtatóként illetve az elme tisztítására.

Tipp: egész testünket felfrissíthetjük, táplálhatjuk, hidratálhatjuk egy házilagos fürdővel, ha a kádba néhány ropogós, friss zöld tea levelet szórunk. Hatását némi zsályával és kevés citromlével fokozhatjuk.

Fenyőmag

align=left Nálunk még csak most kezd ismertté válni, de például Tunéziában már korábban is találkozhattunk vele, hiszen a menta teát bőségesen megszórják fenyőmaggal, az átázott magvakhoz pedig kiskanalat szervíroznak. Az apró fehér magvak íze leginkább a mandulára emlékeztet, de puhább és kevésbé kesernyés. A fenyőmag már az antik világban is, különösen a rómaiaknál volt ismert, ahol a katonák élelmezésére szolgált. Antioxidáns hatását telítetlen zsírsavainak és magas E vitamin tartalmának köszönheti. A tobozokból a magvak elővarázsolása aprólékos munka, ezért drága csemegének számít, mégis a mediterrán konyhában igen népszerű, a híres pesto-hoz például nélkülözhetetlen.

Tipp: a fenyőmag, a dióhoz és a mandulához hasonlóan, magas zsírtartalma miatt igen hamar avasodik, ezért tárolása nem egyszerű. Ha csemegeként szeretnénk fogyasztani mézben tárolhatjuk, egyébként légmentesen lezárt fóliában, hűtőszekrényben érdemes tartani.

Étrend kiegészítők

Sokan nem bízzák a véletlenre, pontosabban az étkezésre, a megfelelő antioxidánsok bejuttatását szervezetükbe, biztosak akarnak lenni abban, hogy minden nap a megfelelő mennyiséget kapják meg, nekik ajánlják a különféle étrend kiegészítő porokat, tablettákat, kapszulákat. Ezeknek legtöbbjében A, E, vagy C-vitamin és Q10 enzim a fő összetevő, de igen sokszor található meg bennük a fentebb említett termések egyike-másika is. Mindezek mellett nagyon fontos szerepet játszik még az antioxidatív folyamatokban a szelén, nem véletlen, hogy nevét is egy görög istennőről, Szelénéről kapta. Neves kutató nyilatkozott arról egy TV adásban, hogy hazánkban különösen nagy jelentősége van a szelén pótlásának, hiszen nálunk sem a föld, sem a víz nem tartalmaz elegendőt, tehát nem biztos, hogy ezt a fontos elemet pusztán a táplálékkal magunkhoz tudjuk venni.

Minden, ami piros

align=left S, végül, de nem utolsó sorban, jól tesszük, ha a szezonnak megfelelően sok piros húsú gyümölcsöt, vagy zöldséget fogyasztunk, ezeknek mindegyikében található ugyanis antioxidáns. Így télen például egy szép piros almával, vagy az étkezéshez fogyasztott céklával, sok sárgarépával, vagy éppen piros termésű gyümölcslé, zöldséglé koncentrátummal sokat tehetünk ifjúságunk megőrzéséért.

Győri Anna