x

Amikor a gomba túlsúlyba kerül

Amikor a gomba túlsúlyba kerül

Nyaralások réme a lábgomba. Nem véletlenül, hiszen köztudottan a nedves, meleg, vagy sötét helyek kedveznek a gombák szaporodásának.

Éppen ezért még a leggondosabb fertőtlenítés ellenére is előfordulhatnak uszodákban, strandokon, szaunában, de még a szoláriumokban is. Első jelei a talp és a lábujjak közötti pikkelyes hámlás, majd bőrpír és viszketés, apró hólyagok megjelenése. Ilyenkor már nincs mit tenni, szakemberhez kell fordulni, a házi praktikák nem sokat segítenek, csak elhúzzák a gyógyulás idejét.

A megelőzés érdekében azonban sokat tehetünk. Bármilyen jól esne, soha ne közlekedjük mezítláb, vigyünk magunkkal saját papucsot, amit lehetőleg csak a medence szélén veszünk le. Minden egyes fürdőzés után gondosan töröljük szárazra a lábujjak közötti bőrt. A szaunában terítsünk törölközőt a padra, és erre üljünk, vagy feküdjünk rá. Ha lehet a fürdőprogram végén a szobánkban és ne a közös tusolóban zuhanyozzunk le, a szárazra törölt lábra szórjunk lábhintőport, napközben pedig használjunk láb dezodort. Ha csak nem muszáj, kerüljük az antibakteriális szappanokat, ezek ugyanis csökkentik a szervezet természetes védekezőképességét. Igazán jóleső érzés elmerülni a gyógyvizes medencében, de ezzel is bánjunk csínján, hiszen a meleg fürdőben felpuhul a bőr, és ez szintén kedvez a gombák megtelepedésének.

Figyeljünk az öltözködésre is. Csak természetes anyagokat viseljünk, edzőcipőbe mindig húzzunk pamut zoknit.

- győri -

Kapcsolódó Tartalom
  • 

    Téma szerint

    • A nap gombái


      A napsütés hatására a bőrön olyan, az alapszíntől eltérő egyedül álló vagy olykor összefolyó szélű fehér foltok jelenhetnek meg, melyek korábban nem voltak láthatók. Mindez egy va...

  •