x

A "szimmetrikus" férfiak

A "szimmetrikus" férfiak

Ausztrál tudósok a néhai olasz antropológus, Lombroso ma már elvetett munkásságához hasonlóan az emberi test külső jegyei és az ember egyéb tulajdonságai közötti összefüggéseket tanulmányozták.

Míg az olasz tudós az emberi jellem sajátosságait próbálta meg az emberi arcvonásoknak megfeleltetni, és így a gonosztevőket megkülönböztetni a jóravaló polgároktól, addig az ausztrál kutatók az emberi test szimmetriája, és az ember nemzőképessége között fedeztek fel összefüggéseket.

A Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatói, vizsgálódásaik során a férfiak szinte minden létező, páros “alkotórészét” megmérték, illetve az azok közötti különbségeket - hiszen tökéletesen szimmetrikus ember nem létezik.

Eredményeik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy minél kevesebb eltérés mutatkozik egy férfi testének két oldala között, annál jobb spermájának minősége, egészen pontosan - a kutatók mérése szerint - több spermiumot termelnek, mint aszimmetrikus fizikumú férfiak.

Az ausztrál tudósok ebből arra következtetnek, hogy a nők tudat alatt, vagy ösztönösen azért vonzódnak a jóképű – azaz a szimmetrikusabb arcberendezésű - férfiakhoz, mivel esetükben feltételezhető, hogy hímivarsejtjeik minősége is megfelelő. Ezt az elméletet alátámasztani látszik - legalábbis Ausztráliában, a vizsgálatok helyszínén -, hogy az ilyen külső jegyekkel rendelkező férfiak gyakran nagyobb családot is alapítanak, több utóddal.

A kutatók szerint a testi aszimmetria kialakulása valamilyen külső tényezőhöz, pl. a szülő rossz étrendjéhez, illetve betegségéhez köthető, ami miatt a nagyjából egyidőben fejlődő csontozat, illetve ivarmirigy is rendellenesen növekedhet - innen az összefüggés.

Kanadai kutatók hasonló vizsgálatokat végeztek állatok esetében is, ahol ugyanilyen kapcsolatot fedeztek fel a nemzőképesség és a test arányossága között.

(Forrás: Galenus)

Patika magazin

Kapcsolódó Tartalom
  • 

    Téma szerint

    • Amit minden férfinak tudnia kell


      Bár kevés férfi érti meg, még kevesebb ismeri be, de a férfiaké a gyengébb nem. Az természetesen igaz, hogy a férfiak nagyobbak, izmaik erősebbek, többet tudnak megemelni, nagyobbat ütni ...

  •