x

A napfény bőrt öregítő hatása

A napfény bőrt öregítő hatása

A bőr fokozatos öregedése - többi szervünkhöz hasonlóan - természetes, vissza nem fordítható folyamat.

A hámsejtek szaporodása lelassul, így a bőr legfelső rétege, a hám elvékonyodik. A sejtek víztartalma csökken. A középső rétegben, az irhában a rugalmasságot biztosító rostok elpusztulnak. Az irhában található erek fala is fokozatosan tönkremegy, az erek végérvényesen kitágulnak. A bőr alsó rétege, a zsírszövetből álló bőralja megfogyatkozik. Mindezek "eredményeként" a bőr elvékonyodik, a kitágult erek láthatóvá válnak. A szemek és a száj környékén megjelennek, majd egyre szaporodnak a szarkalábak. A bőr felszíne szárazzá, hámlóvá válik, ez viszketést okoz. Különösen az arcon és a kézfejeken az egyenetlen festéktermelés és eloszlás eredményeként barna vagy fehér foltok jelennek meg.

Ezeket a nem kívánatos folyamatokat még fel is gyorsíthatjuk. Leggyakrabban a házipatikákban rendszerint megtalálható steroid-hormon tartalmú kenőcsök, krémek (például Flucinar, Ftorocort, stb.) gyakori, orvosi ellenőrzést nélkülöző használata, és a mértéktelen napozás vezethet a bőr idő előtti elöregedéséhez. A túlzott napozáshoz hasonlóan a szoláriumok éveken át tartó, rendszeres igénybevétele is hasonló bőrelváltozásokkal jár.

Mivel lassíthatjuk bőrünk öregedését?

A száraz bőr hamarabb elhasználódik, ezért ilyen bőr esetén hidratáló készítmények (arckrémek, testápolók) mindennapos használata javasolt. A túl gyakori - naponta többszöri - tusolás, fürdés, különösen lúgos kémhatású tisztítószerrel szintén erősen szárítja bőrünket.

Aki megengedheti magának, rendszeresen keresse fel kozmetikusát. Az arc és a dekoltázs bőrének gyakori masszírozása, regeneráló, frissítő pakolások, kezelések jótékonyan hatnak a bőrre.

Ne csak arcbőrünk fiatalságának megőrzésére fordítsunk gondot! A szakszerű, rendszeres kéz- és lábápolásról se feledkezzünk meg!

Kerüljük a mértéktelen napozást és a szolárium rendszeres használatát! Nyaralásnál használjunk a bőrtípustól függő fényvédő faktorú kozmetikumokat! Napfürdőzés után a kiszáradt bőrt testápolóval kenjük be!

Erős napsugárzás esetén ne feledkezzünk el az ultraibolya-sugarakat szűrő ajakápolókról sem! Lehet, hogy néhány év múlva ismét a napernyő és a sápadt bőr jön divatba?