x

A nap gombái

A napsütés hatására a bőrön olyan, az alapszíntől eltérő egyedül álló vagy olykor összefolyó szélű fehér foltok jelenhetnek meg, melyek korábban nem voltak láthatók. Mindez egy valójában ártalmatlan gombafertőzés következménye: hatására a megtámadott rész elszíntelenedik, így a körülötte lévő bőrrész sötétebbé válik.

A színeltérés különösen napozás után válik feltűnővé. A közismerten "napgombának" nevezett betegség foltjai leggyakrabban a felsőtesten, a vállakon, a gerincoszlop vonalában, a lapockák közötti területen, olykor a felkarokon jelennek meg. A mellek alatti régiókban barna színű foltok jelzik e felszínes gombákat.

Az általában fél-egy cm nagyságú foltok felszínén apró lemezekkel hámlik a bőr, s néha igen enyhén viszket, esetleg kissé vöröses lehet az udvara. Kisgyermekkorban általában ritkán fordul elő. Fiatal felnőtteken viszonylag gyakori, főleg az izzadékony vagy a nehéz fizikai munkát végző személyeknél, valamint a sportolóknál. Érzékeny bőrű felnőtteknél gyakrabban alakulhat ki.

A Pityrosporum gombák kezelése a hatékony gombaölő készítmények hatására ma már nem nehéz feladat, ugyanis a fungicid szerek beépülve a szarusejtek állományába természetes gátat vetnek a gombák újraszaporodásának.

A helyi kezelések, ecsetelők, spray-k kisebb felszínekre elegendők lehetnek, de a hatékony megoldást a gyógyszeres kezelés biztosítja.

A fehér foltok láttán érdemes időben felkeresni a bőrgyógyászati szakorvosi rendelést - a hatásos kezelés érdekében...

dr. Major Endre
bőrgyógyász

Patika magazin