x

A koleszterinszintet is csökkenti

A koleszterinszintet is csökkenti

A különféle teák rendszeres, naponta több csészével történő fogyasztása epidemiológiai vizsgálatok eredményei szerint bizonyos esetekben csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát - mivel a zöld tea hatóanyagainak köszönhetően csökkenhet a vérben az erekre káros hatású LDL-koleszterin szintjét.

Ugyanakkor vannak olyan kísérletek is, ahol nem tudták kimutatni azt, hogy a zöld tea fogyasztása kedvezően módosítaná a vér zsír- és lipoprotein szintjét.

Az ellentmondásos eredmények ismeretének birtokában amerikai kutatók Kína 6 városi kórházában 240, 18 évnél idősebb, kórosan magas koleszterinszinttel rendelkező férfi és nő bevonásával kettős-vak, randomizált és placebo-kontrollált kísérletben tanulmányozták egy olyan teakivonat hatását, amely jelentős mennyiségben tartalmazott teaflavinokat. A 12 hétig tartó kísérletben a hatóanyagos kezelésben részt vevő betegek napi 375 mg, teaflavinnal feldúsított teakivonatot kivonatot kaptak.

A kísérlet során kedvezőtlen mellékhatás nem jelentkezett a betegeknél, ugyanakkor a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a telített zsírsavakban - állati zsiradékok - szegény étrend mellett adott, teaflavinnal dúsított zöldtea-kivonat csökkenti a kórosan magas koleszterinszintű betegeknél az LDL-koleszterin szintjét.

[forrás: Galenus]

Patika magazin

Kapcsolódó Tartalom