Ugyanakkor vannak olyan kísérletek is, ahol nem tudták kimutatni azt, hogy a zöld tea fogyasztása kedvezően módosítaná a vér zsír- és lipoprotein szintjét.
Az ellentmondásos eredmények ismeretének birtokában amerikai kutatók Kína 6 városi kórházában 240, 18 évnél idősebb, kórosan magas koleszterinszinttel rendelkező férfi és nő bevonásával kettős-vak, randomizált és placebo-kontrollált kísérletben tanulmányozták egy olyan teakivonat hatását, amely jelentős mennyiségben tartalmazott teaflavinokat. A 12 hétig tartó kísérletben a hatóanyagos kezelésben részt vevő betegek napi 375 mg, teaflavinnal feldúsított teakivonatot kivonatot kaptak.
A kísérlet során kedvezőtlen mellékhatás nem jelentkezett a betegeknél, ugyanakkor a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a telített zsírsavakban - állati zsiradékok - szegény étrend mellett adott, teaflavinnal dúsított zöldtea-kivonat csökkenti a kórosan magas koleszterinszintű betegeknél az LDL-koleszterin szintjét.
[forrás: Galenus]
Patika magazin