x

A karácsony illata

Karácsonykor ünnepi díszbe öltöztetjük otthonunkat, válogatott finomságkkal telik meg az éléskamra, fenséges fogások kerülnek az asztalra. A készülődés közben gondoljunk a lakás illatosítására is!

Az ünnep hangulatának régóta nélkülözhetetlen fokozója a vanília, a szegfűszeg, a fahéj, a narancs íze, illata, amikkel nem csak ételeinket, de környezetünket is színesíthetjük, de a gyantás, kesernyés fenyőillat sem hiányozhat.

Fenyő

align=left Ha olyan fát állítunk, aminek illata van, igaz, hogy naponta porszívózhatunk, sepregethetünk körülötte, mert valódi, átható illata csak a tűlevelét hullatónak van, cserébe viszont a karácsonyfa nem csak esztétikai élményt nyújt, illata ünnepi hangulatot teremt, és az egészségünkre is jó hatással van. Gyantás olaja nyugtató hatású, miközben tisztítja a levegőt, és a légutakat. Ebben a komor téli időszakban, mondani se kell, mindegyikre nagy szükségünk van.

Vanília

A fűszerek királynőjének is nevezett vanília nem más, mint egy trópusi orchidea féle termése, talán éppen ennek köszönheti átható illatát. Régmúlt időkben először a kakaó ízesítésére használták, ma már a sütemények jellegzetes fűszere. A vanília illat egyet jelent az otthon melegével, mindig, mindenhol a szeretetet, a családot és a nagyi finom sütijeit juttatja eszünkbe. Kedvelt illatát illatosítókba, habfürdőkbe, testápolókba keverik, amely illat hangulatjavító, sőt állítólag vágyfokozó afrodiziákum is, olaja a bőrt selymessé és puhává teszi.

Fahéj

align=left A trópusokról származó fahéj nem pusztán nevében őrzi a fa elnevezést, valóban fiatal faágak lehántott kérge, ami, azon túl, hogy ízletesebbé teszi a süteményeket, igen magas olajtartamú, s ezek az olajok vitaminokban gazdagok.A fahéj belsőleg emésztést javító, görcsoldó hatású, külsőleg használva izomlazító. Belélegezve tisztítja a légutakat és idegerősítő. A karácsonyi asztal díszeként ezüstszalaggal kis csokorba köthetjük, s így a szép dekoráció illóolaját is élvezhetjük.

Narancs és a szegfűszeg

align=left Habár manapság már egész évben kapható, mégis télen fogyasztunk több narancsot. Uralkodó illatát már akkor élvezhetjük, mikor megszabadítjuk héjától, s ha azt meleg helyen hagyjuk, még sokáig narancs felhőbe vonja a szobát. A narancs illóolaja antibakteriális hatású, így a megfázások kezelésére is kiváló, remek stresszoldó, szaglószervünket éppúgy elbódítja, mint idegeinket. A szegfűszeg, akár csak a vanília, szintén egy trópusi virágfajta, a régi időkben leginkább a menyasszonyi koszorúból ismert mirtusz bimbója. A még nem egészen kinyílt virágot szedik le és szárítják ki, kellemes, erőteljes illatát ennek köszönheti, alakja nagy fejű szegre emlékeztet, bizonyára innen az elnevezése. Miközben fogyasztásával fertőtlenítjük az egész szervezetet és erősíthetjük a gyomrot, belélegezve az orrot és a garatot is tisztítja. Szegfűszeget rágcsálva üdévé tehetjük leheletünket, a legenda szerint az ókori kínai udvarban csak így lehette a császár elé járulni. A szegfűszeg naranccsal pazarul kombinálható, mutatós dísz és szobai illatosító egyszerre. Egy egészséges narancsba tűzdeljünk szegfűszegeket, akasszuk ki, vagy tegyük kosárkába, fahéj rudakkal és fenyőágakkal is dekorálhatjuk.

Ha a sütés, főzés hevében kifogynánk a fenti fűszerekből, akkor sem kell kétségbe esni, ezeket az illatokat más formában is otthonunkba csempézhetjük.

Illatgyertya

Ma már nem csupán illata, de színe, formája alapján is számtalan féle gyertya közül válogathatunk. Egy vanília, narancs, fenyő vagy fahéj illatú gyertya feldobhatja az ünnepi asztalt. Ezeknek az illatgyertyáknak a többsége már nem csöpög, és a tűz látványa a feng shui szerint melegséget, barátságos hangulatot teremt. Apró kellemetlenség csupán, hogy a gyertyát elfújva a füstje még egy ideig bent marad, s ezt néhányan nem kedvelik. Gyertyát csak úgy égessünk, ha valaki bent van a szobában, tilos magára hagyni a lángot.

Illóolaj

Illóolajokkal ugyanazt a hatást érhetjük el, mint a gyertyákkal, s a párologtatók között is tetszés szerint válogathatunk. Az alkalomhoz illő párologtatok között találkozhatunk mécsessel működő és elektromos változattal is. Ez utóbbinak hátránya, hogy nem gyönyörködhetünk a lángban, viszont bátran otthagyhatjuk, nincs az a veszély, hogy a tűz belekap valamibe. Illóolajat nem csak a megszokott módon párologtathatunk, önthetünk néhány cseppet a lámpa búrájára, így minden felkapcsoláskor egyszerre ér bennünket a fény és illat impulzus. A különféle illóolajokat keverhetjük is, saját kompozíciót alkotva, ekkor azonban figyeljünk arra, hogy mit mivel társítunk, ügyeljünk az arányokra is, mindenből csak keveset csöpögtessünk, hiszen az olajok erősítik egymást.

Potpourri

A francia szó jelentése egyveleg, és eredetileg a zenében a több szerzeményből összeállított mű megnevezése volt, szó szerinti fordításban rothadt fazék. Régmúlt időkben ugyanis a francia vidékeken vizes fazékba tették a száraz virágokat, majd meleg helyre tették illatozni azokat. Egy idő után persze már nem illatoztak, hanem inkább bűzlöttek, így sürgősen ki kellett tenni a szűrüket. Látványában és illatában is megfelelőbb formát találtak hát neki, száraz virágszirmokat helyeztek művészi rendbe tálakra, üvegedényekbe, még később pedig illóolajakkal itatták át, hogy intenzívebbé tegyék a szagokat. A karácsonyi potpourrit akár házilag is elkészíthetjük alkalomhoz illő termésekből és fűszerekből. Virágszirmok helyett most fenyőágból, fahéj darabkákból, szegfűszegből és dióból készítsünk kompozíciót, amik magukban is illatoznak, de a hatás fokozására betehetjük ezeket egy nylon zacskóba, meglocsolhatjuk narancs illóolajjal, s egy éjszakás pihentetés után kitehetjük őket az ünnepi asztalra.

Füstölő

A kultikus világból, a buddhista vallásból került a mindennapjainkba a füstölő, ami nem csupán illatosításra, de a légtér fertőtlenítésére is alkalmas. Úgy tartják, a felszálló füsttel együtt kívánságaink is eljutnak az égiekhez. Karácsonykor válasszuk a szegfűszeg vagy a fahéj illatút! Egy-egy füstölő rudacska akár fél óráig is ég, átható illata pillanatok alatt átitatja a szoba minden pontját, sokkal uralkodóbb, mint a fentebb említett illatgyertya, illóolaj vagy potpourri.

Illatpárna

Ha nem elégszünk meg csupán a lakás szagosításával, szeretnénk az ágyat, a szekrényt, vagy éppen az autónkat is ünnepi illatfelhőbe burkolni, akkor válasszunk illatpárnát! A készen kapható párnácskák mellett könnyen készíthetünk házilagosan is illatpárnát, ennek előnye, hogy egyedi, mutatós, saját ízlésünket tükröző darabok születhetnek. Sima vászonzacskóra a ma divatos szalvétaragasztással olyan mintát tehetünk, ami egyben az illatot is tükrözi, például egy fahéj rudakon trónoló egészséges narancs képével díszített párnába a potpourri-hoz hasonlóan elkészített tölteléket tehetünk.

Győri Anna

  • 

    Téma szerint

    • Illatbirodalom


      „Az öt érzék közül kétségtelenül a szaglás az, amely a legjobban magában hordozza a hallhatatlanság gondolatát.” Salvador Dali ezekkel a szavakkal határozta meg a szagokhoz és illat...

  •