x

A jóga és én

Nem mondanánk igazat, ha azt állítanánk, hogy a jóga újdonság a fitnesz világában, hiszen több ezer éves testgyakorlatokról van szó, filozófiai alapjairól az ősi hindu írás, a Bhagavad Gíta szól.

Mégis elmondható, hogy a jógázás ma már nem számít alternatív testi kikapcsolódásnak, hanem elég nagy szeletet sikerült kiszakítania az egészséges életmód tortájából: ugyanúgy hozzátartozik a mindennapi fitneszeléshez, mint az állóképességi edzések vagy a súlyzózás. Sőt, van, aki egészen biztos abban, hogy a jóga volt mindig az a hiányzó láncszem, amely a test és lélek egészének fittségét teljessé teszi. Ezen érdemes egy kicsit elgondolkodni...

Új trendek

Mielőtt még felvillannának előttünk az összetekeredett testű jógik, akik mantrákat mormolnak, jusson eszünkbe az is, hogy a jóga megoldást kínál arra, hogy megküzdjünk a modern élettel járó stresszel. Egyre többen fedezik fel maguknak a magyarul egyesülést, sóhajtást jelentő kikapcsolódást. Az ember összes alkotóelemét - testét, lelkét és elméjét - megdolgoztató, légzőgyakorlatokon, testhelyzeteken és meditáción alapuló aktív kikapcsolódást immár sok millióan választják időtöltésül. Jógázás közben a test és a lélek harmóniában, egy egészként dolgozik egy nemes célért: az egészségért.

Válassz!

Mára számtalan ága alakult ki a jógának, a jógaiskolák világszerte az egyik vagy a másik jógatípust oktatják, attól függően, hogy az mire helyezi a hangsúlyt. Átfedés azonban a jógafélék között is jócskán vannak!

A hatha jóga a jóga legelterjedtebb formája. Hatha annyit tesz: nap és hold. Lényege a mentális koncentráció. Mozgásanyagában bőséges helyet kapnak a gyengéd izomnyújtások, valamint erősítő gyakorlatok. A pranayama jóga középpontjában a légzés áll. A légzésből születik meg a prana, az életerő. A légzőgyakorlatok és légzéskontroll elsajátításával energiaszinted, vitalitásod nő meg, tested megtisztul. A mantra jógában egy szót, vagy mondatot ismételgetnek erős koncentráció közben, hogy fokozzák az elme fölötti kontrollt.

Relaxáció

Sok ember számára a jóga a relaxáció elsődleges módja: a mai felgyorsult, stresszel teli világban nehéz rátalálni az abszolút kikapcsolás perceire. A jóga bármely ága mellett dönthetsz, ha szeretnéd a tested erősebbé, rugalmasabbá alakítani, ha fejleszteni szeretnéd koncentrációsképességed, önkontrollod és lelki ellazulásra vágysz. Ma már a legtöbb stresszcsökkentő terápia a jóga alapjain nyugszik. Egyes elhivatott orvosok még a szívbetegségek tüneteinek visszafordítására is alkalmazzák a jóga légző-, ízületlazító és relaxációs gyakorlatait. A legfrissebb kutatások is alátámasztják a tényt, hogy a jóga mérsékli az ember hajlamát a stresszel összefüggésben álló betegségekre.

Mélyülj el benne!

Számos helyen találhatsz jógafoglalkozásokat, főleg művelődési házak kínálják a programjaik között. Látogass meg több fajta órát, hogy megtaláld azt, amelyik neked a leginkább beválik. Sokrétűsége miatt egészen különböző élményekben lehet részed egy-egy órán, ezért ajánlom, hogy több oktató foglalkozásaiba kóstolj bele.

Jógatorna

A legintenzívebb testi erőfeszítést a jóga területén az astanga jóga, más nevén power jóga követeli. Lényege az, hogy a klasszikus jógatesttartások dinamikusan összekapcsolva követik egymást. Igazán izzasztó tréning, népszerűségét nem egy színész-énekes sztárnak köszönheti, akik azt állították, hogy fantasztikus alakjukat csakis ennek a jógafajtának köszönhetik...

Egy biztos: a jóga nem csupán ellazulásra tökéletes, hanem más területeken is fejleszti a teljesítményedet. Ha egyszer már elsajátítottad a jógamozdulatokat és légzéstechnikákat, illesszed be őket a hétköznapi edzéseinkbe is. A legfontosabb: ne hagyd, hogy bármilyen megalapozatlan negatív érzés távol tartson téged ettől a fantasztikus, dinamikus test-lélek tornától!

Jógaszókincs

Hogy biztosan kellemesen érezd magad a jógafoglalkozásokon, a fitnet összegyűjtötte neked a jóga alapkifejezéseit:

Ászana: Szanszkrit szó, amely testhelyzetet, pozíciót jelent. A jóga fizikálisan ászanákban jelenik meg.

Asztrális test: Külső tested, amely tartalmazza a prana-t, minden életerő forrását, valamint az elmét, az értelmet és érzelmeket.

Csakra: Energiaközpont. Az asztrális testben 7 energiaközpont van azokon a helyeken, ahol az asztrális idegek összefutnak. Ezek összeköttetésben állnak gerincoszlopod idegközpontjaival.

Karma: Történés. Mindenkinek van egy karmája, amelybe jó és rossz tettei gyűlnek. Lényege az, hogy minden, ami most történik veled a múltbéli cselekvéseid jelenre kivetülő hatása.

Meditáció: a tudat olyan állapota, amelyet csend és belső nyugalom jellemez. Végső célja a legfelső lelki béke elérése.

Transzcendentális: Túljutva az elme korlátain. Minden meditáció transzcendentális.

Forrás: Fitnet.hu