x

15 wellness-tipp

Wellness, azaz jó közérzet, testi és szellemi egészség. Íme, néhány jó tanács azoknak, akik többet kívánnak tenni egészségükért.

1. Vigyen mozgást az életébe! Hiszen a sport játékként szórakoztat, serkenti az anyagcserét és segít a stressz levezetésében is.

2. Rosszkedvű? Fusson el előle – a szó legszorosabb értelmében! A kitartó mozgás jót tesz a léleknek, mert hangulatjavító endorfinokat szabadít fel az agyban és aktivizálja az immunrendszert. Sportolás után csodásan fogja magát érezni – hacsak nem vitte túlzásba…

3. Kezdje 10 percnyi sporttal a napot! Csak lassan növelje az adagot. Az optimális idő hetente 3-4 alkalommal fél óra. A reggeli mozgás élénkít és fokozza az állóképességet, az esti a fogyásban segít inkább – persze, ha utána nem eszi tele magát!

4. Ne terhelje túl szervezetét! Percenként 130-as pulzus a sporttevékenység során bőven elég a jó hatás eléréséhez. A lényeg, hogy rendesen kapjon levegőt, és ne fuldokoljon a nagy hajsza miatt.

5. Kövesse az életművészet receptjét! Élvezettel egyen, naponta sportoljon, és egyszer mindennap nevessen tiszta szívből.

6. A nap felénél tartson rövid szünetet, és kapcsoljon ki egy kicsit. Menjen friss levegőre vagy gondoljon valami jóra. Néha már az is elég, ha főz egy csésze finom zöld teát és relaxálás közben lassan elkortyolgatja.

7. Olykor egoistának is kell lenni. Tanuljon meg „nemet” mondani, azért, hogy legyen ideje kikapcsolódni! Ne feledje: adni csak abból lehet, ami van. Ha mindenét elosztogatja, és nem töltekezik soha, előbb-utóbb senkinek sem tud segíteni, és saját maga is támaszra szorul.

8. Fogadja el saját határait, legyen higgadtabb, türelmesebb önmagával! Mindig van valaki, aki valamit jobban tud önnél. Fogadja el ezt alázattal, s inkább örüljön, hogy együtt többre jutnak. Van néhány olyan dolog, amiben viszont Ön az erősebb!

9. Aki diétázik, állandó tilalmakkal áll szemben, csak joghurton és kétszersültön él – előbb-utóbb többnyire csődöt is mond, hiszen gyakrabban gondol az evésre, ezért többet eszik, ha végre lehet. Törekedjen inkább a kiegyensúlyozott reformétkezésre – ezzel könnyen jóllakhat sok fölösleges kalória nélkül is.

10. Ha étteremben eszik, ne nyúljon a vaj és a kenyér után! Kerülje a zsírban sülteket és a panírozott ételeket! Sok friss zöldség, ropogós saláta, kis adag hal vagy szárnyas – ez tesz jót az alaknak.

11. Kell egy kis nyugalom – és ez semmibe sem kerül!

Nyomja öt másodpercig ujjheggyel a halántékát. Kis szünet után ismételje meg. Feküdjön le a talajra behunyt szemmel. Feszítse meg minden izmát néhány másodpercre, majd lazítson. Ismételje meg ötször. Álljon fel, majd felsőtestét engedje le (lazítsa el). Behunyt szemmel és lelógó karokkal, amennyire lehetséges, lazítsa ki magát.

12. Járjon rendszeresen szaunába! A szaunázás nemcsak a szívet és a keringést erősíti, hanem megfázás ellen is véd. Nincs jobb az immunrendszer szempontjából, mint a heti egyszeri szaunázás, mert:

a salakanyagok az izzadsággal kiválasztódnak
felénkül az anyagcsere
a lélek ellazul és kevésbé lesz fogékony a stresszre.

13. Pozitív gondolkodás – azt jelenti, hogy meghalljuk és meglátjuk napközben, ami valóban örömet okoz. Már reggel kezdődik, ha madárfüttyre ébred. Tudatosan élvezze a természet boldogító aprócska darabját. Aztán határozza el: „Ma aktív leszek, és széppé varázsolom a napom!” – s ne hagyja magát ettől az elhatározástól semmivel sem eltántorítani…

14. Ne tétovázzon, ragadja meg azonnal a problémát! Vizsgálja felül kritikusan rossz gondolatait és félelmeit, mert ezek passzívvá tesznek. Nehéz feladat áll Ön előtt? Gondoljon arra, hogy – mint mások – biztosan meg tudja csinálni. És lépésről lépésre kezdjen hozzá. Koncentráljon mindig arra, mivel hozhatná ki az adott helyzetből a legjobbat, s közben biztassa magát azzal, hogy a teher alatt erősödik a pálma…

15.) Este idézze fel a nap örömteli eseményeit, s adjon hálát értük! Mesélje el őket szeretteinek, hogy ők is osztozhassanak a szép élményekben. Ha lehet, tervezzenek hétvégére – esetleg néha egy hétköznap estére is – közös programokat, ahol együtt örülhetnek valami szépnek. Ezek az események nemcsak a jó közérzetet segítik, hanem a baráti és családi szálakat is megerősítik.