x

„Előtte – utána” etikátlan reklámok

„Előtte – utána” etikátlan reklámok

Nem az emberek józan eszére kell apellálni, hanem a pénztárcájukra, ez az új filozófia az anyagiakkal támogatott fogyókúra illetve az egészséges életmód propagálása mögött. A kezdeményezést elsősorban biztosítótársaságok és munkaadók támogatják. És egy orvos, akitől az ötlet kiindult.

Kiderült, hogy háromféle módszerrel szokták megtéveszteni a fogyasztókat.Vagy a fényképekkel manipulálnak, vagy a szakértő, akire hivatkoznak, valójában nem az, aminek látszik, és előfordul, hogy nincs tudományos alapja a reklámok állításainak.

A Hydroxicut egyik reklámjában például Marla Duncan elmondja, milyen könnyen adott le 17 kilót. Az esetet kivizsgáló államügyész azonban megtalálta ennek az okát – a nőt az „előtte” aláírással ellátott képen közvetlenül szülés után fényképezték le.

Jó trükknek bizonyul a fogyókúra előtti mesterséges hízlalás is.Mike Piacentino, egy volt súlyemelő a Xenadrine tablettát reklámozta. A férfi bevallotta, hogy fizettek neki azért, hogy mértéktelenül egyen, és hagyja abba az edzéseket.

„Még azt is megmondták neki, hogy tolja ki a hasát, vágjon elkeseredett grimaszt, és lötyögős nadrágot vegyen fel az „előtte” című fénykép elkészítéséhez – mondja a vizsgálatban részt vevő ügyvéd. – Akkor abbahagyta a hízókúrát, Xenadrint szedettek vele, és naponta órákat kellett edzenie, hogy visszanyerje régi formáját.”

Egy másik esetben olyan orvosok reklámoztak egy készítményt, akik a saját betegeiknek nem adnák ugyanazt a szert. Akkor miért támogatták? Az ügyvéd szerint az ezer dollár, amit kaptak – hivatalosan „egy forgatókönyv elolvasásáért” – talán szerepet játszhatott ebben.

Ez a termék legalább valódi orvosdoktorokkal manipulált, az Alka Slim viszont egy kiropraktikával foglalkozó, és magát dr. Tom Morternek nevező, ám nem orvosi végzettségű „szakértővel” támasztotta alá hatását. „Ha az emberek valakinek a neve előtt azt látják, hogy ’dr.’, hajlamosak azt hinni, hogy az illető orvos” – teszi hozzá az ügyvéd.

Van, hogy a súlycsökkenés mellé további orvosi csodákat is ígérnek, ránctalanító, bőrfeszesség-elősegítő, memóriajavító tulajdonságokkal ruházzák fel a terméket. Az Ultimate HGH reklámjában az a botrányos utalás is elhangzik, hogy a rákot is gyógyítja. Egy másik termék 200 fős klinikai kísérletre hivatkozik, holott ilyet soha nem végzetek el.

Ezek a reklámok az igazság kis részelemeit kiragadva félrevezető információcsokrot nyújtanak át a fogyasztóknak. Soha ne feledjük: a hirdetők igen mélyre tudnak süllyedni annak érdekében, hogy eladják nekünk a csodaszert. Pedig az igazi csoda a helyes étrend, a mozgás és egy jókora adag szkepticizmus.
Forrás: InforMed

Kapcsolódó Tartalom