x

Détár Enikő: A sport segít a viharok levezetésében

Détár Enikő: A sport segít a viharok levezetésében

Tehetséges, kortalan és szép, sokan rajonganak érte, és sokan tartják követendő példának.

Sikeres színésznő és népszerű műsorvezető, akinek a munkáját minden fórumon elismerték. Megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, s alig másfél éve dolgozott a kereskedelmi televízióban, amikor elnyerte az RTL Klub Nívódíjat, a színházi szakma két elismeréssel adózott neki, az Artisjus előadóművészi-díjjal és a Déryné-díjjal.

Ez a rovat a szépségről szól, de még soha nem kérdeztem meg senkit, mi jut eszébe erről a szóról, te vagy az első. Mire gondolsz a szépség a szó hallatán?

A szépség számomra nem feltétlenül egy nő, vagy egy férfi küllemét jelenti, hanem az élet gyönyörűségét, ami számomra maga a természet hallhatatlan birodalma. Az elmúlt években a térdműtétem és a hangszalag műtétem miatt rá voltam kényszerítve arra, hogy picit többet gondolkodjak magamról, az életről, annak értelméről, szépségéről. Rövid időn belül kétszer is össze kellett magam szedni, és mindeközben rátaláltam a természetre. Ráébredtem milyen végtelenül szeretem, és mennyire megnyugtat. A házunk mellett van egy vadkerítés, nagyon szeretek késő este kimenni a kutyáimmal mögöttünk lévő erdőbe, ahol teljes félelemérzet sétálhatok egy nagyot. Ezt a barátaim nem is értik, a családom pedig lassan megszokja. A látvány olyan gyönyörűséges és szépséges, amihez foghatót nem is ismerek. Évszakonként másképp ragyognak a csillagok, rálátok a Zsámbéki-medencére, este fehéren világlik a falu kis templomtornya, látszanak a házak és utcák apró fényei a völgyben. Ez a csodás látvány olyan belső szabadságot ad, amit semmi mástól nem kapok meg. Bevallom, én nem hiszek a folyamatos boldogságban, az talán a boldog tudatlanoknak adatik meg. De hiszek a boldog pillanatokban, és ezeket a pillanatokat igyekszem minden nap megtalálni, ennek öröme tölt fel nap, mint nap.

Beszélgetésünk idején részt veszel a Vacsoracsata megmérettetésén. Láthatóan nagyon élvezed a főzést, és igen otthonosan mozogsz a konyhában. A magánéletben figyelsz-e arra, hogy mi kerüljön az asztalra?

Természetesen megválogatom, hogy mit eszem, de nem étkezem szigorú szabályok szerint. Az életem egyetlen területén sem bírom elviselni, ha szabályok közé vagyok szorítva. Ésszerűen élek, és mindent mértékkel fogyasztok. Hétvégenként olykor a fiam és Kari kedvéért csirkepaprikás is készül nokedlival és jóízűen, bűntudat nélkül megeszem. Máskor inkább leveseket főzök, sok zöldséggel tészta nélkül. Szeretem a szójás mézes húst, imádom a libamájat, a libacombot párolt káposztával. Nagyon ízlett Kari legutóbbi főztje, a nem éppen egészséges mandulás panírozott csirke. Szívesen fogyasztom ezeket az ételeket, de nem rendszeresen. Mindent eszem, de mértékkel, ezt tartom egészségesnek. A kalóriák számolgatásán már régen túl vagyok, bakfis lány koromban nagy rutinom volt benne, fejben gyorsan mindennek összeadtam a kalóriatartalmát. A szüleimnél hagyományos magyar konyhán éltünk, aztán 13 évesen úgy éreztem, változtatni kell magamon. Megválogattam mit eszem, és elkezdtem sportolni, két évre rá, 15 évesen elértem azt a formát, amire vágytam.

Mennyire vagy a bio-termékek híve?

Nem vagyok bio megszállott, mert nem hiszek benne. A bio-termékek előállítása nehezen kivitelezhető manapság, amikor nem bio a föld, nem bio a világunk. Hol tudják ma követni azt a vetésforgót, amiről valaha tanultunk, melyik gazda engedheti meg magának, hogy pihentesse a földjének egy részét. Nem szeretnék tehát úgy élni, hogy csupa bionak nevezett dolog vegyen körül.

Az édességeket mennyire engeded meg magadnak?

Nem vagyok kifejezetten édes szájú. Időnként és rohamokban rám tör a csokoládé, sütemény vagy fagylalt iránti vágy, ezzel jelzi a szervezetem, hogy szüksége van rá. A kedvenc cukrászdám előtt, ha elmegyek, négy gombóc fagyit minden lelkiismeret-furdalás nélkül megeszek, mert annyira szeretem. De a teába mézet vagy édesítőt teszek, mert abból rendszeresen és sokat iszom.

Odafigyelsz a napi folyadékfogyasztásra?

Fontosnak tartom, hogy napi három liter folyadékot megigyak, főleg ásványvizet, de mindig van nálam a termoszban tea. A fekete teát kerülöm, inkább gyümölcsös és fűszeres teákat készítek, azt iszogatom napközben. A bőrgyógyászom mesélte, hogy a magyar nők nagy hibája, hogy nagyon kevés folyadékot isznak, és ez bizony meglátszik a bőrükön. Akkor tértem rá az állandó teázgatásra, azóta jobb és egészségesebb a bőröm.

Alapjáraton akkor azért mégis csak nagyon egészségesen élsz.

Én inkább úgy fogalmaznék, kompenzálom a hibáimat. Mert azért elég sok kávét megiszom, ami tudjuk, hogy nem jó. Ha nagyon zsúfolt a napom, sok munkám van, akkor bizony rendszertelenül táplálkozom, és nem sikerült a cigit sem letennem. Nagyon későn szoktam rá, harminc évesen egy drogos lányt alakítottam, és a szerep kedvéért a színpadon állandóan dohányoznom kellett. Eleinte megköhögtetett, aztán szépen rászoktam. Bár néhány szálat szívok csak, de az bizony nagyon jól esik, nem vagyok rá büszke, és mindenkit lebeszélnék róla.

A bőrápolásban mit tartasz a legfontosabbnak? Ma a kozmetikai kezelések egész arzenálját vonultatják fel, te ezek közül miben hiszel?

Az arctisztítás nagyon fontos, de feküdtem már le sminkkel, műszempillával, csillámokkal a fejemen, mert olyan fáradt voltam. Nem dől össze a világ, ha egy hónapban egyszer ez is megtörténik. Változó, hogy napközben vagy este milyen krémet használok, ez függ attól, hogy mit igényel a bőröm. Nem keresek mindig egyformán, van, amikor a luxus kozmetikumokat veszem meg, van, amikor a picit olcsóbb, de természetes alapanyagú, jó minőségű termékeket használom. Nem csinálok ebből sem gondot, a mereven előírt szabályokat itt is átlépem. A kezelések közül jónak tartom a masszírozást megfelelő anyagokkal, az iontoforézist, mellyel mélyebbre juttatják a hatóanyagokat és a lézeres kezelést, amely nagyon sok problémára megoldás. Én 24 évesen, éppen állapotosan túlnapoztam magam, azóta a bőröm foltosodásra hajlamos, amit a bőrgyógyászom lézerrel kezel. Szívem szerint minden fiatal lánynak elmondanám, hogy a terhesség és a fogamzásgátlók fényérzékennyé teszik a bőrt, és ha ezt egyszer elrontják, nagyon nehéz helyrehozni és kordában tartani.

Mitől vagy ilyen szép barna? Télen jön a szolárium, nyáron pedig a napozás?

Ilyenkor önbarnító krémet használok a testápolóba belekeverve. Nem szoláriumozom, legfeljebb havonta egyszer, de az arcomat kihagyom. Nyáron imádom a napot, tudom, hogy nem egészséges, de azért megengedem magamnak, az arcot és a dekoltázst viszont mindig kihagyom. A hétköznapokban nagyon erős fényvédővel védem a bőröm, és szalmakalapban közlekedem.

Most az RTL Klub székházában beszéltük meg a találkozót, megérkezésem előtt pár perce jöttél ki az edzőteremből. Milyen gyakorisággal mozgatod meg magad, hogy formában légy?

Kampányista vagyok, ha tehetem, hetente többször töltök egy-egy órát az edzőteremben. Aztán jön egy nehezebb próbaidőszak vagy előadás sorozat, és akkor napokat kihagyok, amit meg is érzek, mert ilyenkor fáradékonyabb vagyok. Az igazi, ha Karival együtt elmegyünk a törzshelyünkre, ahol zseniális edzők vannak, igazi mesterek, akik alázattal és rendkívül lelkiismeretesen végzik a munkájukat. Egy-egy órát itt töltve sokkal jobb erőnléti formába kerülök, jobban bírom a színpadi mozgást, a munkában és idegileg is terhelhetőbb vagyok. Edzés után megiszunk egy proteines turmixot, ami beépül az izomba, nagyon egészséges.

Télen szedsz külön vitaminokat?

C-vitamint és anti-oxidánsokat rendszeresen szedek. Ha érzem az izületeimet, mert túl sokat mozogtam a színpadon, vagy nagyon igénybe vett egy-egy próba, akkor aloe gélt iszom, és táplálék-kiegészítőket eszem. Imádom a tejet, de állítólag nem egészséges, ezért törekszem arra, hogy ne igyak sokat, helyette inkább szója tejet veszek.

Egy-egy nehezebb időszakban mivel vezeted le a feszültséget?

Alapjáraton nagyon érzékeny vagyok, mélyen megérintenek a dolgok. Ha feszült vagyok, nem kiabálok, és nem veszekszem soha, inkább belül élem meg a viharokat, ami nem mindig egészséges. A sport és a séta mindig segít ezeknek a viharoknak a levezetésében.

A hétköznapokban is rendszeresen sminkelsz, vagy szereted a bőröd pihentetni?

Nálam ez is változó. Ha a falumban vagyok, ahol élek, vagy olyan közegben, ahol nem kell megjelenni, akkor nem sminkelek. De előfordul az is, hogy tetszeni akarok, és otthon is kifestem magam hétvégére. Hogy nem sminkelek állandóan, abban van némi lustaság is, de tény, hogy nem szeretek a nap 24 órájában toppon lenni.

A divatot mennyire figyeled és követed? Szeretsz butikolni, vásárolgatni?

A civil életben nagyon keveset költök ruhákra, és ritkán vásárolok. Ennek több oka is van. Egyrészt a műsorvezetői munkám révén öltöztetnek, nagyon sok szép ruhát kapok a szponzoroktól, másrészt a meglévő ruháimat nagyon féltve őrizgetem. Amit most látsz rajtam, egy tíz éves szoknya, amit én hasítottam oldalt fel, felül a lányom pólója, a szoknya alatt egy régi nadrág, és a lábamon egy kényelmes sportcipő, mert tegnap nagyon sokat táncoltam a színpadon. Nagyon szeretem egyébként az extravagáns, nőies dolgokat, és az eklektika jegyében szívesen keverem a különböző stílusokat. A nagyon modern trendet szívesen keverem egy pici klasszikussal, a ruhámtól kezdve akár a bútorokig. A lakásunk is az eklektika jegyében készült, de azt is szeretem, ha egy szép estélyi ruha színében és fazonjában van valami extra, ami nem maradhat észrevétlen.

Most egy nagyon szép órát látok rajtad és semmi más ékszert. Általában nem viselsz ilyesmit, vagy a mai napon hagytad ki?

Vannak szép ékszereim, bár tíz évvel ezelőtt kiraboltak minket, és sajnos mindent elvittek, gyerekkori emlékeket, családi örökséget. Ezt a mai napig fájlalom, aztán Kari elkezdte pótolgatni őket. A legszebb darabom egy brill köves gyűrű, amit a fiam születése után kaptam ajándékba. A csomagolása is különleges volt, Kari kézzel festett karácsonyi díszbe öltöztette, ráírta vagy százszor, hogy szeretlek és ráakasztotta a fára. Kaptam tőle egy piercinget is apró brill kővel, ezt állandóan viselem, de csak a strandon mutogatom. Egyébként elég szétszórt vagyok, sok cuccal járok, ezért mindig csak egy-egy ékszert veszek fel, így kisebb az esélye, hogy elhagyom, vagy elkeverem.

A férjeddel mindketten nagyon fiatalos, szép külsővel vagytok megáldva, aminek a megőrzéséért sokat is tesztek. Inspiráljátok egymást, vagy inkább valami kis verseny van köztetek?

Egy olyan egészséges verseny, aminek mindig lennie kell egy férfi és egy nő között ahhoz, hogy harmonikus maradjon a kapcsolat. Ez természetesen inspirál is minket, kölcsönösen hatunk egymásra. Egy örök játék, aminek megvan a szépsége, az izgalma és néha a fájdalma is.

Mire vágysz most igazán?

A családunk, a gyermekeink boldogságára. A nagylányom sokfélét tanul, szeretném, ha kikristályosodna, hogy mivel is akar foglalkozni. A fiúnk született boldog, jó lenne, ha ezt egy életen át sikerülne megőriznie. Vágyom rá, hogy jól működjön a családunk egészének élete.

Hova utaznál el a legszívesebben?

Oda, ahol süt a nap, és két hétre, mert ennyi időre még soha nem tudtam elmenni szabadságra. Először kipihenném az utazás fáradalmait, aztán nagyokat sétálnék, úsznék, jókat ennék, aludnék, túrázgatnék. Kedvelem a hazai wellness-szállodákat is, egy-két napra többször is elmegyünk. Imádom a szép helyeket, az új étkeket, szívesen lubickolok a vízben, kipróbálom az arc és testkezeléseket, nagyokat sétálunk, ha jó idő van, napozunk, és természetesen nem hagyjuk ki a konditermet sem. Ilyenkor nagyon élvezem, hogy nem vagyok kötve semmihez, és ha kedvünk van, akár két filmet is megnézünk egymás után.

Győri

Fotók: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence styling: Frank Patrícia és Szekerák Ádám