x

Bódy Magdi „Eldöntöttem, jól akarom leélni az életem”

Bódy Magdi „Eldöntöttem, jól akarom leélni az életem”

Hosszú évek óta ismerjük egymást, bizonyos időközönként társaságban találkozunk, minden egyes alkalommal azt tapasztalom, hogy rendkívüli derű és optimizmus sugárzik belőle. Énekesnőként nevét a világon mindenhol ismerik, hiszen sokáig külföldön élt és dolgozott. Emellett zeneszerző és producer is, akit ma nálunk sokan a jazz királynőjeként tartanak számon. Ő Bódy Magdi.

Szinte feltöltöd energiával a körülötted lévőket. Az embernek néha olyan érzése támad, hogy valami keleti bölcs filozófiát követsz.

Egyszer életemben nagyon magam alatt voltam, s rájöttem, két választási lehetőségem van: vagy rosszul élem meg az életem, vagy jól, és mindenből a legjobbat hozom ki. Én ez utóbbi mellett döntöttem. Az elhatározásom nyomán aztán tudatosodott bennem, hogy nem figyelek a negatív dolgokra, és nem hagyom, hogy azok lehúzzanak a föld alá. Azóta is tartom magam ehhez, jól akarom megélni a velem történő eseményeket, és maximálisan kicsikarom mindenből az örömöt. Amerikában nagy hatással volt rám egy híres író, az ő könyvének az olvasása indított el ezen az úton. Ő Dale Carnegie, akit mind a mai napig az önmegvalósítás egyik szószólójaként tartanak számon. Később természetesen olvasgattam a keleti bölcseket is, de egyik irányzatnak sem váltam a követőjévé, mindegyikből kicsipegettem azt, amit magaménak éreztem. Nem neveltek vallásosnak, én az energiában hiszek, és abban, hogy ha a pozitív dolgokra figyelek, az élet is azt adja nekem.

Kicsi gyerekként a Magyar Rádió és Televízió gyermekkórusával bejártad a világot. Nem csak hogy bejártad, de olyan nagyságokkal is találkoztál, mint a Beatles együttes, akikkel egy színpadon léptél fel New York-ban. Véleményed szerint a nyitottságod a sorsod és életed alakulásából is adódhat, abból, hogy már egészen fiatalon megnyílt előtted a világ?

A zene és a gyerekkori élmények meghatározták egész későbbi életemet. Korán, egész kicsi gyermekként megtanultam, hogy az élet állandó verseny, amelyben csak sok tanulással, és szorgalommal juthatok előre. Nagyon lelkes voltam, mindig kitaláltam valamit, tele voltam ötletekkel, igyekezettel, és tanulni vágyással. Így értem el azt, hogy a válogatások során folyamatosan bekerültem azok közé, akik külföldre utazhattak. Én már 9 évesen tudtam, hogy énekesnő akarok lenni, küzdöttem a sikerekért, és a mai napig tele vagyok tervekkel. Soha nem halogatok semmit, mindent szeretek azonnal megoldani.

Itthon sikereket értél el, te mégis 1981-ben férjhez mentél, és Kanadába költöztél, később New York-ban telepedtél le. Másfél évtizedet egy teljesen más világban és kultúrában töltöttél a legfogékonyabb éveidben. Miként hatott ez a személyiséged alakulására?

Utolért a szerelem, Bulgáriában találkoztam a párommal, aki Kanadába repített, és kezdtem mindent elölről. Angolt tanultam, fellépéseket vállaltam, zenekart alapítottam, zeneiskolában tanítottam, sőt megnyertem egy dalversenyt is és onnan kezdve megállíthatatlanul ívelt felfelé a karrierem. Hat év után Torontóba költöztem, majd New Yorkban telepedtem le, ahol imádok lenni. Ez az a város, amely pezsgésével, aktív zenei és kulturális életével szinte mindenkit lenyűgöz. Nem hiszem, hogy ez a külföldön töltött 15 év alapjaiban bármit is megváltoztatott voltam bennem. A lelkesedésem, a nyitottságom és a munkában való hitem velem született adottságok. Az önértékelésem, az önbecsülésem viszont ott fejlődött ki teljességében, ott érett meg bennem, mennyit érek, és mire vagyok igazán képes.

Mennyiben mások az amerikai nők a divat követésében, a szépségápolási szokásaikban?

A zenei világban mozgó emberek a világon mindenhol egyformák. Teljesen mindegy miben vagy, hogy sminkeled az arcod, a legfontosabb, hogy jól érezd magad a bőrödben. Ott általában farmerban jártunk nagyon lezser kiegészítőkkel.

Édesanyád hívására 1996-ban hazatelepültél. Nehéz volt az átállás, hiszen időközben te is megváltoztál, és itthon is teljesen más körülmények fogadtak

Zökkenőmentesen történt minden, hiszen korábban évente hazalátogattam, egy-két hónapot mindig itthon töltöttem, így folyamatosan figyelemmel kísértem az eseményeket. Itt is úgy éltem, mint Amerikában, megpróbáltam mindenhol ott lenni, mindenkivel tartani a kapcsolatot, aki ebben a szakmában mozog. Sajnos, 2000-től hátrányára változtak a dolgok, azóta kevés jó zenét hallok, felhígult a szakma.

Rendszeresen turnézol külföldön, időnként hónapig távol vagy, hogy tartod formában magad, hogy fizikailag és idegileg is megbirkózz a kimerítő fellépésekkel

Minden este korán lefekszem, nem iszom alkoholt, alig dohányzom, rendszeresen tornázom, biciklizem, úszom. Szeretem a magyar gyógyvizeket, a stressz ellen meditálással védekezem. Magamban előre lejátszom a rám váró eseményeket, még hozzá a legoptimálisabb végkifejletben, hogy aztán azok valóban úgy történjenek meg.

Milyen étrendet követsz? Szoktál főzni? Van egyáltalán kedvenc ételed?

Édesanyám miatt minden nap főzök. Az amerikai konyhából nem vettem át semmit, azok az ételek nem túl egészségesek. Inkább zöldeket főzök, és kevés húst. A kertemben van egy veteményes, a zöldségek egy részét ott termelem, saját biokertészettel. Szeretem a gyümölcsöket, a tengerparton pedig a rákot, imádom a frissen fejt tehéntejet, sokszor veszek is belőle. Kedvelem a thai ételeket, és anyukámmal együtt nagyon szeretjük a nyár slágerét, a lecsót. Tésztát ritkán eszem, de ha mégis, az csak mákos lehet, ez az a finomság, amit ritkán megengedek magamnak.

Időnként beiktatsz-e az életedbe fogyókúrát vagy vitamin feltöltő kúrát?

Negyven éves koromig nem volt gondom a súlyommal. Ha feljött egy-két kiló, azt hamar leadtam. Aztán, ahogy betöltöttem a negyvenedik évet, szépen rajtam maradt a felesleg, azóta sok odafigyeléssel és különböző fogyókúrákkal küzdök ellene. Olyan receptem nincs, amihez rendszeresen visszatérek, szeretek új dolgokat kipróbálni, aztán vagy beválik, vagy nem.

Híresen szép az arcbőröd, ilyet csak génjeiben hordoz az ember. Kitől örökölted ezt, és milyen bőrápolási módszerrel igyekszel megőrizni?

Nagyon sokan dicsérték már a bőrömet, mindig jól esik hallani. Édesanyámtól kapott örökség ez, vigyázok is rá nagyon. Korán, 16 évesen kezdtem el törődni vele, azóta ugyanahhoz a kozmetikushoz járok rendszeresen. Kanadában is van egy kozmetikus barátnőm, őt is meglátogatom évente kétszer, háromszor, csodálatos svájci készítményeket kapok tőle. A bőrömet magam is ápolom, egyedül a fényvédő krémekben nem hiszek, de a hidratálók, táplálók és feszesítők mindig ott vannak a polcomon, és nagyon oda figyelek a gondos bőrtisztításra is.

Hol szoktál vásárolni, és meghallgatod-e a stylistok, barátok tanácsát, vagy inkább a saját fejed után mész?

Követem a divatot, imádok például Olaszországban vásárolni, bár itthon is megkapni mindent. Általában nem egy konkrét dolgot akarok megvenni, és nem konkrét elképzeléssel indulok útra, hanem csak úgy nézelődöm, és ha megtetszik valami, megveszem. Nagyon kedvelem a színes dolgokat, de a fekete és a fehér is jól állnak nekem. A klasszikus vonalvezetésű ruhák vonzanak igazán. A híres divattervezők közül nagyon tetszenek például Armani ruhái. Barátokra és stylistokra nem hallgatok, tudom mi áll jól nekem, és megyek a saját fejem után.

Mi a gyenge pontod? Olyan tárgyakra gondolok, amiket annyira szeretsz, hogy már egész gyűjteményed van belőle?

A gyengéim a cipők és az órák, ha tehetném minden szép cipőt, és órát megvásárolnék. Annak rendje és módja szerint van ezekből egy kis gyűjteményem, amit folyamatosan bővítek. Nagyon szeretem a könnyű, lágyan omló ruhákat, amiknél egyiket veheted a másikra, ebből is látszik, hogy a réteges öltözködés híve vagyok.

A parfümök közül van-e kedvenced, vagy inkább váltogatod évszakok szerint?

Nagyon érdekes volt a találkozás életem első parfümjével 15 évesen. Az utcán elment mellettem egy ismeretlen nő, és olyan ellenállhatatlan illat áradt róla, hogy kénytelen voltam megszólítani, és megkérdezni mit használ. Ez volt az Estée, amihez azóta is ragaszkodom, a mai napig ezt teszem magamra, ha férfivel találkozom. Természetesen emellett számtalan más parfümöm van, hiszen jöttek újak, divatosak, szeretem kipróbálni őket. Váltogatom évszakok, és hangulatom szerint, de az Estée örökre megmarad.

Sminkeléskor követed az új trendet, vagy inkább ragaszkodsz a jól bevált, hozzád nagyon illő színvilághoz?

Igen, szeretem figyelemmel kísérni az új divatirányzatokat, és úgy válogatok belőlük, hogy jól is álljon. Szeretek kísérletezni, szeretem a változatosságot. A sminkemet mindig magam készítem el, még fellépések előtt is, mert én tudom igazán mi áll jól nekem. Imádom az élénk rúzsokat, és megszegem a sminkmesterek aranyszabályát, mi szerint csak egy dolgot hangsúlyozz az arcodon. Én kettőt hangsúlyozok, az élénk ajakrúzsok használata mellett kiemelem a szememet is. Ez áll jól nekem.

Milyen jó tanácsot tudsz adni a nőknek ahhoz, hogy kívül-belül jól érezzék magukat a bőrükben?

Teremtsék meg belső harmóniájukat. Nagyon fontos, hogy mit eszel, mit iszol, és mit olvasol. Ezt a három dolgot gondosan válogassák meg. Nagyon nézzék meg, kit választanak barátnak, mert a barátság nagy és szent dolog. Merjenek egy kicsit egyedül maradni, és merjenek a változtatásoknak neki vágni, ne keressenek soha kibúvókat.

Győri