x

Bíró Eszter: A futás tart kondiban

Bíró Eszter: A futás tart kondiban

A fiatal és tehetséges énekes-, színésznő a Budapesti Színművészeti Egyetem első évének elvégzése után három évig a New York-i Színiakadémián képezte színjátszó és musical énekesi tudását. Merész stílusváltásaival egyre gyönyörűbb zenével lep meg minket lemezein.

- Amikor az interjú kapcsán kerestelek épp a nyaralásod közepén jártál. Merre töltötted az idei nagy nyári vakációt?

- Egy hetet töltöttem családommal egy csodás balatonfüredi szállodában, ahol kinti és benti gyermek– és élménymedencékből ki, Balatonba becsobbanva töltöttük a napokat. Ez volt az első közös nyaralásunk hármasban, párommal és kislányunkkal, Noával és az utolsó is, hiszen egy hónapon belül tovább bővül a család. A nyaralást amúgy ajándékba kaptuk a közelgő születésnapomra a hozzám legközelebb álló barátomtól.

- Betartod-e ilyenkor a szakemberek által javasolt aranyszabályokat, például csak bizonyos napszakokban sütteted magad a napon, megfelelő fényvédővel, sokat mozogsz, sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztasz?

- Általában ilyenkor a pihenéssel vagyok elfoglalva, azt eszem-iszom, ami jól esik, hiszen ritka alkalom a nyaralás. Idén viszont sokkal jobban odafigyelek a naptej használatára - a bennem fejlődő pocaklakó miatt -, attól függetlenül, hogy kreol a bőröm és nem szoktam leégni, egyáltalán nem napozom. Kislányomra is fokozottan figyelek, neki fehérebb bőre van, 50 faktoros naptejjel kenem a bőrét naponta többször is, délelőtt 11 és délután fél 4 között nem viszem napra. A kis nyári kalap is mindig rajta van, kivéve a medencében, amikor jól bevizezzük a szőke, fürtös buksiját. Az étkezésem elsősorban a terhességi cukorbetegségem miatt eléggé korlátozott. Naponta hatszor eszem, 7-től este 10-ig 3 óraként. Azt is meghatározta az orvos, hogy mennyi szénhidrátot vihetek be, mikor és mennyi lassú vagy gyors felszívódásút. Ezen kívül cukrot, mézet tilos fogyasztanom, csakúgy, mint fehér lisztből készült pékárukat, a gyümölcsök közül pedig tiltott a banán, a szőlő és az aszalt gyümölcsök. Rendkívül nagy fegyelmet igényel ez a diéta, és van, hogy 40 fokban nem bírom tovább és bevágok egy jó nagy adag fagyit vagy más édességet, de azért próbálom a tőlem telhető maximumot teljesíteni. Aki engem ismer, az tudja, hogy imádok jókat enni, kedvenceim az édességek, a libamáj és a többi, de se a babának, se magamnak nem akarok ártani túl sok „bűnözéssel”. Előző terhességem alatt 30 kilót szedtem fel és nagyon nehéz volt leadni, ezért most végig edzettem a terhességemet. Az egyik budai bevásárlóközpont konditermébe már közel 10 éve járok, mostanában heti háromszor, egyszer pedig kismama tornára megyek, emellett sokszor egyedül is edzem, illetve rátaláltam egy kitűnő személyi edzőre, Mohos Ritára, aki a 9 hónap alatt hasznos és ilyenkor is végezhető gyakorlatokkal, étkezési tanácsokkal segített. Ezeknek köszönhetően még a 7. hónapban is fel tudtam lépni, bírtam a fizikai megterhelést, illetve a 6. hónapban a lemezbemutató koncertemen sem éreztem fizikai korlátokat. Rengeteget segített még énektanárnőm, Nádor Magda is, az ő rendszeres odafigyelése és okítása nélkül nem tartanék ott, ahol tartok.

- Első személyes találkozásunk alkalmával egy Budapest környéki, nagyon kellemes wellness szállodában pihentünk mindketten. Ez még évekkel ezelőtt történt. Azóta is szívesen jársz ilyen felüdülésekre?

- Természetesen imádom, ha lehetőségem nyílik néhány napos kikapcsolódásra. Van olyan bükfürdői és soproni szálloda, amelynek évek óta a vendége vagyok, de szívesen kipróbálok új helyeket is. Legutóbb ajándék-hétvégén voltunk kettesben a párommal Hajdúszoboszlón. Ilyenkor szívesen veszek igénybe masszázst, nagyokat úszunk és sétálunk. Persze az is jó, ha sikerül egy kis kulturális feltöltődést is a programunkba csempészni.

- Találkozásunkkor épp gyermeket vártál, azóta boldog anyuka vagy, aki épp most várja második gyermekét. Sok fiatal nőnek gondot okoz a terhesség alatt felszedett kilók ledolgozása, neked ezt hogyan sikerült megoldanod? Esetleg van valami jó fogyókúrás recepted?

- Nem vagyok csodabogár. Noával 30 kilót szedtem fel, és nem volt könnyű leadnom. Sajnos, a diéta nem tud lemondások nélkül működni, már szoptatás alatt elkezdtem újra mozogni és visszavenni a szénhidrát fogyasztásból, de csak a szoptatás befejeztével kezdtem el igazán edzeni. Nálam a leghatásosabb a futás, heti minimum háromszor 45 perc mindenképpen szükséges, és lehetőleg el kell hagyni az édességeket, a fehér kenyeret és a 6 óra utáni evést. Ezekkel sikerült visszafogynom, de kellett hozzá körülbelül másfél év. A mostani terhességem alatt sokkal tudatosabb voltam, és eddig (most a 9. hónapban járok) mindössze 12 kg plusz van rajtam.

- Követed-e az egészséges táplálkozás valamelyik irányzatának előírásait, vagy magad alakította receptek, életmód szerint élsz?

- Vannak saját bevált dolgaim, elsősorban az egészséges étkezés és a sok mozgás híve vagyok, még akkor is, ha így hosszabb ideig tart a diéta. A napi hatszori, kis adagokban történő étkezést nagyon jónak tartom, ha megoldható. A húszas éveimben kialakítottam egy nagyon hatékony, de annál egészségtelenebb módot, hogy pár nap alatt 2-3 kg-tól könnyedén megszabadulhassak. A diéta saját találmány, de csak rövid időre ajánlom bárkinek is, és csak akkor, ha nincs semmiféle egészségügyi problémája, nem terhes és nem szoptat. Alma diétának neveztem el, a lényege, hogy az első két napban reggelire és uzsonnára (du. 6-ig) csak almát lehet enni, ebédre egy közepes adag főételt, ami lehet bármi, és ha bármikor megéhezem, akkor szintén fogyaszthatok almát. Emellett napi háromszor 100 darab magas térdemelést végzek, ami könnyen megtehető bárhol, nem kell hozzá futópad vagy erdei sétány. A 3. és 4. napon, ha túl sok sav képződik a szervezetben, 1-1 korpás kekszet lehet megenni az alma mellé. Hozzáteszem, hogy ezt a diétát már régóta nem csináltam, nagy akaraterő kell hozzá, és sokkal célravezetőbb hosszútávon a mindennapi egészséges és fegyelmezett táplálkozás.

- A sport és a mozgás nem csupán a fizikai kondíciót javítja, hanem jótékonyan oldja a mindennapok fáradságát és feszültségét is. Milyen stresszoldók váltak be nálad?

- Ha tudok, rohanok akár fél órára is a konditerembe. A futásban hiszek leginkább, most terhesen az elipszisen edzek, amelyet az edzőm javasolt. Heti háromszor 30-40 perc után a baba és én is sokkal jobban érezzük magunkat, emellett sok hátizom gyakorlatot végzek, hogy a nagy pocakom ne terhelje túl a gerincemet. Remélem, hogy, majd amikor a második gyermekem kicsit nagyobb lesz, újra el tudok jutni jazztánc órákra is Bakó Gáborhoz, akihez legalább 10 évig jártam korábban.

- A Színház- és Filmművészeti Egyetem után évekig a New York-i American Musical and Dramatic Academy hallgatója voltál. Nagyon fiatalon, nagyon fogékony években elég sok időt tölthettél egy egészen más kultúrában. Mennyiben változtatta meg ez az életszemléletet, az életmódodat?

- Az életszemlélet és a nyelv, olyannyira, hogy kislányommal, amikor csak tudok angolul beszélgetek, játszom és járunk speciálisan piciknek való angol órákra is. Szeretném, ha a kétnyelvű gondolkodást az anyatejjel szívná magába, de azért is fontosnak tartom, mert bizonyított tény, hogy a kétnyelvű gyerekeknek több agysejtjük alakul ki 3 éves korig. Tehát elképzelhető, hogy később nemcsak nyelveket, de másfajta tudást is könnyebben tesz majd magáévá.

- Mennyire foglalkoztat a divat? Követed-e az új irányzatokat, vagy inkább csak mazsolázol belőle?

- Szeretem a divatot, amennyire lehet követem is. Jóban vagyok több magyar divattervezővel is, akiktől számos ruhát viselhettem is, például Németh Anikótól, Imre Katitól (Artista), S. Hegyi Luciától, Zoób Katitól és Makány Mártától. Szeretem az új irányzatokat is, főleg amikor a népi viseleteket ötvözik a 21. századi divattal. Szerintem így tud egyedivé válni egy-egy tervező kollekcója, különben mindenki csak egymást majmolná. Persze fontos, hogy az alkatomnak legmegfelelőbb ruhákat viseljem még akkor is, ha annak éppen nem kedvez a divat, hogy jól érezzem benne magam, ne feszengjek, persze a legjobb, amikor rám van kitalálva a ruha.

- Az első szólólemezed borítóján S.Hegyi Lucia selyemkollekciójában láthattunk. Mennyire érzed magadhoz közel azt a nagyon romantikus stílust, amit az ő kreációja kölcsönzött neked?

- Az első lemezem hangulatához, a bensőséges, saját szerzésű dalokhoz tökéletesen illeszkedtek Lucia selyemruhái. Úgy érzem, hogy jó találkozás volt a „Zenéim 2000 – 2006” című lemezem Lucia kreációival. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben is fogunk még együttműködni.

- Később zenei stílust váltottál, modernebb, inkább a fiatal korosztálynak szóló irányzat mellett döntöttél, amihez már az Artista Stúdiót választottad, akik ezt a vadabb imázst a fellépő ruhákkal erősíteni tudták.

- Természetes, hogy változik az ember. Manapság zenében és stílusban is inkább vonzódom az extravagánsabbhoz. 2007-ben hoztuk létre az Eszter projektet, majd kis átalakulással megszületett tavaly a Bíró Eszter Quintet. Korábban fontos volt, hogy minél szebb legyek a magam módján, most inkább azt szeretném hangsúlyozni, miben vagyok más. Egyébként a legutóbbi lemezbemutató koncerten egy Németh Anikó által tervezett ruhában szerepeltem, tehát nem ragaszkodom csupán egy stílushoz. A zeném is változik velem együtt, most már nemcsak a népzenéből, ősi zsidó dallamokból táplálkozunk Fodoval (zeneszerző, zenész, Eszter párja), hanem magyar költők verseit is megzenésítjük, ami hihetetlen izgalmas feladat és küldetés ma Magyarországon.

- A nőknél nagyon sokat jelentenek a kiegészítők, táskák, övek, cipők, sálak, ékszerek. Te mit kedvelsz a legjobban?

- Néhány kiegészítőm hosszú évek óta bizonyít, szeretem a különleges, keleti ékszereket, de annak is örülök, ha igazi értékes ékszer-költeményeket hordhatok. Nekem ilyenek sajnos nincsenek, csak néhány apró, antik családi örökség, de fellépésekre már többször viselhettem több millió forint értékű darabokat is. A ruhák terén vannak bevált üzleteim, de én az a „beleszeretős” típus vagyok, ha meglátom a darabot, ami nekem való, rögtön tudok döntést hozni. A cipőkre ez már nem mondható. Senkinek sem ajánlom, hogy elkísérjen cipővásárlásra, mert valószínűleg egy kávézóban fogunk kikötni cipők nélkül. De nagy vágyam, hogy egyszer szert tegyek egy Louis Vuitton táskára.

- Úgy hírlik a fellépéseidre olyan gondosan készülsz, mintha az esküvődre mennél. Igaz-ez?

- De jó ezt hallani! Igen, külföldön természetesnek számít, hogy komolyan veszed a munkád. Itthon úgy érzem, hogy mindent duplán be kell biztosítani, hiszen nem természetes, hogy a fellépés helyszínén jó legyen a technika, felkészült legyen a személyzet, nem alakult ki a profi, pontos háttérmunka. Ha neked nem fontos, hogy mindent körüljárjál, akkor könnyen félresikerülhet az előadás, amin előzőleg akár évekig dolgoztál. Plusz sok macerától és felesleges stressztől megkímélem magam, ha nem aznap derül ki, hogy mi nincs vagy nem úgy lesz, ahogy szerettem volna, így elsősorban a művészi munkámra tudok koncentrálni. Persze minden egyszerűbb lenne, ha lenne egy gondos, mindent előre látó menedzserem.

- A magánéletben, a hétköznapokon mit viselsz szívesen, miben érzed magad a legjobban?

- Ez most nehéz kérdés, mivel terhesen a ruháim 95 százalékát nem tudom viselni. Egyébként a kényelmes, de csinos pamut ruhákat szeretem, amikben akár játszótérre is ki lehet menni. Mostanában nem sokat foglalkozom a hajammal, inkább színes kendőket kötök a fejemre, ékszert csak fellépéseken hordok. A sminkre a hétköznapokon egyáltalán nincs időm, de így legalább feleslegesen nem ártok a bőrömnek. Amúgy meg, ha elfogadod magad olyannak amilyen vagy, nincs szükséged a sok kenceficére. A természetesség mindenkinek jól áll.

- A szakemberek szerint a legnagyobb gondosságot a napi bőrápolás igényli, nem csak fiatalságunkat őrizhetjük meg így sokáig, a külső megjelenés megítélésében is a hibátlan szép bőr viszi el a pálmát. Mi az a tíz dolog, amit te minden nap megteszel bőröd vitalitásának megőrzéséért?

- Hú, ez egy nehéz kérdés. Csak éjszakai krémet használok, másnaponta szemkörnyék ápolót, heti egyszer arcradírt, évente egyszer eljutok egy arckezelésre a kozmetikusomhoz, néha feldobok egy arcpakolást, viszont, ha van rajtam smink, mindig alaposan lemosom az arcomról mielőtt ágyba bújnék. Tudom, hogy sok vizet kéne inni, de én örülök, ha napi egy-másfél litert elfogyasztok. Szerintem a belső kiegyensúlyozottság és boldogság szépít meg a legjobban.

Győri Anna