x

Mit ünneplünk Valentin-napon?

Mit ünneplünk Valentin-napon?

A modern Valentin-napi köszöntések a XIX. században indultak hódító útjukra, a jellegzetes szívecskés szimbólumokkal, csokoládék és bonbonok kiséterében.

A korai keresztény mártírt, Valentint i.sz. 500-ban Gelasius pápa avatta a szentek sorába. VI. Pál pápa ugyan 1969-ben törölte a római szentek kalendáriumából, de vallásos tisztelete, Szent Valentin keresztényi köszöntése nem tiltott a katolikus egyházban. A késői középkorban Geoffrey Chaucer, író, költő filozófus – a Canterburry mesék szerzője – jelenítette meg először február 14-ét, Szent Valentin napját a szerelmesek napjaként, amikor is a szerelmes férfiak virággal hódoltak az imádott nőnek.

A modern Valentin-napi köszöntések a XIX. században indultak hódító útjukra, a jellegzetes szívecskés szimbólumokkal, csokoládék és bonbonok kiséterében. A XX. századra szinte a világ minden országában elterjedt, ám az ajándékot adók és kapók körében eltérő hagyományok alakultak ki.

Hol, mit ajándékoznak ezen a napon?

Dél-Amerika egyes országaiban (pl. Mexikó, Costa Rica, Ecuador) nem csupán a szerelem, hanem a barátság napja is február 14. Dél-Koreában és Japánban február 14-én csak a nők adnak ajándékot a férfiaknak, és kizárólag csokoládét. Japánban a nőknek valamennyi férfi munkatársukat illik megajándékozni csokoládéval, s mindegyiket ugyanolyan értékűvel. Az „ellentételezés” napja, azaz, amikor a férfiak fejezik ki szeretetüket és tiszteletüket a nők iránt, az március 14.

Nálunk az utóbbi 10-15 évben vált egyre népszerűbbé a Valentin-nap. Kezdetben az európai hagyományokat követve a szerelmesek napjaként tartották számon, és vált mára szinte kötelezővé e napon egymás megajándékozása csokoládéval, virággal vagy mndenféle – sokszor giccses – ajándékkal. Az utóbbi években azonban egyre inkább a szeretet kifejezésének napja is, amikor ki-ki apró meglepetéssel kedveskedik legjobb barátainak, barátnőinek, sőt családtagjainak. A divatossá vált naphoz kapcsolódóan évről-évre több helyen rendeznek Valentin-napi bálokat, vacsorákat, és hirdetnek a szállodák romantikus Valentin-napi hétvégéket, gyertyafényes vacsorával, közös masszázsal, éjszakai fürdőzéssel, borkóstolással.

Lovas Katalin