Ezért kis kétkedés vegyült a várakozással teli izgalomba, hisz egy teljes hétvégét kell eltöltenünk egy olyan szállodában, amit kifejezetten a golf szerelmesei számára építettek. De mivel egy öko design hotelt nem lehet kihagyni, néhány perc tétovázás után elhessegettük a kétségeket.
Burgauberg-Neudauberg hívságoktól mentes, csendes osztrák falucska Burgenland déli vidékén, gyönyörű fekvése és termálvizei miatt több szálloda is épült a határában. Aprócska lévén, a településen gyorsan átgördül az autó, s bár a táblák nagyszerűen mutatják az irányt a szálloda felé, megtalálni mégsem könnyű. A Das Gogers-t egyszerűen beleépítették az egyik zöldellő dombba, s a munka olyan jól sikerült, hogy a ház észrevehetetlenül süpped bele a domboldalba, szinte teljesen belesimul a tájba.
A völgybe leereszkedve, majd ismét egy kaptatón felhajtva a recepcióhoz érkezünk, és közelebbről szemrevételezzük a különös alkotást. A domb alatt hosszan elnyúló épület terül el körülöttünk, tetejére nem pazaroltak cserepet, hanem gondosan gyeppel borították, a szobák pedig a dombba süllyesztve sorakoznak, hatalmas üvegablakokkal a környékre. Futurisztikus vízió így együtt. A természet közelségét a szállodán belül is érezni, a folyosókon egy kis ér csordogál, a hőenergiát a földből és a napból nyerik. A szálloda recepciósa, itt jobban illik rá a front office manager, sem mondható hétköznapinak, a legújabb trendeket követve, design szállodához illeszkedő stílusban és megjelenésben fogadja a vendégeket.
align=left A szobánkat kétfelől is meglehet közelíteni, egyrészt belülről, a recepció felől, másrészt kívülről, az udvar felől, ahol külön parkolóhelyet is kapunk. Máris kezd ínyemre lenni ez golfhotel dolog, ha itt ilyen igényeket támasztanak a játékosok...
Ausztriában roppant kényes ízléssel válogatják össze a szállodai szobák berendezését, ezúttal is egy minden ízében átgondolt szobába lépünk. A szoba tágas és barátságos, csupa kényelmes, modern bútorral berendezve, ügyelve a színek és a formák harmóniájára. Rögtön kiszúrom a kör alakú ágyat, ami egyáltalán nem szokványos, annál meglepőbb és forradalmibb. A színekben a mogyoróbarna kap hangsúlyt és sok a fafelület, ami rendkívül meghitté és otthonossá teszi a helyiségeket. Szobánkhoz egy déli fekvésű, teljesen védett terasz is tartozik, amit fülledt nyári esténk romantikus helyszínéül szemelek ki, hiszen pazar kilátás tartozik hozzá és teljesen elszigeteltnek érzi magát itt az ember a zajos külvilágtól. A hátizsákban gondosan őrzött egy szál gyertya máris a kinti asztalra kerül.
align=left Rossz szokásomhoz híven a mini bárt még feltépem, s nem csak hogy tartalmában gyönyörködjek, hanem, hogy néhány perc múlva már az erkélyek álljak egy, a ház számára palackozott, helyben készült bio gyümölcslét kortyolgatva, mustrálva, ízlelgetve a környéket.
Közben a nap vörösre festi a horizontot, a tücskök már húzzák a nótájukat, a gyomrunk meg jelzi a vacsoraidőt, bár nem volt hosszú és kimerítő az út, mégis kellemes fáradsággal társult éhség lesz úrrá rajtunk, de a kíváncsiság is az étterem felé sodor minket.
Ezek után jöjjön a konyha!
align=left A golfpályákra néző félköríves teraszt sekély medence veszi körül, nyáron bizonyára ez a legkellemesebb hely a vacsora elfogyasztásához. Esténként négyfogásos menüsorral készül a főszakács, Franz Wirth, aki valóban virtuóz a szakmájában. Erről hamar meg is bizonyosodtunk, amikor belekóstoltunk fúziós konyhájába, amelyben a helyi alapanyagokat nemzetközi ízekkel keveri és mesésen tálalja. A fogások kicsi, nagy műgonddal készült alkotások, olyan különlegeséggel, mint a szőlőleves vagy a süllő uhudler mártással. Mindehhez ragyogó borkínálat és csodás panoráma jár, míg néhány megszállott játékos bóklászik a golfpályán, mi elégedetten dőlünk hátra egy pohár zöld veltelinivel.
align=left Már várjuk a reggelt, izgatottan készülünk a reggelihez, sietünk, hogy kapjunk még helyet a délelőtti napfényben fürdő teraszon. Persze kár a sietségért, a mindössze 40 szobás szálloda teraszán mindenkinek jut hely, ezen a hétvégén pedig amúgy sincs teltház. Az étteremben már ismernek minket, barátságosan üdvözöl a felszolgálóhölgy, csak néhányan ülnek kinn, családias a hangulat. Az egész olyan emberi és barátságos. A reggelit persze helyi alapanyagokból állítják össze, az én kedvenceim a házi kenyér, a sajt, a sonka, a friss tojás és a zöldségek néhány pohár bio gyümölcslével leöblítve, amit már a mini bárban felfedeztem magamnak.
Wellness vagy golf?
align=left Ez a hely minden bizonnyal a golfozók paradicsoma hatalmas, szépen gondozott, dimbes-dombos pályájával, de mivel egyelőre nem hódoltunk be a szenvedélynek, most a déli fekvésű wellness részleget választjuk a fűtött kültéri medencével, a pezsgőfürdővel és szaunákkal, amúgy is pazar kilátás nyílik innen a golfpályákra. Így olyan, mintha egy kicsit mi is golfoznánk – magyarázzuk be magunknak. A teakfa napozóágyakra puha matrac kerül, így repülnek az órák a medence partján.
align=left Az ég zenitjére ér a nap, délben csodás nyugalom honol a tájon, a golfjátékosok amúgy sem híresek hangoskodásukról, páratlan béke vesz minket körül, tökéletesen kikapcsol a test és a lélek. A henyélés után jól esik a bár virágokkal futatott teraszán a jeges kávé és a capuccino, ami új energiával tölt fel, hogy legyen erőnk a környéket is becserkészni, közben betérni egy-egy Buschenschankba, bodzaszörpért, házi borért.
Az itteni falvak mindig valamilyen programmal kedveskednek a látogatóknak, most épp spárgafesztivállal lepték meg magukat és az erre járót. A vendéglők asztalán így a spárga a sztár, készítettek belőle levest, mártást, köretet és főételt is. Legutóbb sajnos nem volt ilyen szerencsénk a stegersbach-i töpörtyű fesztivállal.
Legközelebb talán a golfot is kipróbáljuk.
DAS GOGERS Golf & Spahotel
A - 8292 Neudauberg 240.
Tel.: +43 (0) 3326-55 222
Fax: +43 (0) 3326-55 222-15