x

Palóc mesefalu, Hollókő

Hotel tesztek élménybeszámolók, értékelés

Címlap / Hotel tesztelés

Palóc mesefalu, Hollókő

Mint Hollókő fellegvára, úgy magasodik a kicsiny palóc falu fölé a település új és eddig egyetlen négycsillagos szállodája, a Castellum Hotel Hollókő. Utolsó látogatásom óta sokat fejlődött, szépült itt minden, bár a Világörökség részét képező ófalu ma is ugyanolyan varázslatos világba kalauzolja a macskaköves utcákon sétálókat, mint anno.

„Sok földet bejártam, de mégis csak Nógrád tetszik legjobban: hegyeivel, völgyeivel, egyenesre nőtt fáival; itt úgy látom, a füvek zöldebbek, a virágok illata édesebb, mint bárhol másutt a világon. Még a felhő is mintha rózsaszínbe öltözne, amikor átsuhan fölöttünk” vall erről a környékről Mikszáth Kálmán.

A romantikus kis faluban megmaradtak a szatócsboltok, díszes fazekasműhelyek, a hangulatos teraszos kávézók és éttermek, a népművészet ihlette kézműves játékboltok és persze a jellegzetes tornácos, deszkamellvédes palóc parasztházak, amiért oly sokat látogatnak a Cserhátnak e rejtett zugába. Az eredeti szépségükben megőrzött házakat nem csak kívülről csodálhatjuk meg, hanem lakhatunk is bennük. Szépen berendezett, hagyományos tárgyakkal díszített falai között visszarepülhetünk egy kicsit az időben, hogy pár napra megállítsuk az idő kerekét.

A nógrádi települést a 141 hektáros Hollókői Tájvédelmi Körzet öleli körbe, ameddig a szem ellát idilli táj, dimbes-dombos erdők és legelők váltják egymás, minden zavaró tényezőtől mentesen pásztázhatjuk a horizontot. Nem csak mert zsákfalu, eltévedni amúgy sem lehet, a Castellum Hotel Hollókő szállodát is azonnal megpillantjuk. Éppen olyan modern és elegáns, ahogyan azt elképzeltük, és ahogy azt egy új szállodától el is várjuk.
Máris szeretjük, mert minden friss és új, nemrég végezhették el az utolsó ecsetvonásokat, a kert díszei, a bokrok és fák is most kerülhettek helyükre, hogy egy kellemes és megnyugtató hátteret adjanak egy hétvégi lazításhoz itt a dombtetőn, az alant elterülő mesés tájjal kiegészítve.

Átlépve az üvegajtón impozáns fogadóhelységbe jutunk, ahol színek és formák harmóniája teljes összhangot és nagy bizalmat teremt egy tökéletes kikapcsolódás kezdetéhez. Nem is rabolják sokat az időnket, hamar hozzájutunk a szobakártyához, hogy égve a vágytól kipróbálhassuk a szálloda konyháját, amelyről már oly sok jót hallottunk.

Nehéz a választás

Igazán kedvemre való első fogásként a vargányagombás krémleves szarvasgomba olajjal, libamájas pirítóssal, főleg, hogy a levesek mellé meleg, ropogós péksüteményeket kínálnak. Viszont ez a legautentikusabb hely arra, hogy megkóstoljuk az igazi palóclevest, amit már az általános iskolai menzákon is előszeretettel főztek meg nekünk, változó minőségben.
Így hát ezt választom. Előételként egy igazi ételköltemény érkezik, ez a citrus gyümölcsökkel marinált lazacfilé wasabi zöldségekkel, fürjtojással, limettes salátával és virágokkal, s az íze ugyanolyan kedvemre való, mint a kinézete.
Más alkalommal elcsábít a borjú bécsi az étlapokon, de most ellenállok a kísértésnek, még akkor is, ha itt szőlőmag olajos vinegrettel ízesített salátát is kapnék hozzá, mert újra valami helyit keresek. Ilyen a hollókői vörösboros marhapofa sült laskagombával, zöldségekkel forgatott tört búzával és a hollókői juhtúrós sztrapacska, amiről azt írja az étlap, hogy frissen készül, friss juhtúróval, mangalica szalonnával és házi tejföllel. Mivel palócföldről nem térhetünk haza ezen élmény nélkül, megrendelem hát, s nem csalódom.
A konyha – amely Oláh Zoltán konyhafőnök keze munkáját dicséri - kreatív és kitűnő, kellemes árakkal és érezhetően minőségi alapanyagokkal. A desszert ezúttal szabad kapacitás hiányában elmarad, de vacsorakor természetesen ezt is pótoljuk.
Már csak azért is, mert itt a félpanzió részét képező svédasztalos vacsora bőven túlszárnyalja az átlagos négycsillagos színvonalat. Látszik és érződik is, hogy minden fogás valódi műgonddal és odafigyeléssel készül, a tálalás pedig szinte ellenállhatatlanná teszi, hogy ne kóstoljunk bele kicsit mindenbe, ide értve a művészien elkészített süteményeket is.

Ennyi pozitív élmény után hasonló folytatást várunk, ráadásul egy váratlan fordulat révén lakosztályban kapunk elhelyezést, így több mint 60 négyzetméter kényelmében élvezhetjük a hatalmas üvegablakok mögül elénk táruló, lenyűgöző panorámát. Bár a kisebb méretű superior szobák felszereltségéhez ugyanúgy hozzátartozik az ingyenes WIFI, okos TV, egyénileg szabályozható klíma, szobai széf, minibár, szobai papucs és fürdőköpeny bekészítés is, én ezt választanám legközelebb is. A meleg barna színekkel dekorált szobában hamar otthon érezzük magunkat, a fürdőszoba csillog-villog.

Élmény az egész családnak

A látványos üvegtáblák mögé épült wellness részlegben kellemes hőfokú élménymedence és jakuzzi is segít ellazulni, de van élményzuhany, külön szaunavilág és pihenőrészleg is kilátással a környező dombokra a lelki-szellemi felfrissülést is nagyban segítve. A gyereknek külön pancsoló készült meleg vízzel töltve. Mi pedig a szaunák és a víz segítségével lerázzuk magunkról a stresszt, hamar elfelejtjük a hétköznapok fáradalmait.

TIPP!

Hollókőn pihenve feltétlenül zarándokoljunk el a falu fölé magasodó, 13. században épült középkori várba, amely könnyű erdei sétával kényelmesen megközelíthető az ófalu macskaköves, girbe-gurba utcácskáján keresztül. Élvezni fogjuk a kilátást, amely a toronyba felkapaszkodva tárul elénk a Cserhát lankáival és a békés falu látképével.

FOGLALÁSHOZ KATTINTSON: Castellum Hotel Hollókő
Kapcsolódó Tartalom