x

Rab-sziget

A kis, 22 km hosszú, közel 10 ezer lakosú Rab-sziget, az Adria kilencedik legnagyobb szigete, egy igazi gyöngyszem.

Rab mediterrán éghajlatú, nyári átlaghőmérséklete 26 fok. Itt található Horvátország legnagyobb homokos strandja, a 2 km hosszú Paradicsom-part is. Finomhomokos, sekély, kristálytiszta, kifejezetten családbarát strand, ahol zöld fenyők árnyékában lehet heverészni. Ha barátokkal utazunk, és bulizós strandot keresünk, a bulizós strandok toplistáján szerepel a Rab várostól 10 kilométerre fekvő Pudarica strand, ahol a Santos Beach Club éjjel-nappali bulijai állnak a középpontban.

Rab-sziget fővárosát, a jellegzetesen középkori, városfallal körülvett Rabot már Kr. e 360-ban is lakták az illírek. A szigetet hajóval vagy komppal érhetjük el: menetrendszeri kompjárat közlekedik Stinicából, és a Krk-szigeten lévő Baska városból is. Akik inkább kirándulni szeretnek és új helyeket felfedezni, azoknak kifejezetten ajánljuk Rab-szigetet. Ha Supetarska Dragaból, Lopar felé megyünk a helyi autóúton, lélegzetelállító látvány tárul elénk, a Supetarska Dragai öböl felülnézetből, itt érdemes kicsit megállni, fényképezni. Az aktív nyaralás kedvelőinek azt javasoljuk, hogy fizessenek be egy-két hajós kirándulásra.

Az egyik ilyen kirándulás a szintén csodaszép Veli Losinjba, a másik hajós kirándulás Rab északi végéből, Loparból a Goli szigetre megy, mely egykoron egy börtönsziget volt. A vállalkozó kedvű nyaralóknak érdemes ezen a túrán is részt venniük. Rab város kikötő sorának végén helyi hajós kapitányok várják a kalandvágyó turistákat, akik rövid alkudozás után bárhová elviszik Rab környékén az utasokat.