x

Val Gardena

,

programok, látnivalók, Val Gardena nevezetességei,

Katschberg: családbarát síelés az Alpok napos oldalán

A családi sízés egyik legjobb helyszíne az Alpokban Katschberg, ahol minden a családok és legfőképp a gyerekek kényelmét szolgálja.

Golte: téli mesevilág a szlovén hegyek között, ahol síelni is lehet

Ez mindenki számára igazi bakancslistás hely, mindössze 4 órányira Budapesttől.

Idén még több lift és még több finomság vár Schladmingban

Schladming Ausztria egyik legkedveltebb síterepe, nem utolsó sorban az egyik legközelebb hozzánk eső.
1 2 3 4 5


Val Gardena

A Val Gardenában síelők egyben a világ legnagyobb síparadicsomába, a Dolomiti Superski-be is jegyet váltanak. Az 1.220 kilométernyi sípálya a hosszával is lenyűgözi az embert, ha pedig hozzávesszük ehhez a régió kultúráját, gasztronómiáját, és azt, hogy a Dolomitok természeti szépségeinek köszönhetően nemrég megkapta a „világörökségi helyszín” címet, biztosak lehetünk abban, hogy felejthetetlen élmények várnak ránk.

Val Gardena azt is megtehetné, hogy a síbajnokaival kapcsolatos történeteiből él, de ehelyett a világ elitjének évi találkozóhelyévé vált. Közvetlenül Val Gardenában 175 kilométernyi pálya és 83 lift található, és közel van az Alpe di Siusi, a tél sportok szerelmeseinek Eldorádója, ráadásul Val Gardena a világ legnagyobb síparadicsoma, a Dolomiti Superski része. Ez azt jelenti, hogy az itt síelők nemcsak a Sella csoportot körülvevő 500 kilométernyi pályát érhetik el, hanem tizenkét sírégió összesen 1.220 kilométernyi pályáját.

Itt biztos, hogy mindenki megtalálja a tudásszintjének megfelelő pályát, hiszen enyhén lejtős és meredek, könnyű és extrém pályák sokaságából lehet választani. Ezek abszolút hóbiztosak: 90 százalékuk hóágyúkkal is fel van szerelve. A 450 lift legnagyobb része modern, és a pályák tele vannak romantikus hüttékkel. A szezon egyébként december 4-től április 10-ig tart. A terület megközelítése is könnyű: Val Gardena 120 kilométerre fekszik Innsbrucktól, és 40 kilométerre Bolzano-tól.

Az egy napos felnőtt jegy ára 46 euró, a gyerekjegy 32 euró, az időseknek szóló jegy pedig 41 euró. A hatnapos bérlet ára – ugyanebben a sorrendben - 233, 163 illetve 210 euró.

Ha nem sí, akkor…

Val Gardenában a sífutás szerelmeseit is várja mintegy 100 kilométernyi pálya. Ezek közül érdemes hármat kiemelni, aVallungát Selva Gardenában, a Monte Pana hegyen fekvő S. Cristiná-t és az Alpe Siusi-t : állítólag ezek kínálják a legszebb, legegyedibb panorámát. Érdmemes felkeresni a „DSV Nordic Active Park”-ot Vallungában, amely a német síszövetség innovatív koncepciója nyomán jött létre. A központ egész évben nyitva van: télen a sífutás és a sítalpalás (hóban túrázás), nyáron pedig a nordic walking rajongóit várja.

Rasciesa-Ortisei új felvonójának felső állomásáról vezet a völgybe az egyik jól karbantartott 4 kilométeres szánkópálya a sok közül. Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy a sípályákon tilos szánkózni! Jó tudni azt is, hogy az olaszok nagyon odafigyelnek a biztonságra. A 14 év alatti gyerekeknek kötelező sisakot viselniük, és a veszélyesen síelőket sokszor nem is csak figyelmeztetik, hanem meg is bírságolják.

Nem is sportolás

Aki kicsit belefáradt a sportolásba, jó teszi, ha kipróbálja a csábítóbbnál csábítóbb wellness-lehetőségeket. Val Gardenában találhatnak olyan nagyméretű benti úszómedencét, ahonnan a vállalkozó kedvűek egyenesen egy kinti medencébe csusszanhatnak. A szauna sok helyen alap, és van még gőzalagút, buborékágy, masszírozó vízcsövek és így tovább. Akinek még van kedve a hóhoz, fizessen be egy lovas szános útra a hóborította, kanyargó ösvényeken, és biztos, hogy romantikus tündérmesésévé tudja változtatni téli vakációját.

Nézőként az is megcsodálhatja a profik tudását, akinek eszébe se jutna síelni. Val Gardenában ebben a szezonban a következő eseményeket rendezik meg: FIS World Cup Super-G and downhill, Val Gardena Ciasp 2011, Sellaronda Ski Marathon 2011, Südtirol Gardenissima 2011, valamint a Val Gardena Spring Trophy 2011.

Mi kell a gyerekeknek?

Síelés, séta, játék a hóban… Val Gardena – ha úgy nézzük – valójában egy nagy játszótér. Az egész infrastruktúrát úgy alakították ki, hogy a gyerekek szempontjait is szem előtt tartották. a síiskolák kifejezetten gyermekeknek szánt kurzusokat kínálnak: minden eszközzel arra biztatják őket, hogy bátran tegyék meg első lépéseiket az ismeretlen közegben. A tanfolyamok általában versennyel zárulnak, ami az összes résztvevőnek nagy élmény. Sőt, ha pedig egy gyereknek éppen a síelés idejére esnek a születésnapja, plusz ajándékot is kap a turisztikai hivataltól.

Települések Val Gardena közvetlen közelébenTelepülések Val Gardena környékén