x

Mölltal

Mölltal-gleccser

Karintia nyugati részén, a festői Mölltalban található Ausztria legdélibb, egész évben működő gleccser-síterepe. A legkényelmesebben az A10-es tauerni autópályáról közelíthető meg, a linzi lehajtó felől. A jó hír, hogy az autóút a Mölltaler Gleccser Expressz felvonóig aljáig visz, ahonnan 8 perc alatt elérhető 2200 méter magasan fekvő középső állomás, és már indulhat is a síelés.

Az összesen 53 kilométernyi pályarendszer és a porhó kiváló terep a síelők, a snowboardosok, a családok és a freeriderek számára. A Mölltal-gleccser, vagy ahogy a helyiek nevezik, "Mölli", illetve az Ankogel felvonóinál soha nincs sorban állás.

A pályákon és a hüttékben igazi karintiai hangulat uralkodik, a legmagasabb étterem, a Panorama-Restaurant Eissee 2800 méteren található. A Mölltaler gleccserexpressz 2234 méterre szállítja az utasokat.

Síbérletárak 2010/2011 főszezon:
1 nap 39.50 euró / 6 nap 193 euró


Pályák:

kék: 19 km
piros: 24 km
fekete: 10 km
sífutó-pálya: 2,5 km

Összesen több, mint 50 kilométeres pályarendszerével - amiből 19 kilométer kék, 24 kilométer piros és 10 kilométer fekete pálya – és nyolc felvonójával a Mölltaler gleccser bárki számára ideális síterep, bármilyen tudásszinten álljon is. Minden pálya elég széles, és ezért a legtöbbször nem zsúfolt. Sőt, van egy Funpark is, boardercross-szal, kickerrel és hullámvasúttal azok számára, akik kicsit változatosabbá tennék a programot.

Az abszolút kezdőknek a Stübele gyakorlólift vagy a két rövid korongos felvonó nyújt kiváló lehetőséget a kísérletezgetésre a középső állomás közvetlen közelében. Aki egy kicsit biztosabb sítudással rendelkezik, kipróbálhatja a scharecki 2-es vagy 3-as pályát, vagy a klühspies-i panorámás pálya mellett lévő 5-ös vagy 6-os pályát. A gleccserplatóról csak piros és fekete pályák vezetnek a középső megállóig, úgyhogy ez az útvonal annak semmiképpen sem ajánlott, aki még a hóekézésnél tart. Akinek pedig végképp nem megy a síelés, azt is megteheti, hogy az Eissee felvonóval megy le a hegyről.

Háttérben az Alpok panorámája

A Mölltaler gleccser jó tipp a snowboardosoknak és a haladóknak is. Az élményhez sokat hozzátesz az Alpok csodálatos panorámája is, és pluszpont jár azért is, mert a délre nyúló pályák infrastruktúrája kitűnő, ami jó idő esetén garancia a kellemes, napsütötte lesiklásokra.

Sőt, a terület az abszolút profik szemében is vonzó célpont, hiszen összesen 10 kilométer fekete pálya várja őket. Vannak edzőpályák is, ezeket azonban – figyelem! - írásban kell lefoglalni. A lavinajelző-rendszer is jól ki van építve, ezért a terület azok számára is érdekes lehet, akik a szűz hóban szeretnek síelni. A terület a családoknak tartogat meglepetéseket. Azok a kisebb családtagok, akik egyelőre bizonytalanabbul állnak a léceken, igénybe vehetik a Stübele állomásnál lévő gyakorlólifteket, és még két rövidebb korongos felvonót, ahonnan rövid kék pályákra érkeznek. Ha már belejöttek a síelésbe, kipróbálhatják azt a 41 piros és kék pályát, amely átszövi a területet. Különösen a széles, kék 2-es és 3-as pályát lehet ajánlani, valamint középső állomásra vezető 9-es számút, amelyhez az Alpok jelent gyönyörű kulisszát.

Finom falatok alpesi hangulatban

A teljes területen négy étterem illetve hütte gondoskodik a síelők ellátásáról. Aki egy tipikus alpesi hangulatát szeretné élvezni, az tartson egy kis szünetet a Duisburger Hüttében, amely a 10-es számú fekete pálya mellett van a középső megállónál, a legszebb a kilátást pedig a Panorama Restaurant Eisse nyújtja. Az étterem maga is egyedülálló látványt nyújt. Úgy áll a gleccser szélén, mint egy üvegpalota, amelynek homlokzatán visszatükröződik a téli táj. Napozóterasza, télikertje és szemináriumtermei várják az érdeklődőket. Tartozik hozzá egy 68 ágyas szálló is, amely ideális fiataloknak és sportolóknak, de emellett természetesen rengeteg másik szálláslehetőség is a síelők rendelkezésére áll a területen. A középső állomás hangulatos napernyői azokat csalogatják, akik a mozgás utáni relaxálást majdnem olyan fontosnak tartják, mint a síelést. Ezzel csak annyi a gond, hogy a Gleccser Expressz utolsó járatával vissza kell menni a völgybe. Tovább iszogatni vagy falatozni csak a néhány kilométerrel távolabb lévő Flattachban lehet.

A síbérlet árai sem sokkolóak. A reggel 8-tól érvényes felnőtt napijegy 39,5 euró, a gyerekjegy pedig 20 euró, és az a jó hír, hogy mindenki gyereknek számít, aki nem töltötte be a 18. évét. Aki amúgy sem akar korán kelni, úgy is spórolhat, hogy később kezd síelni, az árak ugyanis óránként csökkennek: 14 óra után a felnőtt napijegy 20 euró, a gyerekjegy pedig 10 euró. És ez még korántsem az egyetlen kedvezmény, de annyi van belőlük, hogy érdemes a honlapon tájékozódni. A Ski Hit síbérlet szeptember 1-től augusztus 31-ig érvényes.