x

Kronplatz

,

programok, látnivalók, Kronplatz nevezetességei,

Katschberg: családbarát síelés az Alpok napos oldalán

A családi sízés egyik legjobb helyszíne az Alpokban Katschberg, ahol minden a családok és legfőképp a gyerekek kényelmét szolgálja.

Golte: téli mesevilág a szlovén hegyek között, ahol síelni is lehet

Ez mindenki számára igazi bakancslistás hely, mindössze 4 órányira Budapesttől.

Idén még több lift és még több finomság vár Schladmingban

Schladming Ausztria egyik legkedveltebb síterepe, nem utolsó sorban az egyik legközelebb hozzánk eső.
1 2 3 4 5


Kronplatz

A Dél-Tirolban fekvő Kronplatz-ban száz kilométer hosszú, hóbiztos sípálya várja a vendégeket kedvezményekkel, újdonságokkal, hangulatos szállásokkal és finom falatokkal.

A kisgyerekkel érkezők is találnak éppúgy megtalálják a nekik való pályát, mint azok, akiknek már a fekete pálya sem elég meredek. Aki pedig a síelés mellett valami másra is vágyik, kipróbálhatja a szállodák wellness-szolgáltatásait, megnézheti, milyen kincseket rejtenek a környékbeli múzeumok és kastélyok, és lehet shoppingolni, vagy mondjuk a brunecki karácsonyi vásárban kószálni. A szezon már november végén indul!

Síbérletárak 2010/2011 főszezon:
1 nap 42 euró / 6 nap 216 euró


Aki korán kel… próbálja ki egyszer: keljen fel nagyon korán gyorsan kapjon be valamit a szállodában és legyen az első, aki felmegy a hegytetőre. Vegyen egy mély lélegzetet, és élvezze az éles hajnali levegőt. Aztán vessen egy pillantást a kötésére, és suhanjon le Olangba. A pálya felső szakaszán még könnyű szlalomozni, de aztán szűkebb lesz, és más ritmust kell felvenni. Sikerül lejutnia megállás nélkül? Gratulálunk! A völgyben lévő állomástól emelkedjen fel újra a hegycsúcsra, és a Sylvester lejtőn csússzon le Reischachba. Ez a legendás pálya minden igazi síelő szívét megdobogtatja. Mire leér, lassan már a többi síelő is feltűnik a pályán, de ezt a hajnali lesiklást soha nem fogja elfelejteni.

Sípályák kezdőknek és haladóknak

Mindez még csak töredéke annak, amit a dél-tiroli, 2275 méter magasan fekvő Kronplatz nyújtani tud. Nemcsak a hosszú, kellemes, ápolt sípályákat érdemes kiemeli, hanem a napimádókat csalogató számos napsütötte platót is. Hó mindig van, hiszen ha szükséges, az összes pályát hóágyúzzák. A kalandvágyók vagy a szabad stílusban síelők a Kronplatz Hóparkban kereshetik a kihívásokat, és említsük meg azt is, hogy Kronplatz egyike annak a kevés síterepnek az Alpokban, ahol öt fekete pálya van. A kicsiket a Kid’s Park várja, és emellett a helyi síiskolákba is beíratkozhatnak. Ebben a szezonban a Kron Olang/Rasen és a Cima síiskola meglepetést is tartogat a vendégek számára: csütörtökönként „Jég és tűz” bemutatót tartanak. Ez az akrobatika, a pirotechnika és még néhány dolog ötletes keveréke; lélegzetelállító ugrások és fantasztikus síelés.

A lesikláson kívül más is szerepel a téli kínálatban. A sífutás szerelmesei elindulhatnak például a nemrég létrehozott, és mostmár csaknem 1000 kilométeres, „Dolomiti NordicSki“ cross-country pályán, ami Európában a legnagyobbnak számít; ez annál is egyszerűbb, mert a régió szívében vagyunk. Kiválóak a szánkópályák is, és a szánkózás manapság bizony nagyon trendinek számít. Egyre többen ismerik, de biztosan lesznek, akik itt kóstolnak be a snowshoeingba: nem fognak csalódni, ha az Alpinsshule Pustertal oktatói társaságában élik át, milyen a szűz porhóban lépkedni. A haladók pedig egyedül is nekivághatnak a völgybe vezető útnak, és élvezhetik az egyedüllétet és a természet csendjét.

Újdonságok és kedvezmények sora

Az idei téli szezon más lesz, mint az eddigiek, hiszen számos újdonság várja a vendégeket. Mostantól vadonatúj, tízszemélyes, bőrüléses felvonókkal lehet például feljutni a Kronplatz csúcsára, amelyeknek a teljesítménye is figyelemre méltó: egy óra alatt 3 ezer embert tudnak felszállítani. Újrabútorozták az Olang/Gassl völgyben lévő állomását is, sőt kialakítottak egy új éttermet és pizzériát, valamint egy bárt és egy sí-kocsmát. Számos bővítést és fejlesztést végeztek San Vigilio di Marebbe-ben a Pre da Peres, a Piz de Plaies/Erta és a Miara sípályán: utóbbit többek között egy modern hóágyúval is felszerelték.

A szezon már november 27-én indul, és április 25-ig tart. A síelők választhatnak, hogy a 105 kilométernyi pályához vezető 31 liftet veszik igénybe, vagy a Dolomiti Superski bérletet, amellyel 460 liftet vehetnek igénybe és 1220 kilométernyi pályát érhetnek el. A vendégeknek kedvezmények egész sorát nyújtják: aki még karácsony előtt oda tud utazni, hét napot tölthet ott hat áráért – és ez nemcsak a szállásra, hanem a síbérletre is vonatkozik. Az is jól járhat, aki rövidebb időre jön: négy nap árából is elengednek egyet – bár ebben az akcióban nem vesz részt minden szálláshely, úgyhogy foglalás előtt érdemes tájékozódni. Ebben az időszakban ráadásul a síiskolák 15 százalékos kedvezményt adnak, a felszerelések árából pedig 20 százalékot engednek. Még valami, amit érdemes szem előtt tartani: a 2002. november 27. után született gyerekek – 12 nap kivételével - ingyen síelhetnek, ha egy velük sportoló felnőttnek van érvényes síbérlete.

Síelés helyett

Ne felejtse el, ez a téli pihenése. Mozogni kell, de ne felejtse el, hogy nem edzőtáborban van, és iktasson be olyan napokat is, amikor kipróbálja egy szálloda wellness-szolgáltatásait, megkóstol néhány finom ételt, felkeres egy-egy múzeumot, vagy shoppingol.

Szerencsére ebben a régióban erre van lehetőség. Pustertal gazdag kulturális értékekben, tele van templomokkal, kápolnákkal, kis szentélyekkel, kastélyokkal. Érdemes meglátogatni a dietenheimi néprajzi múzeumot, ahol megtalálhatja a környék jellegzetes tárgyait, vagy a brunecki grafikai múzeumot. Egy különlegesség: a gais-i Burgfrieden Hotelben állították ki a világ egyetlen tűzoltósisak-gyűjteményét. Összesen 700 sisakot gyűjtöttek össze a világ minden részéről és a legváltozatosabb történelmi korszakokból. Ha valaki komolyabb múzeumi túrára szánt el magát, érdemes museumobil kártyát vennie, hiszen ezzel a tömegközlekedési eszközöket is ingyen veheti igénybe. Bruneck bevásárlóutcáját egész Dél-Tirolban a legszebbnek tartják, ami nem csoda, hiszen itt a városi környezet otthonos környezettel párosul. Érdemes gyönyörködni a hagyományosan helyben szőtt művészi szőttesekben, vagy végigjárni a helyi fazekasok áruit vagy a régióban termesztett bort áruló kis üzleteket, sőt aki betér a butikokba, a legutolsó olasz divat szerint is felöltözhet. Különös, karácsonyi hangulatot teremt, amikor a Bruneck sétálóutcája, a Graben és a Rathausplatz sötétbe merül, a bódék között felragyognak a kis lámpácskák százai, a levegőben mézeskalács illata úszik, halk karácsonyi zene szól, és séta közben nemcsak az ajándéknak szánt tárgyakat lehet nézegetni, hanem a helyi mesterembereket is, akik a helyszínen készítik őket. A brunecki karácsonyi vásár hagyományosan nagyon kellemes eseménynek számít a környékbeli karácsonyi piacok – Bozen, Meran, Brixen – sorában.

Gasztronómia

Olaszországban vagyunk, nem érdemes megfeledkezni a gasztronómiai élvezetekről sem. Amerre jár, érezheti a friss capuccinó, a sercegő bacon vagy a nemes borok illatát. Ha van ideje bemenni a kronplatz-i sajtpiacra, vásároljon mindenképp „Sclutzkrapfen”-t, a raviolihoz hasonló, spenóttal töltött tésztát, vagy ízlelje meg a nehéz, dél-tiroli ételeket, amelyekben keveredik a mediterrán és a rétoromán konyhaművészet. Ne számolgassa most a kalóriákat, hiszen pihen, nem diétázik! Élvezze inkább a „slow food” örömeit.
A francia Gault Millau étteremkalauz összesen öt fakanalat adott a környék éttermeinek. Kettőt kapott a Schöneck étterem Mühlen/Pfalzenben, egyet-egyet pedig a Hotel/Restaurant Tanzer Issing/Pfalzenben, a Hotel Quelle Gsies-ben és a Wellness hotel Almhof-Call luxushotel. Íme néhány kedvcsinálónak az ínycsiklandozó ételek közül: szalonnás gombóc salátával, szarvas dióval és fűszernövénykkel grappa-szószban, gőzölt ricotta mézes gyümölcsökkel…

Kronplaztba sem nem nehéz eljutni, autóval az A22-es autópályán csaknem Kronplatzig lehet menni, de aki akar, kevesebb autózással is megúszhatja, ha elrepül Innsbruckig. Jó a busz- és a vonatösszeköttetés is. A régióban 25 ezer szálláshely van összesen, kezdve a sokcsillagos hotelektől a hangulatos fogadókon, apartman-hoteleken és (nyári) kempingeken át a családi panziókig.

Települések Kronplatz közvetlen közelébenTelepülések Kronplatz környékén