x

Kitzbühel

,

programok, látnivalók, Kitzbühel nevezetességei,

Katschberg: családbarát síelés az Alpok napos oldalán

A családi sízés egyik legjobb helyszíne az Alpokban Katschberg, ahol minden a családok és legfőképp a gyerekek kényelmét szolgálja.

Golte: téli mesevilág a szlovén hegyek között, ahol síelni is lehet

Ez mindenki számára igazi bakancslistás hely, mindössze 4 órányira Budapesttől.

Idén még több lift és még több finomság vár Schladmingban

Schladming Ausztria egyik legkedveltebb síterepe, nem utolsó sorban az egyik legközelebb hozzánk eső.
1 2 3 4 5


Kitzbühel

Kiztbühelben van a világ legnehezebb sípályája, a Streif. A régió persze nem csak a síbajnokokat várja: az összesen 170 kilométernyi pályán mindenki megtalálhatja a tudásának legjobban megfelelőt. Még valami, ami fontos lehet: egész Ausztriában itt van a legtöbb Michelin-csillaggal, vagy Gault-Milleau főkötővel kitüntetett étterem.

A hóbiztos Kitzbühel kétségtelenül a világ egyik legnépszerűbb téli pihenőhelye, ahol nemcsak a félelmetes Streif-et lehet kipróbálni, hanem a kellemes, laza szlalomozásra kiválóan alkalmas pályákat is. A kitzbüheli síterület 2000 méter magasan, két osztrák tartományon és hét településen át nyúlik el: hatvan gondosan ápolt lesiklópálya minden nehézségi fokban összesen 170 kilométer hosszan.

Könnyűnek számít (kék) 69 kilométer, 77 kilométer közepes (piros), és 24 kilométer nehéz (fekete).

Síbérletárak 2010/2011 főszezon:
1 nap 42.50 euró / 6 nap 202 euró

Ehhez jön még 32 kilométer síút, amelyek olyan kijelölt pályák, amelyeket rendszeresen ellenőriznek, de amelyeket nem tartanak karban, így hasonló élményt nyújtanak, mintha valaki szűz hóban síelne, mert vagy buckásak, vagy mély hó van rajtuk. A lavináktól – mint a többi pályát – ezeket is védik Az összesen 55 felvonó és lift óránként 95 ezer embert tud a csúcsra szállítani.

Egy felnőtt napjegy ára 41,5 euró, a hat napos síbérletért pedig főszezonban 196 eurót kell fizetni. Mindez gyerekeknél 21 illetve 98 euróba kerül, és kedvezményt kapnak az 1992 után születettek is: fiataloknak a napijegy 33 euró, a hat napos bérlet 157 euró.

A világ legnehezebb sípályája

A legnagyobb kihívás a Streif nevű lejtő, amely a világ a világ legnehezebb és legszebb sípályájának számít, és amely bizony már sok síelő karrierjét tönkretette. A világ legjobb síelői minden januárban itt gyűlnek össze, és megküzdenek a győzelemért. Más időszakokban a pálya mindenki számára nyitva van. A Streif-ot „A PÁLYA”-ként is emlegetik, amit elsősorban a változatosságának köszönhet. Minden megvan ugyanis rajta, amivel egy klasszikus lesiklás során találkozni lehet: éles kanyarok, amiknek a bevétele nagy sebességnél lélegzetelállító ugrásokban is végződhet, szűk és meredek szakaszok, buckák, szakadékok, látványos természeti képződmények, sőt rövid felfelé menő szakaszok, mint a síugrásnál.

Ennek ellenére alapvetően mindenki számára síelhető. A legnehezebb szakaszokat, amelyek olyan neveket viselnek, mint például startlövés, egérfogó – a szakasz keresztapja az ismert sí-szupersztár apja, idősebb Toni Sailer -, traverz, „extrém” jelzéssel látták el, és valóban csak a komoly sítudással rendelkezőknek ajánlhatók. Nem egy jó síelőnek kellett a lesiklás után azonnal szervízbe vinnie a lécét. Az egész családnak fantasztikus élmény lehet viszont a „családi Streif”, amely elkerülve a legnehezebb szakaszokat egy közepes nehézségi szintű pályává változik. Ne felejtsék el, december végétől a Hahnenkamm-lesiklásig a Streif le van zárva. Ilyenkor a havat - ha kell - a megfelelő helyre szállítják, amivel megszüntetik a talaj egyenetlenségeit, az egész pályát karbantartják, és megerősítik. Felépítik a kerítéseket, a biztonsági infrastruktúrát, a tribünöket és a tévés közvetítő állásokat.

Trendteremtés felsőfokon

Kitzbühel ma abszolút trendteremtőnek számít: a snowboardosoknak és az új iskola képviselőinek egy szuper hópark áll a rendelkezésére, ami azt jelenti, hogy a fiatalok sísportjában is a nemzetközi színvonalat képviseli. És egy világújdonság: az idei szezontól 100 LCD-monitorról értesülhetnek a síelők a legfontosabb újdonságokról (például hogy melyik pálya működik, hol mekkora a hó, van-e a lavinaveszély). Kitzbühelben egyre több nemzetközi sportrendezvényt tartanak, amelyek világszerte nézők millióit szögezik a képernyők elé. Az itt fekvő hotelek a wellness és a szépségápolás területén is egész Tirolban egyedülálló szolgáltatást nyújtanak. Egész Ausztriában itt van a legtöbb Michelin-csillaggal, vagy Gault-Milleau főkötővel kitüntetett étterem, és számos helyi lokálban is meg lehet kóstolni az igazi tiroli házikosztot.

Települések Kitzbühel közvetlen közelébenTelepülések Kitzbühel környékén