x

Hochkönig

Hochkönig

A Hochönig régiót nem véletlenül tartják Holle anyó otthonának, hiszen nemcsak az Alpok egyik legszebb, hanem az egyik leghóbiztosabbnak síterületének is számít. Ha pedig Holle anyó esetleg elszundikálna, akkor a 145 hóágyú gondoskodik arról, hogy a pályák folyamatosan síelhetők legyenek.

A Maria Almot, Dientent és Mühlbacht magába foglaló Hochkönig régióban 33 sífelvonó és 150 kilométernyi összefüggő pályarendszer várja a vendégeket kedvezmények egész sorával. Talán lesznek, akik számára jobban érzékelhető a terület nagysága, ha azt mondjuk, hogyha az összes pályát egymás mellé raknánk, akkor 285 hóval borított futballpályát kapnánk. A régió jellemzője a sok modern sílift, a sok otthonos hütte, és a már csaknem családiasnak nevezhető vendégszeretet. Itt mindenki megtalálhatja a neki való pályát, legyen szó kezdőkről, haladókról, akár a sí, akár a snowboard, akár a snowbike híveiről.


Síbérletárak 2010/2011 főszezon:
1 nap 41 euró / 6 nap 203 euró


Sőt, ennél többről van szó: a Hochkönig régió a Salzburg tartomány és Steierország legszebb síterületeit egyesítő Ski amadé része. Ez azt jelenti, hogy ha valaki bárhol a régióban síbérletet vesz, 29 helyen használhatja a felvonókat, és összesen 860 kilométernyi pályán síelhet. Az öt régió - Hochkönig, Salzburger Sportwelt, Schladming/Dachstein-Tauern, Gastein és Großarltal – együtt a téli sportok új dimenzióját nyitják meg: lehet versenyezni, szóba jöhet a carving, a snowboard, a freestyle csakúgy, mint a mély hóban való síelés.

Vendégcsalogatás felsőfokon

A Hochkönig régió 2010-ben is néhány új beruházással várja a síszezont. Nyáron elkészült a Hinterthalt Hintermoos-szal összekötő 3,6 kilométer hosszú pálya, így a 150 kilométeres pályarendszeren megszakítás nélkül lehet síelni. A völgyben lévő állomáson új sícentrumot építettek parkolóhelyekkel, üzletekkel és pénztárakkal. A hochmais-i lifteket új, hatüléses, gyerekbiztos ülő felvonókkal cserélték le, ami újabb lépést jelent a modernizálás és a komfort növelése irányába. Ez csak javulni fog, hiszen a Dienten/Hochkönig régióban egy év múlva a tervek szerint hasonló, 1,7 kilométer hosszú felvonót állítanak üzembe. A nagy kapacitású és modern felvonóknak köszönhetően még a főszezonban is hosszabb várakozási idő nélkül juthatnak a pályák tetejére akár a síelők és a snowboardosok is egyszerre.

A régió vonzerői között érdemes a gasztronómiát is megemlíteni. Ez nem akármi, hiszen a Hochkönig Pinzgautól Pongauig tart, és mindazt nyújtja, amit a két járásban érdemes megkóstolni. Aki nem akar csalódni, keresse a Schmankerrl logót, akkor biztosan nem éri meglepetés.

Aki pedig olyan szerencsés, hogy advent idején jár a régióban, mindenképp keresse fel a dienten-i adventi vásárt. Csikorgó hó a lábak alatt, hangulatos zene a háttérben, adventi illatok a levegőben… A magas hegyekkel övezett behavazott település főterén gyertyákat, kézműves tárgyakat, a helyi gazdák gazdaságából származó szalonnát, sajtot, kekszet lehet venni. A vásárból természetesen nem hiányozhat a forralt bor és az ízletes házi kenyér sem, és lesz adventi jászol-bemutató, lehet nézegetni a havasi kürtöket, vagy élvezni a koncerteket, vagy a lovaskocsizást.

Kedvezmények hosszú sora

A Hochkönig régió annyi kedvezményt nyújt, hogy választani is nehéz közülük. Például azok a nők, akik 1991-ben vagy az előtt születtek, ingyen kapnak egy hat napos síbérletet, ha legalább hét éjszakát töltenek a régióban. Ez még nem minden: a csomagban szerepel még egy ingyenes síteszt, egy síelés kísérővel, valamint egy ingyen ital valamelyik hüttében. A teljes csomag ára – a szállással együtt – 227 eurótól kezdődik. Azok, akiknek kevesebb az idejük, de nem akarják kihagyni a hochkönig-i síparadicsomot, kedvezményes áron szállhatnak meg a régióban három éjszakára, sőt a kölcsönzött sífelszerelések árából is kapnak 20 százalék kedvezményt. A 185 eurónál kezdődő ajánlat a szállás és a síbérlet árát is magában foglalja. Ugyanez az ajánlat hét éjszakára – hat napos síbérlettel és ugyanúgy 20 százalékos engedménnyel a kölcsönzött felszerelések árából – 369 eurónál indul.

Vannak ennél ötletesebb kedvezmények is. Aki a népszerű „Learn to Ski” csomagra fizet be, 100 százalékban visszakapja a pénzét, ha úgy érzi, hogy nem tanult meg síelni. És ez nemcsak a síiskola díjára, hanem a síbérletére és a kölcsönzött sífelszerelések árára is vonatkozik. Sőt még a szállás díjának a fele is visszajár – legalábbis azok esetében, akik 1990-ben vagy az előtt születtek, legalább hét éjszakára szállást foglaltak, öt napon át síeltek, és részt vettek a teljes kurzuson. Még valami, amit érdemes fejben tartani: április 9. és 16. között ingyen síelhetnek a 15 évesnél fiatalabb gyerekek.