x

Grossarltal

,

programok, látnivalók, Grossarltal nevezetességei,Grossarltal programok, látnivalók, nevezetességek

Grossarltal - Dorfgastein

Gondozott pályák, modern sífelvonók és az Alpok talán legeredetibb síhüttéit találjuk a Budapesttől 558 kilométerre fekvő Grossarltal - Dorfgastein síterepen.

A Hohe Tauern Nemzeti Park kapujában elterülő sírégióban érintetlen természet, igazi falusi hangulat és hóbiztos pályák várják a téli sportok szerelmeseit. A grossarltali síhintának is nevezett síterep egyébként Ausztria legnagyobb sípályarendszerének, a 270 felvonóval és 860 kilométernyi sípályával rendelkező Ski Amadénak a része. Így a síelés szerelmesei az itt megváltott síbérletekkel felár nélkül kipróbálhatják Gastein, Hochkönig, a Salzburger Sportwelt és Schladming Dachstein pályáit is, ahová ingyenes síbusszal juthatunk el.

Magas hegyek, széles pályák, gyors feljutás – ez akár a mottója is lehetne a síterepnek, hiszen a legtöbb csúcsra, így a 2033 méter magas Fulseckre is gyorsan és kényelmesen juthatunk el kabinos felvonóval és síelhetjük be a körülbelül 80 kilométernyi pályarendszert. Ezek közül a legtöbb, 49 kilométer piros, 23 kék és mindössze 8 kilométer fekete.
Az elmúlt 10 év fejlesztéseinek köszönhetően mára a területen a többi között öt kabinos felvonó, három hatüléses és három négyüléses ülőlift is üzemel. A széles, jól karbantartott pályákra 400 hóágyú jut, így a lejtők 82 százalékán karácsonytól húsvétig garantáltan találunk síelésre alkalmas havat. Bár a régió kedvező fekvéséből adódóan itt valóban sok hó esik minden szezonban.

Hangulatos hüttékben, trendi bárokban és napozóteraszokon pihenhetjük ki a síelés fáradalmait, késő délutántól pedig Ápres-Ski bárok várják a szórakozni vágyókat, így nem csak a pályán, a faluban is kellemesen tölthetjük el a nap hátralévő részét.
Grossarltalban egy éjszaka kivilágított szánkópálya is található Lammwirt néven, a hódeszkásokat pedig funparkok várják a hegyen.

Skikeriki – síelés kakasszóra

A korán kelők az első kakasszóval egy időben próbálhatják ki a frissen ratrakolt, szűz pályákat a felkelő nap fényében, minden szerdán, pályanyitás előtt 7.15-kor, hogy azután egy bőséges reggelivel koronázzák meg a nem mindennapi élményt. A program 25 főtől indul, a résztvevőknek be kell jelentkezniük.

Alpesi advent a faluban

Decemberében tartják a „Salzburger Bergadvent” nevű rendezvénysorozatot Grossarltalban, amely minden adventi hétvégén, péntektől vasárnapig tart. A faluban felállított faházikókban megvásárolhatjuk a helyi kézművesek termékeit és a régió specialitásait.
A vásár igazi látványossága az életnagyságú, fából faragott betlehem a jászollal és a bibliai alakokkal. A gyermekeket ezeken túl még számtalan program is várja.

Fotópont

Ingyenes fotót a Kreuzkogel-i csúcs alatt, a Servus Platzl-on készíthetünk, majd a régió saját honlapjáról tölthetjük le vagy küldhetjük tovább barátainknak.

A Dorfgastein-Grossarl síterep húsz modern hótalpalóval előkészített, 80 km-es lejtős pályával, öt kabinos felvonóval, három hatüléses, három négyüléses és kettő duplaüléses libegővel, valamint négy sí- és gyakorlófelvonóval áll rendelkezésünkre. Az Après Ski –ben nyolc síkunyhó vár bennünket kényelemmel, vendégszeretettel és finom ételekkel, és ha síelés után nincs kedvünk hazamenni, a négy faház egyikében szállást is kaphatunk éjszakára.

Az Abfarten nehézségi szintjei

26 km-es könnyített (kék), 36 km-es közepes (piros) és 11 km-es nehéz (fekete) pálya.

Káprázatos hegyvidék, széles sípályák, modern liftek – ezzel vonzza vendégeit a Grossarltal-Dorfgasteinfrom síterep. Változatos pályák, példásan előkészített terep, és ingyenes síbuszok. Otthonos síkunyhók, síbárok, hókunyhók és napozó teraszok biztosítják a kényelmes kikapcsolódást. Újdonság az ingyenes wifi használat Grossarl összes völgyében, helyvidéki állomásán, kunyhójában és lejtőjén. Így aztán bármikor küldhetünk képeket vagy emailt otthoni barátainknak a pályákról, posztolhatunk üzenetet a Facebook-ra vagy a Twitterre, megoszthatjuk velük élményeinket. A Ski Amade mobilalkalmazás olyan plusz ingyenes szolgáltatásokat kínál, mint a sí-navigációs rendszer (megmutatja a legjobb útvonalat), legfrissebb információk (aktuálisan használható lejtők és felvonók, hóminőség, időjárás…), vagy a gyorshívó számok vészhelyzet esetére, csak, hogy néhány példát említsünk.

Síterep azoknak, akik valami különlegesre vágynak – kezdőknek és profiknak egyaránt, a Grossarltal mindenki számára kifizetődő választás.

Települések Grossarltal közvetlen közelébenTelepülések Grossarltal környékén