x

Újjászületve

Körülbelül öt éve jártam utoljára az akkor még SZOT-szállóként üzemelő, jobb sorsra érdemes épületben. Ezért különös várakozás előzte meg a négycsillagossá varázsolt La Contessa kastélyszállóval való találkozásomat. Az élmény azonban így is minden elképzelésemet felülmúlta.

Megérkezés

align=left A szilvásváradi La Contessa Magyarország egyetlen fellegvárszerű kastélyszállodája. Mikor begördül az utazó az ősfák között kanyargó szerpentinen, szinte varázsütésre nyílik a nagyméretű kovácsoltvas kapu: a látogató kiszakad a valóságból és néhány napra átadhatja magát a testi-lelki ellazulás és kényeztetés minden csodájának. A parkolóból a recepcióig tartó rövid séta alatt már megcsodálhatjuk az igényesen felújított kertet. A vadonatúj gyepet szabályos rendben tarkítják a virágágyások, középen karcsú szökőkút magasodik. Amíg a lobby kényelmes foteljaiban kitöltöttük a bejelentőket, az udvarias személyzet már hozta is a húsítő üdvözlő koktélokat.

Otthon helyett otthon

align=left Az elegáns folyosón csak a korszerű mágneskártyás zár emlékeztetett arra, hogy bizony a huszonegyedik században vagyunk. A szobák letisztult vonalvezetése visszafogott, főúri eleganciát sugároz. Itt már több minden árulkodott a jelenről: a falon diszkréten megbúvó LCD televízió, a szuperkényelmes gyógymatracokkal felszerelt ágy és a laptopméretű, könnyen kezelhető széf is tartozéka volt a minden igényt kielégítő szobának. A fürdőszobában először a különleges Yves Rocher pipere szett ötlött a szemembe, a bekészítés kihangsúlyozza azt a törődést és odafigyelést, amit a kastélyban eltöltött minden percben érezhet az idelátogató. Mivel szobánk superior plus típusú volt, a fürdőszobában megtalálható volt a minden igényt kielégítő finn szauna is. Talán ez az egy, amit itt nem próbáltunk ki, hiszen a szálloda wellness-részlegében három szauna is található.

A wellness

align=left A délután további részét a wellness-részleg felfedezésével töltöttük. Az a fajta nyugalom, ami az egész kastély épületét áthatja, itt is körbeveszi a látogatót. A recepeción udvarias, mosolygós hölgytől vehettük át a szaunalepedőket. A számzáras kóddal működő, vidám színű, formatervezett öltözőszekrények programozás után a vendég saját, tetszés szerinti kódjával nyithatók.

A nagyméretű medence mellett kényelmes napozóágyak szolgálják a kényelmet. A finn szauna kipróbálásával kezdtem pihenő-kúrámat. 90 fok feletti hőmérsékletével ez már haladó szaunázóknak való. De, hogy senki se maradjon le az élményről, a két kisebb szauna egyike mindössze hatvan fokra van felfűtve. Ezt bátran kipróbálhatják kezdők, idősebbek vagy gyerekek is. A hatszemélyes jakuzzi 36-38 fokos vize nagyon kellemes – az ember félóra után is úgy érzi, hogy még maradna egy kicsit. Vendéglátóink felhívták a figyelmünket arra, hogy a wellness-szolgáltatások valamelyikét feltétlenül próbáljuk ki. Én egy kombinált kezelést választottam. A kifejezetten férfiaknak ajánlott energetizáló hátkezelést egy argánolajos masszázs követte. Életemben már kipróbáltam egy-két masszázst, de nyugodtan állíthatom, hogy ezt a fajta szakértelmet és odafigyelést még sehol nem tapasztaltam. Még napok múlva is éreztem az erőteljes masszázs jótékony hatását. Ezzel kapcsolatban megemlíteném, hogy a szobákban elhelyezett szállodai információs anyag összeállítása példaértékű. Nemcsak a wellness-kezelések teljes listája, hanem a szobatípusok, a teljes árlista, a fogható TV-csatornák száma és egy sor más hasznos információ is helyet kapott az ízléses dossziéban.

Vacsora felsőfokon

align=left Olyan nincs, hogy minden tökéletes – ez a gondolat járt a fejemben a vacsorához való átöltözés közben. Gondoltam, szigorú leszek, mint egy keményfejű, de igazságos tanár, aki egyetlen hiba felett sem hajlandó szemet hunyni. A teríték szemrevételezésével kezdtem a munkát. Természetesen hibátlan volt, mint eddig minden. Az ízlésesen megterített asztalokon letisztult formavilágú poharak, tányérok és evőeszközök csillogtak. A tökéletes modorú pincér szakértelme nem merült ki a hibátlan felszolgálásban, hanem minden, fogásokkal kapcsolatos kérdésemre is olyan pontos válaszokat adott, mintha fejből tudná az összes receptúrát. Természetesen pisztrángot rendeltem főfogásnak, hisz mi mást enne az ember Szilvásváradon. Az evőeszközök újrarendezése és a halkés elhelyezése természetes volt, a ház által ajánlott fehérbor pedig tökéletesen illett a felszolgált ételhez. Ezt a pisztrángot mindenkinek meg kell kóstolni. Aki szereti, annak azért, aki meg nem, az garantáltan bele fog szeretni. Mint másnap megtudtam, az összes étel különleges technológiával készül, úgyhogy ezen nincs is mit csodálkozni.

Séta a kastélyban

align=left Korán reggel madárcsicsergésre ébredtünk. Az ablakból kinézve a kertet úgy ölelte körbe a reggeli fény, mintha egy impresszionista festmény elevenedett volna meg. A kellemes reggeli után vendéglátóim körbevezettek a kerten és az épületen. Először megnéztük a Sándor lakosztályt. A 60 négyzetméteres alapterület garantálja a kellemes időtöltést akkor is, ha netán kint zuhog az eső. A hálószobában részben mívesen faragott olasz bútorok szolgálják a kényelmet, a nappaliban háromszemélyes bőrkanapéről nézhetjük a nagyméretű LCD-televíziót. A fürdőszoba igazi unikum: amellett hogy szoba méretű, ikermosdók és kétszemélyes hidromasszázs kád is helyet kapott benne. A szauna és zuhanyzó sem hiányzik, és a fürdőszoba két ablaka is a franciakertre néz. Terrmészetesen azoknak is maximális kényelemben lehet részük, akik a De Luxe vagy a Superior Plus típusú szobák valamelyikét választják. Szauna ezekben is található. A némileg kedvezőbb árfekvésű Standard és Comfort szobák meglepően kedvező árai olyan vendégek számára is elérhetővé teszik a luxust, akik ritkábban engedhetnek meg maguknak ilyen kényeztetést, sőt, családok számára is jó szívvel ajánlomi ezt a helyet.

Lovaskocsizás

A kastély vendégei számára tartalmas sétakocsikázást is kínál programjai között. Bár ezt már inkább túrázásnak lehet nevezni, hiszen Lillafüred irányában elindulva a néhány kilométer távolságban lévő kilátóig kaptatott fel velünk két helyes paci, Dollár és Barbi. A kilátás fenséges, kicsinyített maketten fedezhetjük fel, hogy a sok csúcs közül valójában melyik-melyik. Tiszta időben a Zempléni-hegység vonulatai is látszanak. Szilvásvárad házai apró ékkövekként terülnek el, méretükből is látszik, hogy bizony igen magasra jöttünk fel. A visszaúton Dollár egy speciális izületvédőt is kapott, nehogy a lejtős úton megsérüljön a lába. Az út vége felé elhaladtunk a kisvasút végállomásánál, ahol szokás szerint nagy a nyüzsgés, és innen már csak tényleg néhány perc a kastélyszálló.

Végezetül

align=left Két és fél napot töltöttünk el a La Contessa kastélyszállodában, de mindez egyetlen pillanatnak tűnt. És még fel sem soroltam mindent! Ha rossz az idő, érdemes felfedezni az épület rejtett kincseit: az impozáns kristálycsillárokat, a lépcsőház és a folyosók falain található arcképcsarnokot, festményeket, metszeteket, térképeket és korhű fotográfiákat. Ücsöröghetünk a lobby kényelmes foteljeiben koktélt szürcsölgetve, gyönyörködhetünk a szépséges Széchenyi-szökőkútban. Ha jó az idő, akkor pedig Magyarország egyik legszebb gyöngyszemét, Szilvásváradot fedezhetjük fel, biciklin, kocsin, lóháton vagy kisvasúton. A szálloda részletes programokat kínál, amelyek igazodnak a helyi aktuális rendezvényekhez (bringamaraton, lovas- és szarvasgomba fesztiválok). Nehéz szívvel intünk búcsút vendéglátóinknak, majd megállaoítjuk: ha a magyar vendéglátásban minden így működne, mint a La Contessában, a bőség zavarával küzdenénk. De azt hiszem, ez még egy távolabbi fejezet témája…

Vinnay Péter