x

Segítjük egymás munkáját - interjú Szabó Bálinttal (Fried Kastélyszálloda online marketing)

Segítjük egymás munkáját - interjú Szabó Bálinttal (Fried Kastélyszálloda online marketing)

Szabó Bálint a Fried Kastélyszálloda online marketing-menedzsere. A fiatal szakember amellett, hogy a szálloda honlapját tartja karban, felügyel az internetes marketinges munkára, szinte teljeskörű tudásanyaggal rendelkezik a szálloda múltjáról és jelenéről. Nehéz olyat kérdezni, amire ne tudna kapásból válaszolni. Körbejártuk a szállodát és környékét, közben kötetlen beszélgetést folytattunk, aminek egy része az alábbi interjú.

align=left - Már a megérkezéskor feltűnt nekem, hogy a szobában szinte teljes a csend. Az ablakok nagyon jól hangszigetelnek, és a folyosó felől sem jön be semmi zavaró zaj.

- Igen, nagyon jó a zajszigetelésünk, ez elősegíti a zavartalan pihenést. Mindössze két olyan szobánk van, ahol némileg hallható a személyzet mozgása, ezeket csak legvégső esetekben szoktuk kiadni. De hamarosan itt is várható a zajszigetelő elemek beépítése.

- Nem ez lesz az egyetlen beruházás. Úgy hallottam, komoly építkezések kezdődnek nemsokára.

- Egy új épülettel bővül a szálloda, jövő tavasszal kezdődik a munka. A kinti medencét befedjük, mellé épül egy nagy wellness-részleg, fittness-terem, és egy 140 fős konferenciaterem.

- Konferenciaterem jelenleg is található egy különálló épületben, igaz nem olyan nagy, mint az új lesz majd.

- A mostani konferenciatermet 4 db garázsból alakították át az építők. Túlnyomórészt rendszeresen visszatérő cégek járnak hozzánk. A szálloda befogadóképessége 80 fő, általában 30-40 fős céges partikat rendezünk. Az 50 fős terem felszereltségébe beletartozik a projektor, a wi-fis internet ugyanúgy, mint az úgynevezett „ellazulós” céges bulikhoz nélkülözhetetlen karaoke-gép. A kötetlen céges rendezvényekből van a legtöbb, a túlnyomórészt fővárosi cégek alkalmazottai így pihenik ki a hétköznapok fáradalmait. 2 értékesítőnk dolgozik azon, hogy folyamatosan legyenek rendezvények a szállodában.

- Élménybeszámolómban már megemlítettem a kastély kitűnő konyháját…

- Bacchmann Viktor mesterszakácsunk tanította be a szakácsokat. Ő ételszobrász is egyben, gyümölcsfaragással foglalkozik. Az esküvőkön fantasztikus ételszobrokkal szokta megörvendeztetni a résztvevőket.

- A szobákban és a szálloda halljában is megtalálhatóak a faragott bútorok, valamint a távol-keleti kultúra tárgyai…

- Kezdettől fogva koncepció volt, hogy a magyar-vietnámi tulajdonos házaspár egy olyan sajátos stílust hozzon létre a szállodában, ami sehol máshol nem jellemző. A bútorok kézi faragással készültek, mahagóniból, rózsafából és ébenfából, a nyár végére minden szobában egységesen ilyen bútorok lesznek.

- A ház borából mind a fehér-, mind a vörösbort megkóstoltam, és csak elismerően tudok róla nyilatkozni. Hol teremnek ezek a jóféle nedűk?

- A kastélynak több hektáron van szőlőterülete, itt a domboldalon. Az épülethez 12 hektár tartozott régebben, de ezt a területet az előző rendszerben parcellázták. A tulajdonosok most folyamatosan vásárolják vissza a területeket. Mivel minden apró földterületen másfajta szőlő termett, ezért eleinte cuvée-borok készültek, nem lehetett fajta-borokat előállítani. A 2007-es év az első, amikor már fajta-borokat is tudtunk készíteni. Most már chardonnay, kékfrankos, olaszrizling is megtalálható lesz a kínálatunkban. Ezek a borok jelenleg palackozásra várnak. Most nyílt saját borszaküzletünk is, ahol Magyarország összes borvidékéről kaphatóak lesznek majd borok. Jelenleg 69 fajta bor van, összesen 28 pincészettől. Emellett saját alma- és szilvapálinkánk van, ezekből tavaly összesen 300 üveg számozott példány készült.

- Ha jól tudom, szüretelni is szoktak idejárni a vendégek.

- Minden októberben két hétvégén szüreti csomagot állítunk össze. Ilyenkor nemcsak bort kóstolnak a vendégek, hanem az igazi szüretből is kiveszik a részüket. Leszedik 3-4 sorról a szőlőt, összetörik, lepréselik, isszák a mustot, eközben készül a bográcsebéd. A zenészünk húzza a talpalávalót, estére rendszerint már tetőfokára hág a hangulat. Erre az eseményre érdemes jó előre helyet foglalni, mert ilyenkor mindig teltház van.

- Ősszel a vadászatnak is szezonja van. Szeretném, ha a vadászházról is ejtenénk pár szót.

- Vadászházunkban általában kisebb csoportokat szoktunk elszállásolni. Olasz, belga, német, román és spanyol vadászvendégek a leggyakoribbak. A szálloda 10 km-es körzetében a Gyulaj Zrt.-nek vannak gyönyörű vadászterületei, illetve kisebb magán vadászterületek is vannak. Kapcsolatban állunk számos vadásztató céggel, és ők hozzák ide elsősorban a csoportjaikat. A különálló házban a szobák felszereltsége teljesen megegyezik a kastélyban találhatókéval, de itt még pluszban van egy kis terem, ahol lehet biliárdozni, csocsózni, kötetlenül szórakozni.

- Ami a személyzettel kapcsolatban először feltűnt nekem, az a magától értetődő segítőkészség a vendégekkel szemben - minden helyzetben. Bizonyára van erre valamiféle belső előírás.

- Semmilyen belső szabályozás nincs erre. A cégnél szinte csak fiatalok dolgoznak, mintegy 18-20 fő. Nálunk alaphelyzet, hogy nincsenek belső munkahelyi feszültségek. Segítjük egymás munkáját, ezért a munka közbeni jókedv természetes. Ezt persze a vendégek is érzik.

- Helybeliek dolgoznak a szállodában?

- Simontornyán nincsen szakképzett munkaerő, ezért szinte mindenki 30-50 kilométeres körzetből jár be naponta dolgozni. Én Székesfehérvár mellől járok be nap mint nap. De mivel szeretem a munkámat, ezt egyáltalán nem érzem megterhelőnek.

Vinnay Péter

Kapcsolódó Tartalom