x

Romantika a Geréby Kúriában

Romantika a Geréby Kúriában

Különös öröm a napsugaras őszben elutazni egy vidéki kúriába. A fények ilyenkor a legszebbek, a zöld növényzet is megmutatja még igazi pompáját. Amikor a Geréby Kúria és Lovasudvar elé begördül az autó, csak néhány pillanat kell hozzá, hogy egy megelevenedett romantikus film kezdőjelenetében érezzük magunkat.

Mindig mosolygós személyzet

Az első benyomás sokszor mindent eldönt. A tágas hallba belépve a recepciósok olyan szívélyesen üdvözöltek, mint egy régi ismerőst, pedig bevallom, még sohasem jártam erre.
A 101-es kulcsát nyomták a kezembe, és a lépcsőn felfelé menet arra gondoltam, vajon nem elírás-e a bejárat mellett a három csillag. A lakosztályba lépve megerősödött bennem ez a kérdés. Tágas előszoba fogadott, amiből egy kényelmes nappali és egy szintén nem apró hálószoba nyílt. A több mint 40 négyzetméteres lakosztály letisztult színvilága, az éjjeli- és hangulatlámpák ízléses elhelyezése gondoskodik arról, hogy azonnal otthon érezze magát a megfáradt utazó.
A nappaliból nyíló erkély kőkorlátjain könyökölve élvezhetjük a madárdalt, a hálóban található apró íróasztal pedig kényelmes helyet biztosít levélírásra, sminkelésre vagy internetezésre.

Ingyenes internet

Mert ez volt a másik meglepetés, mielőtt felfedező túrára indultam. A netbookom egy pillanat alatt kapcsolódott az internethez, és olyan gyorsan működött, mintha csak otthon a vezetékes rendszert használtam volna.
De nem akartam a drága időmet a gép mellett tölteni, ezért úgy döntöttem, a wellness részlegnél kezdem a ház megismerését. Két szinttel lejjebb, a szuterénbe belépve tágas előtér fogadott, ahol láthatólag esténként élénk társasági élet zajlik. A biliárdasztal, a darts és a bárpult mellett hatalmas bőr kanapék gondoskodnak itt a vendégek kényelméről. Egy üvegajtó vezet át az apró konditerembe, ahol a súlyzók és a haspad mellett szobakerékpár, taposógép és bordásfal is helyet kapott. A wellness részben nagyon tetszett az önkiszolgáló rendszer, ahol a hagyományos és az infraszaunát is saját magunk állíthatjuk be a kívánt hőfokra és időtartamra.
A két egymásba ölelkező, kék színvilágú medence ablakok felőli, kör alakú része elég nagy ahhoz, hogy egy nagyobb társaság is kényelmesen ellazuljon itt egy hosszabb nap fáradalmai után.

A Nádas Rendezvényház

És hogy miért is beszélek fárasztó napról? A Geréby Kúria ugyanis a céges rendezvények, csapatépítő tréningek, konferenciák, termékkiállítások kedvelt helyszíne.
A hatalmas zöld terület minden lehetőséget biztosít a sikeres rendezvények lebonyolításához, és ma már több épület is ennek jegyében újult meg. A legnagyobb közülük a Nádas Rendezvényház. A szálloda vezetése – felismerve a hatalmas konferenciaigényeket – 2007-ben döntött úgy, hogy felújítja az épületet. A kétszintesre bővített ház mintegy 240 millió forintba került. Ha a földszinti részt egybenyitják, mintegy 450 főt képes befogadni, esküvőknél pedig a 350 fő az ideális maximum. Ezt a hatalmas teret hét részre lehet osztani, és az emeleten további négy kisebb terem található. A hangszigetelés jól megoldott, ezért nem zavarják egymást a párhuzamos rendezvények.

A Katinka Konferencia- és Rendezvényház

Magamtól persze nem lettem volna ilyen okos, de a területen Pintér László, a Geréby Kúria marketingvezetője kalauzolt körbe.
Így a falak, lépcsők és ablakok megteltek élettel, történetekkel a közel- és régmúltból, és sokkal teljesebb képet kaptam az itteni mindennapokból. Megtudhattam például, hogy a rusztikus jellegű, elegáns Katinka Konferencia- és Rendezvényházat nagyon komoly rendezvénytechnikával szerelték fel. Sokszor még gyakorlott trénereknek is tanulni kell a kezelését. Minden távirányító segítségével működtethető, a világítást, a hangrendszert és a projektort is beleértve. A 160-170 fő befogadására alkalmas terem középen kettéválasztható. Az elegáns épület esküvők megrendezésére is kiválóan alkalmas.

Esküvő, esküvő...

Mert a céges rendezvények mellett a Geréby Kúria rendkívül népszerű esküvői helyszín is.
Évente 50-60 pár mondja itt ki a boldogító igent, áprilistól egészen október végéig tart a szezon. Az ötven hektáron elhelyezkedő területen akár több esküvőt vagy rendezvényt is lehet tartani egy időben, ennek ellenére nem zavarja a hajnalig tartó bulizás a magánvendégeket sem. Az épületek nemcsak viszonylag távol esnek egymástól, de a hangszigetelésük is kiváló. Sétánk közben elhaladtunk a kúria saját házi kápolnája mellett is. Felszentelésének egyetlen akadálya, hogy nincs állandó lelki gondozás. Legalábbis a Kalocsai Érsekség erre hivatkozva nem adta meg az engedélyt a felszentelésre. Így egyedül a katolikus ceremóniát nem lehet a kúriában megrendezni, minden más szertartást igen.

Aktív pihenést kedvelők mekkája

Semmiképpen se feledjük el, hogy a Geréby Kúria ugyanolyan szívesen fogadja a magánvendégeket is, mint a cégeket, csoportokat. Nagyon sok a visszajáró, elégedett vendég. Van olyan német család, akik 1986-ban voltak itt először, és azóta is minden évben itt töltik a szabadságukat. Közben sétánk a hatalmas, gyönyörű zöld terület egyik felében elhelyezkedő sportpályák felé vezetett.
A két műanyag borítású teniszpályán épp egy holland csoport tagjai próbálták elsajátítani a teniszezés alapfogásait. De az aktív pihenést kedvelők egyéb sportolási lehetőségeket is kipróbálhatnak itt. Van füves focipálya, kosárlabda- és strandröplabda-pálya. Egy kicsit arrébb a késő szeptemberi napsütésben még mindig ki lehetett próbálni a kültéri medencét. A recepciósok szerint edzettebb német vendégek már áprilisban szívesen használnák, általában azonban csak májusban töltik fel vízzel.

Mobil outdoor-pálya, az élmények csúcsa

A csapatépítő tréningek legkedveltebb programja az az időszakosan, egyedi igények alapján telepített extrém szórakoztató park, ismertebb nevén outdoor pálya, amelyet alkalmanként egy külső cég, Közép-Európa egyik legnagyobb ilyen infrastruktúrával rendelkező csapata épít fel.
Drótkötél-csúszda, szabadeső-gép és ezernyi más lehetőség teszi színessé a programot, családi rendezvényeken is nagyszerű kikapcsolódási lehetőség. Sajnos ottjártamkor nem volt telepítve, csak a kiépített alapok voltak megtekinthetőek, amire a mobil felépítmények kerülnek.

Dísztó, vadkacsák, relax...

Utamat egyedül folytatva élveztem az ősz varázsát. A rozsdás falevelekkel sűrűn belepett pingpongasztal mellett elhaladva valami különös megnyugvás fogott el, ahogy a teniszpálya melletti dekoratív tavacska partján megpihentem.
Ez a terület általában az esküvői ceremónia helyszíne, a két szép fűzfa előtt adja össze az anyakönyvvezető a párokat. Talán maradhatott itt valami a levegőben a sok-sok boldog pillanatból, nem tudom, mindenesetre a fatörzsből kialakított kis ülő alkalmatosság a legkiválóbb helyszín egy kis ellazulásra. A tó partján élő saját vadkacsaállomány nagyon jól érzi itt magát, különösen a gyerekek kedvelik őket.

Családoknak is ideális

Az idelátogató családok az úgynevezett Tornácos épületet kedvelik legjobban.
Ez kedvezőbb árú, mint a főépület, 39 szobával és két hatalmas méretű lakosztállyal áll a vendégek rendelkezésére. A két lakosztály összesen tíz normál méretű szoba helyét foglalja el. A több mint hatvan négyzetméter alapterület, a két hálószoba, a nappali és terasz a népesebb családok zavartalan pihenését szolgálja elsősorban. Emellett sokkal barátságosabb áron kivehető, mintha a főépületben két egymás melletti szobát bérelne a família.

A lovarda

Geréby Kúria Hotel és Lovasudvar... már a névből is sejthető, hogy a pacik fontos szerepet kapnak itt, és persze nagy becsben is tartják őket.
A lovasudvarban harminc ló éli boldog mindennapjait, van köztük két póni és három csacsi is. A saját rackanyáj évről-évre gyarapszik, és a városiaknak nagy élményt jelent a hatalmas magyar szürkével való találkozás is. A hat bentlakásos lovászfiú éjjel-nappal együtt van a négylábú patásokkal, hajnalban kelnek, abrakolnak, tisztítják az istállókat. Értik a szakmájukat, lovak mellett nőttek fel, mind-mind vérprofik. Ők lovagoltatják a vendégeket is. Természetesen nemcsak a haladók érezhetik itt jól magukat. Aki életében nem látott lovat, az is átélheti itt a lovaglás élményét. Azokat a pici gyerekeket, akik már biztosan tudnak ülni, már fel lehet tenni vagy a pónira, vagy a lovászfiú maga elé veszi a nyeregbe. A kezdők természetesen futószáron tudják elsajátítani az első lépéseket.
A gyakorlott lovasok számára kitűnő terepet nyújt a végeláthatatlan sík vidék. A bejáratott útvonalakon akár egész napos tereplovaglásra is lehetőség nyílik. Az egyik kedvelt program során a vendégek átlovagolnak a körülbelül kétórányira található szomszéd tanya csárdájába, ahol a környék ízeit is megismerhetik.

Mesés ízek

Nem lenne teljes a kép, ha nem ejtenék néhány szót a Geréby Kúria konyhájáról.
Várakozással tekintettem az első esti étkezés elébe tehát, hátha valamilyen építő jellegű kritikával is tudom illetni az eddig egyébként jelesre vizsgázott helyet. Az elegáns étteremben helyet foglalva ugyanaz a tökéletes harmónia fogadott, mint a kúria összes szegletében. A halk, csöppet sem tolakodó szalonzene illett a terem atmoszférájához. Elsősorban magyaros ételek sorakoznak az étlapon. A csészében felszolgált hibátlan majorsági orjaleves után főételnek ropogós sült libacombot választottam lilakáposztával, burgonyapürével. Örömmel konstatáltam ismét, hogy ez a jó döntések napja volt. A középkorú, mosolygós pincér nem tolakodóan, de folyamatosan figyelt a vendégek minden rezdülésére, udvariassága és szakmai hozzáértése példaértékű. Természetesen megkóstoltam a ház borát is.
A négyféle nedűt évek óta a Frittmann János szállítja a kúriának. Az egyik fajta fehérbor, a Cserszegi fűszeres a négy nap során kimaradt, talán azért, hogy érdemes legyen mégegyszer visszajönni, megkóstolni. Azt hittem, ebbe a napba már nem fér több. De mindezt még sikerült megkoronáznia egy olyan fergeteges, Chef álma névre hallgató gesztenyés palacsintának, amihez foghatót már rég ettem. Felkerülhetett volna az i-re a pont, de az arculatváltás óta a Geréby Kúria nevét újra ipszilonnal írják...

Kiknek ajánljuk?

A fővárosiak nagyon szeretnek leruccanni ide, de természetesen nemcsak nekik érdemes autóba ülni.
A Geréby Kúria Hotel és Lovasudvar gyakorlatilag az ország közepén helyezkedik el. Egy olyan hely, ahol egyszerre lehet esküvő és céges rendezvény, teniszoktatás és családi program, és mégsem zavarja senki a másikat. Elsősorban 30-35 éves kortól felfelé jelent maradandó élményt ez a nyugalom. Igaz, hogy se hegy, se folyó, van viszont lovarda és egy zöld oázis a puszta közepén. És ha az ember egyszer kiverekedte magát a főváros szorításából, az autópályán félóra alatt el lehet ide jutni. Érdemes nekivágni...

Vinnay Péter