x

Puchner Kastélyszálló

„Egy kastély Európában, Európa egy kastélyban.” Ez a szlogenje a négycsillagos Puchner Kastélyszállónak, amely egy csendes kis falucskában bújik meg Baranya és Tolna megye határán. Bár a „kastélyszálló” kifejezés kissé megtévesztő, hiszen itt ennél jóval többről van szó.

Minden a helyén van

align=left Adjunk a sportos életmódnak – határoztam el, így kerékpárral érkeztem a helyszínre. Dombóvárig zötykölődtem vonattal, majd a helyenként erős emelkedőkön viszonylag hamar elértem a festői és nyugodt Bikal községet. Ahogy a recepcióra beléptem, rögtön az a benyomásom támadt: itt minden a helyén van. Kerékpáromat készségesen elhelyezték egy zárt megőrzőben, és egy térképet bocsátottak a rendelkezésemre a területről. Ezt minden vendég megkapja, de szükség is van rá. Hatalmas birtokról van ugyanis szó, egy komplett pihenőkomplexumról, ahol a kastélyszálló mellett francia stílusú udvarház, marokkói hangulatú fürdőház, vendégházak, sportközpont, konferenciaközpont, szabadtéri medence, sőt a gyerekek részére állatsimogató is található, hogy csak a fontosabbakat említsem.

Első benyomások

A kastély első emeletén, a zöld szinten kaptam szobát, és első pillantásra beleszerettem. Az előtérben kényelmes ülőalkalmatosságok és kellemes hangulatlámpa biztosítja a nappali kényelmet, a hálórész pedig ideális hajlék a tökéletes pihenéshez. Átöltözés után a térkép alapján egy gyors felfedező utat tettem a szálló területén. A gondozott kert, a fák között megbúvó nagyméretű szobrok (Gácsi Barna munkái), az elhelyezett ismertetőtáblák, amelyek bemutatják a terület növény- és állatvilágát, mind-mind azt sugallták, hogy itt bizony nagyon odafigyelnek a részletekre.

A kastély épülete

align=left A szálloda már több ízben is megkapta Magyarországon a legmagasabb elismeréseket. Volt az év kastélyszállodája, nem véletlen, hogy számos híresség, médiaszemélyiség, üzletember és politikus is megfordult falai között, és sokan írtak közülük elismerő szavakat a vendégkönyvbe. Ha csak egy nevet akarunk kiemelni, akkor mindenképpen Habsburg Ottó az, akit megemlítek. Persze, mint annyi kastélynak Magyarországon, az elmúlt 50-60 évben a Puchnernek is volt egy nehéz korszaka – kastélytörténeti cikkemben erről is olvashatnak természetesen. De itt inkább most az új fénykorról, és ennek kezdetéről beszéljünk…

Véletlen felfedezés

Kollár László, a kastély jelenlegi tulajdonosa a 90-es évek elején járt a környéken és véletlenül fedezte fel a nagyon rossz állapotban lévő épületet. Az elhatározást, hogy megveszi és felújítja, hamarosan tett követte… természetesen nem volt egyszerű a dolog, hiszen az épületet már 1979-ben műemlékké nyilvánították. A bonyolult engedélyeztetési eljárás után az 1990-es évek közepére újult meg a neoklasszicista stílusú épület. Ekkor még háromcsillagos szállodaként működött. Azóta történt egy újabb rekonstrukció, a mai állapotokat a 2004-es év végén nyerte el az épület.

A kastély – három szint, három stílus…

align=left Minden szint sajátos hangulatot biztosít a vendégek számára, akik a bőség zavarával küzdhetnek, hiszen nemcsak a kastély épületében találhatóak különböző stílusú szobák. De ne vágjunk a dolgok elébe! A földszinten található kék szintet a hűvös elegancia jellemzi, kék falak és szőnyegek, arisztokratikus hangulat, férfias, de csöppet sem barátságtalan. Skiba Edinával, a Puchner Kastélyszálló marketing csoportvezetőjével (aki a két és fél nap alatt készségesen kalauzolt el a területen az összes helyre), végigjártuk a szintet. A standard szobákat csupán kisebb méretük különbözteti meg a superior kategóriától. Természetesen a folyosó is hűen illeszkedik a kék hangulathoz, minden egyes textília és szőnyeg kifejezetten ide készült. Ha felmegyünk az első emeletre, a zöld szín veszi át az uralmat. Ezt már érintőlegesen említettem, hiszen itt laktam. Itt talán még egy fokkal színesebbek, árnyalatokban gazdagabbak a belső terek. A bársonytapéta, a függönyök és lámpák összhangja gondos belsőépítészi és lakberendezői munkáról vall, a bútorok – bár másolatok – de korhűek. A szobák hasonló nagyságúak, mint a kék szinten, egyet kivéve. Itt található ugyanis az elnöki lakosztály.

Elnöki lakosztály – nászutasok paradicsoma

align=left A szálloda figyelmességét dícséri, hogy a 100 nm-es, hatalmas terasszal, hálóval és reprezentatív fürdőszobával felszerelt elnöki lakosztályt egy éjszakára ingyenesen biztosítják az ifjú párnak, ha az esküvőt a kastélyban tartják. A ceremóniát általában a hatalmas teraszon rendezik, az egybegyűltek a kertből nézhetik végig az örömteli eseményt. Bár nem láttam itt esküvőt, csak a helyszínt, de az egésznek olyan hangulata lehet, mintha kétszáz évet visszamennénk az időben. A lakodalomra pedig a kastély elegáns étterem-komplexumában kerülhet sor, erről később részletesebben írok.

Angol hangulat

A kastély legfelső szintje az angolkisasszonyok hangulatát varázsolja elénk. Az apró virágmintás tapétát, a világosabb belső tereket is sokan kedvelik a vendégek közül, sokan kifejezetten ide szeretnének szobát foglalni. Itt, a tetőtérben viszont csak négy szoba van, a zöld szint 6 és a kék 8 szobájával szemben, úgyhogy érdemes jó előre foglalni…

Az Udvarház – egy különleges hely

align=left 2007 júniusában adták át a XVIII. századi, francia stílusban épült Udvarházat. Az épület azelőtt istálló volt, amelyből az eredeti tartófalak és gerendák a helyükön maradtak. A berendezés is természetesen korhű, azonban a huszonegyedik század minden kényelmével kiegészülve. 31 légkondícionált szoba, itt is minden szinten más hangulat, akár a kastélyban. A földszint a romantika szintje – itt a szobákhoz hangulatos kis terasz is tartozik. Minden szinten található egy nászutas lakosztály is, a legalsó szinten lévőben nyitott fürdőszoba és szív alakú sarokkád teszi különlegessé az itt eltöltött időt. A baldachinos ágyat olyan ügyesen alakították ki, hogy a sarkain nincsenek tartóoszlopok. Ha a kötélmotívumokkal díszített lépcsőn felmegyünk az emeletre, újabb különleges megoldásokkal találkozhatunk. A második és a harmadik emelet szobái ugyanis egy szintről nyílnak: a kétszárnyú ajtók a felső szintet jelzik: mögöttük újabb lépcső található. A középső szint a családosok szintje: itt minden megtalálható, ami a kisgyerekes nyaraláshoz szükséges, ráadásul 12 éves korig ingyen vehetik igénybe az apróságok. Különleges megoldás például a falba épített babakuckó, ami játékra és alvásra is kitűnően alkalmas. Természetesen saját hangulatvilágítással is ellátták a gondos tervezők. A tetőtér a szerelmesek szintje: itt mindenütt nyitott fürdőszoba fogadja a vendégeket, a hangulat fiatalos és érzéki. Meggyőződésem, hogy akik a tetőteret kipróbálják, később a gyermekükkel is ellátogatnak majd ide – a középső szintre.

A Fürdőház - édenkert a pihenéshez…

align=left A komplexum ma már jóval több, mint egy szálloda. 2002. novemberében adták át a Fürdőház első épületét, ami 2007 novemberében egy új szárnnyal bővült. Mindkettőben 4-4 szoba is található az emeleten. Ezeknek a szobáknak a nagy előnyük, hogy ki sem kell lépni az épületből ahhoz, hogy igénybe vegyük a rendkívül színvonalas marokkói stílusú fürdőt. A föld mélye kincset rejt itt: a kastély saját, mélyfúrású kútjából feltörő 29,4 Celsius fokos termálvíz „elismert ásványvíz” minősítésű. Reumatikus, mozgásszervi megbetegedések utókezelése mellett nőgyógyászati panaszok enyhítésére is kitűnő. Az én kedvencem az ellenáramos úszómedence volt, ahol a nem túl nagy méret ellenére is prímán lehet úszni. A hatalmas méretű gyermekmedence mellett még három pezsgőmedence is szolgálja a pihenni vágyókat. Külön helyiségben található a gőzkabin és a hagyományos szauna, ez utóbbit minden napszakban különböző aromákkal illatosítják. Ki is próbáltam reggel és este is, ugyanúgy, mint a gőzkabint. A felfrissülésre természetesen hidegvizes csobbanó is megtalálható. Ezenkívül infrakabin, szolárium és relax szoba is színesíti a Fürdőház kínálatát.

A harmónia szigete

align=left Külön szólok a Fürdőház egyik különlegességéről, a VIP-fürdőről, amit Harmónia szigete néven ismerhetnek meg a vendégek. A fürdőt párok vagy társaságok is kibérelhetik, ára 6ezer forint két órára. A nagyméretű jacuzzi mellett elszeparált pihenő, masszázságy és hangulatvilágítás is szolgálja a kényelmet, bekészített pezsgő, valamint gyümölcsöstál teszi még emlékezetesebbé az itt töltött időt.

Wellness a javából

align=left Több, mint tízféle masszázs közül választhatnak a vendégek, és ez még nem minden. A szépségszalonban a csokoládépakolástól a kollagénes arckezelésekig, a mélyhámlasztástól az anti-age kezelésig számtalan szolgáltatást kipróbálhatunk. Amit még fontos megemlítenünk, hogy a masszázs és a wellness kezeléseken kívül a fürdő és a szolgáltatások használata benne foglaltatik az árban. Értékeink védelméről a legkorszerűbb rendszerű öltöző gondoskodik, ahová egy karóra-szerű szerkezettel léphetünk be és ki, valamint szekrényünket is ezzel nyithatjuk. De ha úgy kívánjuk, akár a szobánkban is átöltözhetünk, és a kerten keresztül a szálloda által biztosított fürdőköpenyben is átsétálhatunk a fürdőházba.

Az ízek birodalma

align=left A kastélyszárnnyal egybeépült a szálloda étterem-komplexuma. Alapvetően két különálló részből áll. A korhű étterem a legkényesebb igényeket is kielégíti. Aki szeret átöltözni a vacsorához és elegánsan étkezni, az keresve sem találhat ennél alkalmasabb helyet. Itt szokták rendezni az esküvőket és az üzleti étkezéseket is. A kastély tulajdonosa azonban felismerte annak idején, hogy a vakációjukat töltő vendégek nem feltétlenül szeretnének a vacsorához kiöltözni. Ezeknek a vendégeknek a télikert és a Katalin-terem, valamint a kerthelyiség áll rendelkezésükre , hogy elfogyasszák a svédasztalos vacsorát, valamint ezek a reggeliző helyek is egyben. Ami a konyhát illeti, nem lehet okunk panaszra. A svédasztalos rendszer hatalmas ételválasztékot rejt. A legfinomabb, amit közülük kóstoltam, az a tárkonyos raguleves és a roston fogas volt túróscsuszával. Külön felhívnám a figyelmet az édességekre. A ház specialitásai ezek, ilyen finom tortára, amit itt kaptam, még gyerekkoromból sem emlékszem. Az étkezést természetesen gyümölcsök és sajtok bőséges választéka zárja.

Többnyire magyar vendégek

Kérdésemre, hogy mennyire jellemző a külföldi vendégek jelenléte, azt a választ kaptam, hogy mintegy tíz százalék körüli a határon túlról idelátogatók aránya. A többség magyar, és ezen nem is nagyon kíván a szálloda változtatni. A cél, hogy minden réteg megtalálja a maga igényének és pénztárcájának való szállástípust.

A kispénzűekre is gondoltak

A pihenőkomplexum területén három darab vendégház is található. Mindegyikben 8 szoba van, érdekességük, hogy a földszinti szobák nemcsak a ház belsejéből, hanem az udvarról is megközelíthetők. A középen elhelyezkedő nappalit valamelyik szoba lakói kibérelhetik, így a 22ezer forintos szoba négyezer forinttal kerül mindössze többe. Ezek a kedvezőbb árú szálláslehetőségek nagyon kedveltek, ottjártamkor is gyakorlatilag teltház volt.

Nehéz búcsú

align=left A Puchner Kastélyszálló területe olyan nagy, hogy két és fél nap alatt szinte lehetetlen mindent részletesen megismerni. Mire feleszméltem, már csomagolhattam is, hiszen lejárt az idő. Az első benyomásaim az ittlétem végére sem változtak: jó gazdája van a Puchnernek, aki nagyon odafigyel arra, hogy vendégei a legmagasabb színvonalon töltsék el jól megérdemelt pihenésüket. Gondos kiszolgálás, segítőkész személyzet, figyelmes pincérek: mind-mind garancia arra, hogy a vendég jól érezze magát. Meg is érlelődött bennem az elhatározás: egyszer magánemberként is visszajövök, és a francia Udvarházat is kipróbálom.

Vinnay Péter