x

Pihenés felsőfokon

Pihenés felsőfokon

Ha néhány szóban kellene leírnom a Szidónia Kastélyszállodában szerzett élményeimet, akkor az egyik jelző mindenképpen a felsőfokú lenne. Az elmúlt időszakban több kastélyszállóban jártam, mindegyik más és más volt, összehasonlásuk nemcsak reménytelen, de értelmetlen is. Egy biztos, a Szidónia Kastélyszálloda**** több tekintetben is a legjobbak között található.

Az Év Kastélyszállodája 2007

align=left Ha egy kastély az alcímben olvasható címet elnyeri, az már eleve sokat elárul róla. Így nagy várakozással érkeztem a Röjtökmuzsajon található impozáns kastélyba. Már a recepción kellemes meglepetéssel szolgált az éppen szolgálatban lévő hölgy, amikor megkérdezte, hogy megkínálhatnak-e egy üdvözlő itallal. Amíg a pincér kihozta a pohár pezsgőt, helyet foglaltam a ház hatalmas ékességében, a szalonban. A háttérben kellemes, negyvenes évekre emlékeztető, ám ízig-vérig mai szalon-dzsessz szólt… kicsit olyan érzés kerített hatalmába, mintha egy rendkívül elegáns angol klub előterében ülnék. A kandalló, a faborítás, a korhű bútorok mindazt az élményt nyújtották, amit ma az ember egy felújított kastélyszálloda halljától elvárhat. A kandalló mellett a sarokban könyvek és folyóiratok hatalmas választéka várja a kultúrára éhes vendégeket. A fölötte lévő polcon hatalmas, elegáns kötésben gyűjtötték össze a megnyitás óta megjelent újságcikkeket, fotókat, és ezekben olvashatunk – kronológiai sorrendben – nemcsak az azóta történt eseményekről, hanem a felújításról, a kastély és Röjtökmuzsaj történetéről is.

Elegáns szobák, hatalmas park

align=left A 117-es, rendkívül elegáns szobát kaptam. Az ajtó mágneskártyával nyílt, ez ma már talán nem akkora újdonság, de a felújítás idején mindenképpen annak számított (lásd interjúnkat). A minden kényelemmel felszerelt szobában a huszonegyedik század is képviseltette magát: elég, ha csak a fantasztikus minőségű LCD-televíziót említem. Az elegancia és a csend harmóniáját azonban csak néhány percig élveztem ezúttal, hiszen elhatároztam, hogy még vacsora előtt bebarangolom a hatalmas parkot. Egy szépen gondozott sétaút visz körbe a területen, leágazásokkal. Ebben a parkban található például az illatok kertje, ahol a friss fűszernövényeket nevelik. Levendula, zsálya és egy sor más növény teszi még ízletesebbé a kastélyban felszolgált ételeket.
align=left Sokáig gyönyörködtem a hangulatos japánkertben, majd az úgynevezett energiakör felé vettem az irányt. Ez a kastélyszálló egyik különlegessége, melyről még majd részletesen is olvashatnak. A hangulatos kőpadok eredetiek, és az itt eltöltött percek számomra is hatalmas élményt jelentettek. Hogy a terület alatt tényleg húzódnak-e olyan energiamezők, amelyek gyógyító hatásúak, az természetesen ennyi idő alatt nem derülhetett ki számomra, de a hely hangulata egyedülálló. A hatalmas parkban sétálva feltűnő volt, hogy mennyire rendben tartják a területet. A fontosabb fáknak még a fajtája is szerepel kis táblácskákon. Ősz lévén nagyon sok volt a területen a friss gomba. De nemcsak a pihenésre, sétára vágyók találják meg itt a szórakozásukat. Az aktív életmódot kedvelők a sportpályákon hódolhatnak szenvedélyüknek.

Udvarház, kúria

align=left A kastélyépület 32 szobát és lakosztályt kínál a vendégeknek. A standard és superior kétágyas szobák mellett a minden kényelemmel felszerelt standard és superior lakosztályokat is választhatják az ideérkező igényes vendégek. De a park más szálláslehetőséget is rejteget. Nem messze található az Udvarház, ezt a Holland-kert választja el a főépülettől. A 13 ízlésesen berendezett szobát elsősorban csoporoknak ajánlják, illetve azoknak, akik kedvező áron szeretnének igényes szállást kapni. Egészen más stílust képvisel a kúria. Egy picit drágább az udvarháznál itt a szállás, de még mindig kedvezőbb árfekvésű, mint a főépületben. Az elegáns kúriát elsősorban baráti társaságok, ismerősök, nagyobb családok számára ajánlják. Mintegy kétszáz méteres, kellemes sétával közelíthető meg az épület a parkon keresztül. A kúriában mindössze hat szoba található.

Az étkezések színhelye

align=left A gasztronómia nagyon fontos helyet foglal el a szálloda életében. A Valentin-étterem kifogástalanul elegáns berendezését az üvegfalon át a park felől bejövő fény varázsolja egyedivé. Az asztalokat ilyenkor, ősszel a természet ékszereivel díszítik. Nagy várakozással tekintettem az első vacsora elé, hiszen sok jót hallottam már erről az étteremről, és nem is csalódtam. A félpanziós étlap bőséges választékot kínált, első este magyaros jellegű, ám mégis korszerűen elkészített főfogást választottam. A wellness szemléletű konyha nemzetközi trendekhez igazodó kínálata mellett jól megférnek a hazai ízek. Így megtalálhatóak például a mangalicából és a szürkemarhából készített finomságok is. Nagyon nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az alapanyagokat úgynevezett ökofarmokról szerezzék be. Innen származik a friss hal, a zöldégfélék és a gomba is.
align=left Omega 3-mal dúsított tojást használnak az ételek elkészítéséhez, aki jártas a biokonyhában, az tudja, hogy ez mit jelent. A vacsorát egy pohár vörösborral koronáztam meg, amit a pincér ajánlott, és tökéletes választásnak bizonyult. A ház specialitásai a házi készítésű desszertek. Mindkét este olyan finomságot szolgáltak fel, amihez hasonló ízekre csak gyerekkorom házi süteményei emlékeztetnek.

Wellness a javából

align=left A Szidónia Kastélyszálloda**** igazi wellness-kastély. A részlegbe lépve udvarias recepciós mutatta be az itt található lehetőségeket. Elsőként a hatalmas úszómedencét próbáltam ki. A víz pont olyan hőmérsékletű, hogy akár egy órát is lehet benne úszni anélkül, hogy fázna az ember. A feszített víztükör impozáns látványt nyújt a középső szintről. Külön figyelmesség, hogy a ház gyógyteáját ingyen kortyolhatjuk. Méregtelenítő, frissítő hatású. Természetesen van lehetőség a mini-büféből más italt is választani. Az alsó szinten a medencével együtt található a nagyméretű belső szauna. Itt bekészítve találtam az illóolajat, ez is apró figyelmesség. A szauna mellett található gőzfürdő is azok számára, akik nem szeretik a közel száz fokos forróságot. A felső szinten korszerű fittness-terem található a legkorszerűbb cardio gépekkel. Ellipszis tréner, szobakerékpár és futópad is a vendégek rendelkezésére áll. Az eddig felsoroltak természetesen ingyenes szolgáltatások, használatuk benne van a szoba árában. De emellett egy sor extra szolgáltatást is igénybe vehetünk. Az állandóan itt tartózkodó masszőrt hétvégenként egy külsős kolléga is segíti. Több szoba is a vendégek rendelkezésére áll, az egyikben végzik a thai-masszázsokat, egy másikban pedig páros masszázsra is lehetőség nyílik. A fekvő szolárium mellett egy kis helyiségben pedikűr-manikűr szolgáltatást is igénybe lehet venni.
align=left A középső szinten található a Csend-oázis, ahol két speciális, vadonatúj masszázsfotel és 3 fűtött vízágy szolgálja a tökéletes kikapcsolódást. Kipróbáltam a vízágyat és az az érzésem volt, mintha valahol a végtelenben lebegnék. Kellemesen melegítette a hátamat, sokan állítólag el is alszanak itt egy rövid időre. A harmónia szobában plüss kanapékon élvezhetjük a csendet. Ez a hely elősegíti, hogy helyreálljon a szervezet energetikai egyensúlya. A szálloda legújabb beszerzése az úgynevezett aquavéda ágy. Ez egy olyan speciális fekvőhely, ahol különböző pakolások után le lehet a vendéget zuhanyoztatni, fürdetni. Egy speciális, úgynevezett fejfolyató olajkészüléket is ráépítettek, a lecsurgó olajat ötletes módon vezetik el. Ezt a távol-keleti módszert egyre több vendég próbálja ki.

Igazi paradicsom

align=left A kastély igazi paradicsom azoknak, akik rövid idő alatt szeretnének feltöltődni, testileg és lelkileg megújulni. Egy túlhajtott hét után érkeztem és a két és fél nap ittlét alatt szinte teljesen kicserélődtem. Fantasztikus a levegő, itt állítólag az is jól alszik, akár délután is, akinek egyébként otthon alvási problémái vannak. A hatalmas kert és a wellness-részleg a nap minden pillanatára kínál új és új elfoglaltságot. Az étkezés igazi élmény, a reggeli hatalmas svédasztalos választékától a mesterfokon elkészített vacsoráig. Az udvarias személyzet bármilyen kérdésben azonnal segített. Természetesen nem tudtam terjedelmi korlátok miatt mindent felsorolni, kimaradt a szivarszoba, a kávézó, a felújításkor felfedezett, falból előkerült étellift története és még egy sor apróság. De aki egyszer rászánja magát arra, hogy ellátogasson ide a nyugati határszélre, az felfedezheti ezeket is és olyan új dolgokat, amire az itt töltött rövid idő alatt már nem tudtam sort keríteni. Egy biztos: bármennyit fedezünk fel az itt található csodákból – nem fogunk hiányérzettel távozni.

Vinnay Péter