x

Látnivalók Szilvásvárad környékén

Látnivalók Szilvásvárad környékén

Szalajka völgy

align=left A szilvásváradi Szalajka-völgy idegenforgalmi szempontból a Bükk egyik leglátogatottabb része. A Szalajka-patak mentén vezető közkedvelt kirándulóhely 4,2 km-es sétaútjának (és turistaút) állomásai a Bükk természeti és kulturális értékeire hívják fel a figyelmet. Megtekinthetjük itt az Erdészeti Múzeumot (a hajdani bányagrófsági, majd erdőmérnöki iroda épületében) és az 1974-ben megnyitott Szabadtéri Erdei Múzeumot is a Horotna-völgy torkolatánál.

Történeti panoptikum

Az érdekes kiállítás elsõsorban a középkori Felvidék, Kassa, Debrecen, Eger írásos és tárgyi emlékeinek felhasználásával, múzeumok, szobrászok, jelmeztervezõk közreműködésével létesült. A korszak büntetés-végrehajtási gyakorlatát mutatja be, mely a gazdag tárgyi anyag mellett látványos, panoptikumszerû jelenetekkel történik. A múzeum a centrumban a buszparkoló melletti épületben található.

Állami Ménesgazdaság

A szilvásváradi Állami Ménesgazdaság 1950 óta ad otthont Európa legrégibb kultúrló fajtájának, a lipicainak. Az Állami Ménesgazdaság legfőbb feladata, hogy a lipicai lovat tiszta vérben génmegőrzés céljából tartsa és nevelje, és fenntartsa a magyarországi lipicai törzstenyészetet. A ménes tradicionális épületeiben a tenyészállatok mellett Lipicai Múzeum, Kocsi Múzeum, a ménes 50 éves történetéről fotókiállítás is gazdagítja a látnivalókat, amiket egy hangulatos kocsikázással, méneslátogatással, lovaglással is érdemes összekötni.

Lázbérci víztározó

Uppony és Dédestapolcsány települések között, a Bükki Nemzeti Park fokozottan védett területén helyezkedik el, 77 hektár területen. A tengerszint felett 200 méter magasságban, Y alakú az elhelyezkedése.A víztároló Uppony felőli részén meredek sziklafalak, kőfülkék, törmeléklejtők, jellegzetes "kőgomba"-képződmények láthatóak. Az erdők állományait zömmel a csertölgy és kocsánytalan tölgy, a bükk alkotják, de gyakori a galagonya, a mezei juhar és ostorménfa is.

Aggteleki Nemzeti Park

A nemzeti park a Sajó és a Hernád folyó között, 20 170 hektár területen helyezkedik el az Aggteleki-karszton, a Gömör–Tornai-karszt magyarországi részén. A terület alapvetően alacsonyhegységi-dombsági szinten helyezkedik el, csak néhány pontja éri el a középhegységi magasságot. A Gömör–Tornai-karszt az egész Földön egyedülálló sűrűségben és változatosságban vonultatja fel a mérsékelt övi középhegységi karsztjelenségeket: mintegy 1200 barlang ismeretes a területén, ebből 273 Magyarországon, az Aggteleki Nemzeti Park határain belül nyílik, melyek közül 23 fokozottan védett.

Bánkút

Bánkút ma a magyar téli tömegsport fellegvára. Nyolc lesiklópályán, négy húzó, négy tolókaros sífelvonó, hóágyúk és hótaposó gépek biztosítják a kíváló síelési lehetőségeket. A nehéz, közepes valamint a tanulópálya között válogathat ki-ki tudásának megfelelően. A sífutóknak három kijelölt sífutópálya áll rendelkezésére a Bükk-fennsík legszebb részén. A pályák jól karbantartottak és jelzéssel vannak ellátva. Bánkút a Bükki Nemzeti Park része, ezért különleges védelmet élvez!

Kapcsolódó Tartalom