x

Látnivalók a Fried-kastély környéken

Látnivalók a Fried-kastély környéken

Simontornya, vár: A szabálytalan alaprajzú, belsõtornyos vár a város nyugati részén, a felszínről alig kiemelkedő dombon épült. A török, terjeszkedésének idején, 1543-ban kardcsapás nélkül foglalta el az épületet. Evlija Cselebi török utazó 1664-ben járt itt. A szabadságharc leverése után a vár hadi jelentősége megszűnt és azt a Styrum-család vette meg. A feltárást az OMF 1960-ban kezdte meg Lócsy Erzsébet régész és Horler Miklós építész irányítása mellett.

Ozora, Pipó vára: Ozorai Pipó (eredeti nevén Filippo Scolari) (1369 – Lippa, 1426. december 27.) Zsigmond király hadvezére, kincstartó, temesi ispán és szörényi bán. Firenzei kereskedőcsaládból származott, kereskedősegédként került Magyarországra, majd Zsigmond király szolgálatába állt. Nemcsak kiváló katona volt, hanem kereskedelmi tapasztalatainak köszönhetően fontos gazdasági pozíciókat is sikerrel töltött be; ő felügyelte az arany- és sóbányákat, 1406–07 között kincstartó volt. Több hadjáratot is vezetett. Ozorai Pipó várában jelenleg egy gazdag Illyés Gyula kiállítást is megtekinthetünk.

Gyulaj Zrt vadrezervátum, Tamási: A terület gazdag élővilágát megcsodáló természetrajongók, vadászok nem is sejtik, hogy a szelíd hajlású tolnai dombok és völgyek megnyerő látványa mellett milyen mozgalmas történelmi múltra tekint vissza e vidék. Az elmúlt két évszázadban napjainkig is méltán tett szert vadászati világhírnévre a gyulaji erdő, melynek felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincse a szinte vadászati fogalommá vált dámállománya, mely mind létszámában, mind trófeaminőségében egyedülálló.

Dég, Festetich-kastély: A Balaton felé húzódó, dúsan termő vidéken építette Pollack Mihály a magyar klasszicizmus egyik legkorábbi (1815–1819), legszebb kastélyát ott, ahol az Etelka-víz a Bozót-patakkal találkozik, az ún. Dégi süllyedékben, a Mezoföldön. A kastély kitunő tájba helyezése az építész-kertépítész érdeme.Birtokosai a nagymúltú tolnai Festetich család tagjai voltak – oldalági leszármazottai azoknak, akik hazánknak a keszthelyi Georgikont alapító Festetich Györgyöt is adták –, késobb pedig a Degenfeld-család.A kastélynak a természettel való kapcsolata olyan csodálatos, amire kevés példa található. Magyarázata az, hogy Pollack Mihály megtanulta, a kastélyépületet a klasszicizmus stílusigénye szerint az angol-kerttel együtt kell megtervezni.

Vajta, Zichy-kastély: A vajtai kastély Pollack Mihály postumus alkotása. Több, mint fél évszázaddal a Mester halála után épült, és más helyszínen, mint a tervezett volt. A kastélyt tökéletes arányosság jellemzi. Előkertje geometrikus elrendezésű, francia stílusú. A hátsó, angolkertre néző homlokzaton 13 m magas, kazettás boltozatú kupolát helyeztek el. A kupolától lépcsősor vezet a parkba. A háború után a kastélyt gyermeküdülőnek használták, majd az 1990-es évek közepétől üresen állt. A Calvary Chapel (Golgota Keresztény Gyülekezet) 2000-ben vásárolta meg, hogy a Kelet Európaiak számára is elérhető Biblia iskolát alapítson benne.

Kapcsolódó Tartalom

Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu