x

Királyi szálláshelyek itthon és külföldön

Királyi szálláshelyek itthon és külföldön

Ma már nem csak a nemesi családok és a hírességek kiváltsága, hogy élvezzék az egykori hercegenek és királyoknak fenntartott legendás kastélyok kényelmét.

align=left Európa-szerte egyre több ódon várból és királyi rezidenciából válik exkluzív hotel, Magyarországon is számos ötcsillagos, a régmúlt időket idéző szálláshely közül választhatunk.

A gazdag utazók ugyanolyan luxuskörülményekre vágynak, amit a hajdani uralkodók és az arisztokrácia tagjai élvezhettek. Királyok és hercegek által látogatott és kedvelt szálláshelyek, egykori vadászkastélyok nyitják meg kapuikat a tehetős vendégek számára.

Magyar kastélyok

Magyarországon kétezernél is több kastély és kúria található. A kastélyok "aranykora" a török hódoltság utáni időszakra, a 18. és a 19. századra tehető. A várak szerepe ekkor már nem elsősorban a védelem, hanem a luxus színvonalú életkörülmények biztosítása, illetve a gazdagság és az arisztokratikus életvitel reprezentálása volt.

Az Esterházyak, Festetichek és Batthyányiak számos gyönyőrű épületet hagytak az utókornak. A rendszerváltás óta egyre többet alakítanak át luxushotellé.

Kastélyhotel Sasvár, Parádsasvár

align=left A környék falvairól származó első írásos forrás 1549-ből származik. A vidék olyan híres történelmi személyiségek tulajdonát képezte, mint Ungnád Kristóf egri várkapitány, Rákóczi Zsigmond, a későbbi erdélyi fejedelem, illetve II. Rákóczi Ferenc és testvére, Júlia. A kastély gróf Károlyi György idejében, 1881-ben épült Ybl Miklós tervei alapján.

A Károlyi-kastély az eklektikus építészet egyik remeke: a késői gótika, a reneszánsz és a barokk stílusjegyeit is felfedezhetjük az 52 szobás, az egykori fejedelmek életvitelét idéző szállodában. A vendégek három épületszárny közül választhatnak, amelyeket a föld alatti folyosón is meg lehet közelíteni. A biedermeier és empire stílusú bútorokkal berendezett Renaissance szárny a legexkluzívabb szálláslehetőségeket kínálja. Aki igazi kényelemre vágyik, feltétlenül próbálja ki a hidromasszázs kádakkal és szaunával felszerelt luxuslakosztályok egyikét, melyek ára éjszakánként 80 ezer forinttól kezdődik.

Szidónia Kastélyszálló, Röjtökmuzsaj

align=left Az ország egyik leggyönyörűbb wellnesshoteljének otthont adó kastély eredetileg Felsőbüki Nagy Pál főjegyző és alispán családjának tulajdonában volt. Az egykori vendégházat 1750-ben alakították át fényűző nemesi rezidenciává. A "röjtöki kastélyt" gróf Széchenyi István is megtisztelte látogatásával, és ha hihetünk a helyi legendáknak, egyszer Mária Terézia is vendégeskedett a kastélyban. Az épületet 1926-ban Verseghy Nagy Elek vatikáni magyar nagykövet újította fel. Az ő idejében alakították ki a kastély körüli parkot, és ekkor épült meg Hajós Alfréd tervei alapján a nagy úszómedence.

A 18. századi épületet 1997-ben újították fel. Az immáron Szidónia Kastélyszálló nevű luxushotel többek között aromafürdővel, rózsaillatú aromaterápiás gőzfürdővel és bioszaunával várja a testi és lelki megújulásra vágyó vendégeket. A nosztalgia hívei lovaskocsira ülhetnek vagy vadászhatnak a kastély 10 hektáros területén, de lehetőség van hófehér limuzin és kisrepülő bérlésére is. A kastély épületében egy kétágyas szoba személyenként napi 20 ezer forintba, a superior lakosztály pedig 37 ezer forintba kerül.

Almásy Kastélyhotel, Kétpó

align=left A Budától, Egertől és Erdély nyugati határától egyforma távolságra fekvő kastélyt a neves Almásy grófok, a kalandos élető magyar felfedező, Gróf Almásy László felmenői építették 1880-ban. Azóta is hihetetlen történetek keringenek elásott kincsekről és titkos alagutakról. A kastély több alkalommal is gazdát cserélt, míg 1998-as rekonstrukciójára sor került.

Ezen a helyen olyan érzésünk támad, mintha megállt volna az idő. A kastély tökéletes hely a kikapcsolódásra vágyóknak. A romantikus toronyszoba, a bálterem és a toronyfürdő a századforduló világába varázsolja a vendégeket. A szállóban egy apartman 26 ezer forintba kerül egy éjszakára.

Hertelendy Kastély, Kutas-Kozmapuszta

align=left A kastély Belső-Somogy egyedülállóan szép természeti környezetében található. A rezidenciát Hertelendy Andor és családja építette a 1920-as évek elején, és ekkor alakították ki a kastély gyönyörű díszparkját is. A kastély helyiségei arról tanúskodnak, hogy a család rendkívül színes társasági életet élt. A fényűző birtokot a Hertelendy família a háború végéig lakta, és a kastély az államosítások idején sem jutott a hozzá hasonló épületek sorsára.

A rezidencia 2000-től 3 csillagos, 2007 tavaszától pedig 5 csillagos hotelként működik. A vendégek a vadászház apartmanjaiban vagy a főépület lakosztályaiban szállhatnak meg. A környéken lovastúrákat tehetünk, és szívesen fogadják a lóháton érkező vendégeket is. Egy deluxe apartman 62 ezer forintba, a legexkluzívabb lakosztály pedig 124 ezer forintba kerül egy éjszakára.

Deluxe Magazin