x

Királyi szálláshelyek itthon és külföldön

Ma már nem csak a nemesi családok és a hírességek kiváltsága, hogy élvezzék az egykori hercegenek és királyoknak fenntartott legendás kastélyok kényelmét.

Európa-szerte egyre több ódon várból és királyi rezidenciából válik exkluzív hotel, Magyarországon is számos ötcsillagos, a régmúlt időket idéző szálláshely közül választhatunk.

A gazdag utazók ugyanolyan luxuskörülményekre vágynak, amit a hajdani uralkodók és az arisztokrácia tagjai élvezhettek. Királyok és hercegek által látogatott és kedvelt szálláshelyek, egykori vadászkastélyok nyitják meg kapuikat a tehetős vendégek számára.

Magyar kastélyok

Magyarországon kétezernél is több kastély és kúria található. A kastélyok "aranykora" a török hódoltság utáni időszakra, a 18. és a 19. századra tehető. A várak szerepe ekkor már nem elsősorban a védelem, hanem a luxus színvonalú életkörülmények biztosítása, illetve a gazdagság és az arisztokratikus életvitel reprezentálása volt.

Az Esterházyak, Festetichek és Batthyányiak számos gyönyőrű épületet hagytak az utókornak. A rendszerváltás óta egyre többet alakítanak át luxushotellé.

Kastélyhotel Sasvár, Parádsasvár

A környék falvairól származó első írásos forrás 1549-ből származik. A vidék olyan híres történelmi személyiségek tulajdonát képezte, mint Ungnád Kristóf egri várkapitány, Rákóczi Zsigmond, a későbbi erdélyi fejedelem, illetve II. Rákóczi Ferenc és testvére, Júlia. A kastély gróf Károlyi György idejében, 1881-ben épült Ybl Miklós tervei alapján.

A Károlyi-kastély az eklektikus építészet egyik remeke: a késői gótika, a reneszánsz és a barokk stílusjegyeit is felfedezhetjük az 52 szobás, az egykori fejedelmek életvitelét idéző szállodában. A vendégek három épületszárny közül választhatnak, amelyeket a föld alatti folyosón is meg lehet közelíteni. A biedermeier és empire stílusú bútorokkal berendezett Renaissance szárny a legexkluzívabb szálláslehetőségeket kínálja. Aki igazi kényelemre vágyik, feltétlenül próbálja ki a hidromasszázs kádakkal és szaunával felszerelt luxuslakosztályok egyikét, melyek ára éjszakánként 80 ezer forinttól kezdődik.

Szidónia Kastélyszálló, Röjtökmuzsaj

Az ország egyik leggyönyörűbb wellnesshoteljének otthont adó kastély eredetileg Felsőbüki Nagy Pál főjegyző és alispán családjának tulajdonában volt. Az egykori vendégházat 1750-ben alakították át fényűző nemesi rezidenciává. A "röjtöki kastélyt" gróf Széchenyi István is megtisztelte látogatásával, és ha hihetünk a helyi legendáknak, egyszer Mária Terézia is vendégeskedett a kastélyban. Az épületet 1926-ban Verseghy Nagy Elek vatikáni magyar nagykövet újította fel. Az ő idejében alakították ki a kastély körüli parkot, és ekkor épült meg Hajós Alfréd tervei alapján a nagy úszómedence.

A 18. századi épületet 1997-ben újították fel. Az immáron Szidónia Kastélyszálló nevű luxushotel többek között aromafürdővel, rózsaillatú aromaterápiás gőzfürdővel és bioszaunával várja a testi és lelki megújulásra vágyó vendégeket. A nosztalgia hívei lovaskocsira ülhetnek vagy vadászhatnak a kastély 10 hektáros területén, de lehetőség van hófehér limuzin és kisrepülő bérlésére is. A kastély épületében egy kétágyas szoba személyenként napi 20 ezer forintba, a superior lakosztály pedig 37 ezer forintba kerül.

Almásy Kastélyhotel, Kétpó

A Budától, Egertől és Erdély nyugati határától egyforma távolságra fekvő kastélyt a neves Almásy grófok, a kalandos élető magyar felfedező, Gróf Almásy László felmenői építették 1880-ban. Azóta is hihetetlen történetek keringenek elásott kincsekről és titkos alagutakról. A kastély több alkalommal is gazdát cserélt, míg 1998-as rekonstrukciójára sor került.

Ezen a helyen olyan érzésünk támad, mintha megállt volna az idő. A kastély tökéletes hely a kikapcsolódásra vágyóknak. A romantikus toronyszoba, a bálterem és a toronyfürdő a századforduló világába varázsolja a vendégeket. A szállóban egy apartman 26 ezer forintba kerül egy éjszakára.

Hertelendy Kastély, Kutas-Kozmapuszta

A kastély Belső-Somogy egyedülállóan szép természeti környezetében található. A rezidenciát Hertelendy Andor és családja építette a 1920-as évek elején, és ekkor alakították ki a kastély gyönyörű díszparkját is. A kastély helyiségei arról tanúskodnak, hogy a család rendkívül színes társasági életet élt. A fényűző birtokot a Hertelendy família a háború végéig lakta, és a kastély az államosítások idején sem jutott a hozzá hasonló épületek sorsára.

A rezidencia 2000-től 3 csillagos, 2007 tavaszától pedig 5 csillagos hotelként működik. A vendégek a vadászház apartmanjaiban vagy a főépület lakosztályaiban szállhatnak meg. A környéken lovastúrákat tehetünk, és szívesen fogadják a lóháton érkező vendégeket is. Egy deluxe apartman 62 ezer forintba, a legexkluzívabb lakosztály pedig 124 ezer forintba kerül egy éjszakára.

Deluxe Magazin


Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu