x

Kastély és wellness

Kastély és wellness

Ha egy vetélkedőn feltennék önöknek a kérdést, hogy melyik az a négycsillagos kastélyszálló Magyarországon, amelyik minősített gyógyvízzel rendelkezik, és saját fúrású kútjából táplálja a wellness-részlegében található medencéket, valószínűleg nem tudnák a választ. Én is csak azután lettem ilyen tájékozott, miután volt szerencsém három napot eltölteni az Apponyi Kastélyszállóban.

align=left Aki a fővárosból autóval érkezik, az az Apponyi kastélyszállót legcélszerűbben Siófok felől tudja megközelíteni. Az épület és az azt körülölelő csodálatos park egy háromezer fős település, Hőgyész centrumában található.

Wellness a javából

Kastélyszálló és wellness? Pár éve még nehéz volt elképzelni, hogy ezt a két dolgot együtt is lehet emlegetni, de az Apponyi Kastélyszálló népszerűsége bizonyítja: bizony óriási ötlet ez a fajta párosítás. A megérkezés és a szobám elfoglalása utáni első utamat tehát a fürdő felé vettem.
align=left A legkellemesebb meglepetés számomra az úszómedence volt. Ekkora méretűt ugyanis még nem nagyon láttam szállodában. A 20x10 méteres medencében élmény az úszás, nemcsak pancsolni, hanem ténylegesen sportolni lehet. A víz hőmérséklete is ideális, 27 C fokos. Ez a medence nem a helyi gyógyvízzel van feltöltve, de a mellette található két termálmedence igen. Az egyik 38, a másik 36 C fokos.

Mire jó az itteni gyógyvíz?

A kastély kertjében található Klára-kút 800 méter mélyről tör a felszínre. Vize táplálja a két kör alakú termálmedencét. Az eredetileg 51,5 °C-os, nátrium-kloridos, hidrogén-karbonátos víz kifejezetten javasolt krónikus, gyulladásos mozgásszervi megbetegedések, sportsérülések, balesetek utókezelése, gerinc- és izületi megbetegedések, nőgyógyászati és légzőszervi panaszok esetén.

Irány a szauna

align=left Hogy jól bírjuk a szaunát, érdemes használata előtt úszni egyet. Ha a melegvizes medencéből megyünk be, sokkal kevesebb időt tudunk bent eltölteni (kipróbáltam), és nem is esik annyira jól, mint egy kis testmozgás után. Több egymás mellett lévő, reggeltől estig működő szauna áll a vendégek rendelkezésére. Az is dicséretes, hogy a szaunák nem egyforma hőmérsékletűre vannak felfűtve, vannak forróbb és enyhébb kabinok is. Én a forróbban kétszer tizenöt percet töltöttem el, ennyi pont elég volt a tökéletes vacsora előtti közérzet eléréséhez. Elhatároztam, hogy wellness-rész további feltérképezéséhez még másnap is visszatérek.

Félpanzió a javából

A szálloda hangulatos, Mercy nevű éttermébe az Antónia kávézón keresztül vezet az út. Az elegáns bőrkötésű, vaskos étlap és borlap már sejtetni engedi, hogy itt nem marad éhes a vendég és a torka sem marad szárazon. A hétféle félpanziós menü-összeállítás egyes fogásai variálhatóak egymással. Első nap – szokás szerint – a magyaros konyha remekeiből választottam. Noha itt a konyha nem kínál kifejezetten reformételeket, a vegetáriánusok éppúgy megtalálhatják a számításukat, mint a könnyű, korszerű étkeket kedvelők. A fogások előtt a pincér extra előétel-falatkákkal kedveskedett, és a vacsora annyira bőséges volt, hogy a tiramisu utolsó falatjaival már nem is bírtam megküzdeni, pedig hibátlan volt. Nagyon tetszett, hogy a pincér megfelelően tájékozott volt a borok világában és mindkét napon tökéletes nedűt ajánlott a fogásokhoz. A kellemes, halk zene tovább fokozta az est hangulatát. Tetszett a személyzet rugalmassága is, pedig másnap reggel akaratlanul is sikerült próbára tennem a pincéreket. Reggel kissé elaludtam és késve érkeztem a reggelihez. A felszolgáló szó nélkül odavarázsolta elém a reggeli menüt, és egyáltalán nem éreztette velem, hogy sietnem kellene. Persze, senkit nem akarok azzal biztatni, hogy késve járjon reggelizni. A következő reggelen természetesen korán keltem, hogy pótoljam a hiányosságot, és felmérjem a svédasztalos reggeli-választékot. A kínálat méltó volt mind a vacsorák, mind a négycsillagos szálloda színvonalához.

A kert

align=left Hatalmas területen helyezkedik el a kastély kertje. Az épületből kilépve a fővároshoz szokott ember első benyomása a fantasztikusan tiszta levegő. Mielőtt elérnénk a parkolókat, kívülről is megcsodálhatjuk a saját fúrású kutat, ami 800 méter mélyről szállítja a varázserejű gyógyvizet. Az aromaterasz nemcsak illatával csábítja a vendégeket tavasszal és nyáron a friss levegőre, de fantasztikus alapanyagként szolgál - pl. a zsálya, citromfű, rozmaring - a szálloda konyhájának. Az épület sarkánál egy hatalmas, méltóságteljes platánt láthatunk. Ez a fa már akkor sem volt kiskorú, amikor Liszt Ferenc volt a ház vendége. A kastélytól távolabb található az Elízium. A skandináv stílusban felújított épület olcsóbb árfekvésű szobákat kínál azoknak, akik mérsékeltebb áron kívánnak itt tölteni néhány napot. Jó hír, hogy számukra is tartalmazza a szobaár az uszodahasználatot, a szaunák-, és a kondicionáló terem használatát. A kastélyba visszatérve találhatunk még egy belső udvart is, ahol nyaranta színvonalas koncerteket tartanak, komolyzene, jazz, musical egyaránt megtalálható a programban. A wellness-részleghez hasonlóan ezeket a műsoros esteket is látogathatják külső vendégek.

Letisztult formák

Aki szereti a nagy tereket, az egyszerű vonalvezetésű, ámde hatalmas méreteket, az nagyon jól fogja érezni magát az Apponyi Kastélyszállóban. A tágas szobákban is érződik az a fajta nyugalom és letisztultság, ami már a folyosókon hatalmába keríti az ide látogatót. A tekintélyes méretű lépcsőn felfelé csodálatos kövületek, tengeri csigák és egyéb hajdan volt élőlények lenyomatában gyönyörködhetünk, az eredeti lépcsőfokok ugyanis tardosi vörös mészkőből készültek. Ezt a különleges építőanyagot már Mátyás építkezésein is használták, de a budapesti Kisföldalattit is ilyen lapokkal burkolták annak idején.

Rendezvények ideális helyszíne

Az ősz a céges rendezvények ideje a kastélyban. Sokan felfedezték már azt a kitűnő lehetőséget, hogy távol a világ zajától, elérhető áron rendezzenek meg konferenciát, tréninget, miközben a szünetekben a hatalmas platánfák között sétálva feltöltődhetnek. Négy különböző méretű, exkluzív terem szolgálja az ideérkezőket, ezeket Liszt, Haydn, Mozart és Beethoven névre keresztelték. Az elegáns Liszt-teremben akár száz fő is kényelmes elfér, száz négyzetméteres alapterülete bankettek, állófogadások megtartására is alkalmas. A projektortól a vetítővászonig minden olyan szükséges technikai eszközt biztosítani tud a szálloda, ami egy színvonalas rendezvény lebonyolításához szükséges. A Beethoven terem jelenleg játékteremként funkcionál (biliárd, darts, sakktábla, illetve a legifjabb vendégek részére játszósarok berendezéssel), de igény esetén konferenciateremként is használható a helyiség.

És újra csak wellness

Hová is mehettem volna napközben, mint az egész napra tökéletes kikapcsolódást nyújtó wellness-részlegbe. Már előre tájékozódtam a lehetőségekről, és egy tökéletes felüdülést nyújtó, frissítő masszázst próbáltam ki. Bátran állíthatom, hogy jól képzett szakember kezébe kerül, bármely szolgáltatást válassza is a vendég. A különféle masszázsok, rituálék között megtalálhatunk olyan különlegességeket, mint a kávé- és csokoládépakolás, a Shi Zen D-Tox méregtelenítő masszázs, a tengeri algás és a vörös szőlő pakolás. Speciális kádban élvezhetjük a Kleopátra - vagy a vörösszőlő fürdőt, és a szálloda újdonságai között olyan ínyencségek is vannak, mint az orientális selyem pakolás, a Wakanspa rituálék, a sáfrányos masszázs, vagy az egzotikus fűszeres testradír. És téved, aki azt hiszi, hogy mindezt csak hölgyek szokták igénybe venni.

Vinnay Péter