x

Egészség és megújulás

Nem mondható minden egészségesnek, ami divatba jött az utóbbi évek során. A wellness az üdítő kivételek közé tartozik, jótékony hatásai hozzájárulnak jó közérzetünkhöz, testi és lelki feltöltődésünkhöz, tehát közvetett módon az egészségünkhöz is. Az Apponyi kastélyszállóban gyógyítás és wellness kezelés párhuzamosan működik. Müllerné Kertész Mária wellness vezetővel beszélgettem.

A Klára-kút a kastélyszálló kertjében található, ha jól tudom, ez egyedülálló Magyarországon.

Igen, ez egy nátrium-kloridos hidrogén-karbonátos víz, amelyet 2003-ban az Egészségügyi Minisztérium gyógyvízzé nyilváníttatott. A magyarországi négycsillagos kastélyszállók között tudomásom szerint nekünk van egyedül minősített gyógyvizünk.

Hogyan lesz az 51,5 fokosból 36-38 fokos víz a medencékben?

Ami fontos, hogy nem hígítjuk a vizet, hanem egy hőcserélő rendszeren keresztül történik meg a hűtés. A sportmedence vizét pedig szintén a saját, de normálvizes kút táplálja, ezt viszont fűtenünk kell az optimális 27 fok eléréséhez.

Mennyi idő szükséges a betegeknek a tényleges javuláshoz?

Van aki két-három alkalom után is érzi már a javulást, de a gyógyvíz hosszabb kezelés alatt tudja igazán kifejteni gyógyító hatását. Tíz alkalom már ideálisnak mondható. Vannak 2-3 hetes gyógykúráink, ezeket elsősorban német és olasz vendégek szokták igénybe venni.

A wellness vagy a gyógyászati szolgáltatások a népszerűbbek?

Az Apponyi kastélyszállóba a vendégek túlnyomó többsége a wellness-szolgáltatásaink igénybevétele céljából érkezik. Ettől kevesebben vannak azok, akik kifejezetten gyógyászati jellegű panaszokkal látogatnak el hozzánk. A wellness-kezeléseink skáláját állandóan bővítjük, megújítjuk. Nyitott szemmel járunk, és követjük a piaci trendeket is.

Mi az aktuális újdonságuk?

A legújabb trend az úgynevezett Wakanspa, ennek során keleti fűszerekkel, keleti masszázstechnikákkal végezzük a kezeléseket. Itt egyfajta rituáléról van szó. Ez esetben nemcsak a hatóanyag és a masszázstechnikák kombinációja jelenti a kezelést, hanem a környezet, a hangulat, a színek, a fények, az illatok is.

Hányan végzik a kezeléseket?

Három főállású gyógymasszőrünk van, és ha a forgalom úgy kívánja, akkor vannak stabil kisegítőink. Természetesen ők is szakképzett kollégák. A házban dolgozik egy külsős kozmetikus is. Ő akkor jön, amikor igény van rá, ugyanilyen rendszerben működik a pedikűrös-manikűrös és a fodrász is.

A hagyományos, vagy a legújabb trendek szerinti kezeléseket veszik többen igénybe?

A legnépszerűbbek még mindig a hagyományos kézi masszázsok, amikor a masszőr olajjal vagy krémmel dolgozik, ilyen például a svédmasszázs. Ezt követik az úgynevezett kényeztető masszázsok, például a lávaköves vagy a csokikrémes masszázs, főleg a hölgyek körében. Népszerűek még a méregtelenítő masszázsok is, itt pontszerűen masszírozzák a nyirokrendszert. Ez az akupresszúrás technika elősegíti a szervezet méregtelenítését.

Férfiak is igénybe szokták venni a kezeléseket?

Nem minden férfi szereti azokat az illatokat, amivel a hölgyeket kényeztetik, de most megjelentek a kifejezetten urak számára kifejlesztett kezelések. Ilyen például a vörösszőlő-kényeztetés, Ez egy 75 perces rituálé, ami egy vörösboros fürdővel kezdődik. Ezt nagyon kedvelik a férfiak.

A különleges szolgáltatások között hölgyek részére is találunk meglepetéseket.

Igen, a hölgyek számára például egy különleges kezelés az arany-rituálé. Ezt a nemrégiben felfedezett arany-algával végzik, bőrfiatalító hatása van. A teljes testet ezzel az arany-algával bepakolják, közben egy kényeztető apró lávaköves masszázst alkalmaznak. A végén egy úgynevezett arany-nektárral átmasszírozzák a testet, ez nagyon szép csillogást ad a bőrnek még órák múlva is.

Vinnay Péter

Kapcsolódó Tartalom