x

Az Apponyi-kastély története

Az Aparinak nevezett birtokot a hozzátartozó falvakkal és pusztákkal 1722-ben vette meg a lotharingiai hercegséghez tartozó Claudius Florimundus Mercy.

align=left Az Aparinak nevezett birtokot a hozzátartozó falvakkal és pusztákkal 1722-ben vette meg a lotharingiai hercegséghez tartozó Claudius Florimundus Mercy (a császári csapatok főparancsnoka a törökellenes harcokban) a Sinzendorf családtól 15.000 forintért, innen ered a mai étterem Mercy elnevezése. Az öt faluból és harminc pusztából álló birtoknak Hőgyész lett a központja, és így a terület mint Hőgyészi Uradalom kezdte meg fejlődését. Az uradalom szépen gyarapodott, közel negyven év alatt több mint 20.000 holddal bővült termőföldirtások és egyéb talajjavító munkálatok révén (ebben az időszakban, Tolna megyében csak az Eszterházy család dombóvári birtoka volt nagyobb). Mercy először egy kisebb, földszintes kastélyt építtetett (melyet az akkori írások várként említenek, mivel az épület cölöpökön állt és sáncokkal volt körülvéve), majd még az ő életében elkezdődött a ma is álló nagykastély építése. Egyes művészettörténészek Franz Anton Pilgram, az osztrák barokk egyik legnagyobb mesterének tulajdonítják a terveket. Az öregedő Mercy háborús fáradtságaira hivatkozva kérte a püspökséget, engedélyezzék neki és családtagjainak, hogy a szentmisén való részvételnek a kastélyban kialakított kápolnában tehessenek eleget. C. F. Mercy után fogadott fia, Mercy-Argenteau örökölte az uradalmat, aki nevelőapjával ellentétben már sokat tartózkodott Hőgyészen. Ő építette fel a csicsói kápolnát is, és a sírhelye is itt található.

A kastélyt III. Mercy 1772-ben királyi engedéllyel eladta Apponyi Györgynek, akit 1776-ban Tolna megye főispánjának választottak. A birtokot fia, Antal örökölte, aki 1784-től jelentősen átalakította azt, és építkezései nemcsak a kastélynak, hanem a településnek is rangot adtak. A szabadkőművesek páholyához tartozó gróf alaposan megváltoztatta a kastély rendszerét, tágas lépcsőház, gyönyörűen kifestett új kápolna épült. Új hármas kapuzatú kocsibehajtó is kialakításra került, tardosi vörös mészkőből készült oszlopok teszik tágassá a teret, ezenkívül széles lépcső vezet az ekkor kialakított emeleti dísztermekhez. Leglátványosabban az udvar alakult át ebben a korban, ekkor készült a belső rizalit és a két negyedkör alaprajzú hozzáépítés az udvaron. Itt nemrég még vizesblokkok voltak, csak a feltáráskor derült ki, hogy érdekes öntöttvas oszlopokon álló építményekről van szó. Helyreállítás után a belső udvar díszei lettek ezek a jellegzetes formák.

A barokk stílusú kastélyt 1999-ben vásárolta meg a megyei önkormányzattól a Hermelin Rt, amely remek építész-kertész csapatot összeállítva valósította meg a csodát, és 2001. év végén megnyitotta a négycsillagos Gróf Apponyi Kastélyszállót. A kastélyban termálszálló kialakítását tervezték, mivel a környező gyógyvizek sejtetni engedték, hogy itt is lehet jó minőségű gyógyvizet találni, ami a program alapjául szolgálhat. A kastélyparkban kijelölt helyen kezdődött a kutatás. 2000. júliusában tört fel 800 méter mélyről a 4100 mg sótartalmú, 51 C°-os termális ásványvíz. A barokk kertrész helyreállításának fontos eleme volt a terasz tetején levendulával, zsályával díszített aromakert kialakítása, amely a földszinti éttermek szintjéhez csatlakozik.

Kapcsolódó Tartalom