x

A titok a részletekben rejtőzik - interjú Sellyei Gábor szállodaigazgatóval

A titok a részletekben rejtőzik - interjú Sellyei Gábor szállodaigazgatóval

Már az élménybeszámolóból is kiderült, hogy a kastély új tulajdonosai a legapróbb részletekre is különös hangsúlyt fektettek a kastélyszálloda felújításakor. Főként ezekről a szakmai titkokról kérdeztem a szálloda igazgatóját, Sellyei Gábort.

Talán banálisnak tűnik a kérdés, de kézenfekvő: nem volt-e öngyilkos vállalkozás most, a gazdasági recesszió kellős közepén szállodát nyitni?

align=left Ezt az egész kérdést egy kicsit a repülőgépek felszállásánál alkalmazott fogalomhoz, az elhatározási sebességhez tudnám hasonlítani. Ez azt a sebességet jelenti, amikor a pilóta még eldöntheti, hogy felszáll, vagy lefékezi a gépet. Ezen az „elhatározási sebességen” mi már messze túl voltunk, amikor a gazdasági válság jelei mutatkoztak. Annál nincsen nagyobb veszteség, hogy egy kilencven százalékban kész szállodát nem nyitunk meg. Fűteni, őriztetni kell, nyereséget viszont nem termel. Mivel mindenből a legutolsó technikát vásároltuk, az eredeti elképzelésnél jóval több minden valósult meg.

Az ideérkező vendégek első benyomásaikat a gyönyörű, vadonatúj kialakítású kastélypark látványából szerezhetik.

A kert rekordidő, gyakorlatilag 3-4 hét alatt készült el. A szökőkút zsűrizett, Széchenyinek hívják ezt a formát. A teljes területünk jelenlegi mérete közel 7 hektár, közvetlen szomszédunk a Bükki Nemzeti Park. Ezek a területek nagyrészt még nem látogathatóak, folyamatosan készülnek. Itt tanösvényeket fogunk kialakítani, ahol a ritka vagy védett fákat táblákkal jelöljük majd.
Gyönyörűen sikerült a felújítás. Milyen nehézségekkel kellett megküzdeni?

Az utolsó kisebb felújítás 1984-ben volt egy fogathajtó világbajnokság alkalmával, a mostani felújításig teljesen leromlott az épület állaga. Nagyon lepusztult állapotban volt a kastély is, a parkban pedig kis faházakat állítottak fel a kor divatjának megfelelően. A ház gyakorlatilag turistaszállóként működött, gyereküdültetésre használták. A felújítást csak 2007-ben lehetett elkezdeni, de mivel kiemelt műemlékről van szó, az egész folyamat a műemlékvédelmi felügyelet irányítása alatt zajlott. A legnagyobb kihívás az volt, hogy a műemlékvédelmi előírásoknak meg kellett felelni. Például először úgy volt, hogy a nyílászárókat egyáltalán nem lehet cserélni, de sem hőszigetelés, sem más szempontokból nem lettek volna megfelelőek az eredeti darabok. Végül annyi engedmény született, hogy a nyílászárók külső szárnyának cseréjéhez hozzájárult a hivatal.

Nekem nagyon tetszik a kastély, mert főúrian elegáns, ugyanakkor visszafogott a stílusa.

A berendezések megválasztásánál a tulajdonosok próbáltak arra összpontosítani, hogy a belső kialakítás hűen tükrözze a kastély korábbi hangulatát, de ne legyen túlzsúfolt, netán giccses. Rendkívül pozitívak a visszajelzések a vendégek részéről is. Tetszik nekik, hogy nem ódon, nem komor a hangulat, nincsenek telezsúfolva a belső terek. A földszinten mindenütt valódi márvány burkolat található, sajnos nem a korabeli, mert abból nem maradt meg semmi. A kastélyban található összes textilt egy külön erre a célra alkalmazott tervezővel készíttettük. Ő egyébként a Sándor-palota függönyözésében is részt vett. A függönyöket, a bútorszövetet úgy válogattuk össze, hogy a barokk jegyek visszaköszönjenek, de azért egy mai ember is jól érezze magát köztük. A berendezési tárgyak túlnyomórészt Magyarországon készültek, a beszállítóink egy-két kivételtől eltekintve magyarok voltak. Ez egyébként kritérium is volt. Egy-két esetben fordult elő, hogy a hazai ajánlat drágább volt, de abban az esetben is azt választottuk. A bútoraink nagy részét és a faburkolatokat, valamint a recepció borítását egy debereceni asztalosmester készítette.

Olvastam, hogy a főlépcsőházban lévő monumentális csillár majdnem öt méter magas.

A csillárok valóban különlegesek, ez szívügye volt a tulajdonosoknak. A nagy csillár mellett az egész házban megtalálhatóak ezek az egyedi Swarovski-kristálycsillárok. Magyar cég tervezte ezeket is, de mivel a Swarovski az egyetlen, aki 30 százalékos ólomtartalmú kristályt képes gyártani, ezért az összes ólomkristály innen származik. A speciális, színes fénytörés ugyanis a magas ólomtartalomnak köszönhető. A nagy csillár összeállításakor fel kellett állványozni a lépcsőházat, a tartószerkezetet szintenként állították össze, majd két napon keresztül úgy bontották lefelé az állványt. Amikor a karok már fent voltak, úgy díszítették fel a kristályokkal, mint egy karácsonyfát. A kristálycsillárok tisztítására is külön szerződésünk kötöttünk. Egy speciális nedvszívó ruhát helyeznek el a csillár alá, majd egy különleges vegyszerrel fújják le, ami lecsöpög, és így az összes szennyeződést lemossa.

Minden folyosón, lépcsőházban és teremben különböző stílusú festmények, metszetek, fényképek, térképek találhatóak. Mit lehet ezekről tudni? A fő lépcsőházunkban egy történelmi arcképcsarnok található, hiszen akkoriban divat volt, hogy a kortárs politikusok, ismert emberek, vagy akár az uralkodó család portréit kiakasztották a falra. A zöld különteremben csak olyan fotók találhatók, amin korabeli nemesi családok és az ő társaságuk látható. A festmények egy kivételével reprodukciók, a szobákban metszeteket találunk. Egy lelkes csapat készítette őket, melynek egyik tagja a miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársa. Komoly kutatásokat folytattak annak érdekében, hogy az eredeti hangulatot minél jobban megőrizhessék.
Az emeleti folyosón régi Magyarország-térképek találhatók, a legkorábbi ábrázolások a XII-XIII. századból származnak. Ezenkívül a környékbeli várak, például az egri vár korabeli metszetei is megtekinthetők itt. A manzárd-részen a Bükkben található gyógynövények képei szolgálnak dekorációul, amelyek egy korabeli gyógynövény-albumból valók. Diósgyőri kézművesek készítették ezeket az igényes másolatokat különleges, merített papírra. A lift melletti kis lépcsőházunkban pedig mai szilvásváradi képeket helyeztünk el, de itt is speciális, archaikus technológiával készültek a kópiák. Egyvalamit mellőztünk: nem helyeztünk el trófeákat, amely régen a főlépcsőházakban, fogadóhelyiségekben divat volt. A mai emberek már idegenkednek ettől, nem szívesen veszik magukat körbe kitömött állatokkal. A trófeákat inkább vadászjeleneteket ábrázoló képekkel helyettesítettük.

A La Contessa tekintélyes mennyiségű szobával büszkélkedhet. Szerencsére az épületnek úgynevezett emelt manzárdja van, ezért lehetett ezt is beépíteni és szobákat kialakítani. Így, noha a LaContessa épülete Magyarországon közel sem a legnagyobb alapterületű kastély, mégis itt található a főépületen belül a legtöbb szoba: szám szerint 45. Szilvásváradon egy évben közel 400 ezer látogató fordul meg, ezért nekünk jellemzően minden hétvégén négy-öt, úgynevezett walk-in vendégünk is van. Ez azt jelenti, hogy kirándulás közben bejönnek az emberek, szétnéznek, és itt is maradnak. Az idelátogatók kilencven százaléka magyar, de voltak már itt holland, francia, amerikai, kanadai, dán, izraeli, sőt ausztrál turisták is.

Már tegnap meggyőződhettem róla, hogy rendkívül jó a kastélyszálloda konyhája. Mint már szó volt róla, a kitűnő, fiatal séf mellett nagyon komoly berendezések is találhatók itt. A konyha a legmodernebb technológiával készült, alkalmas a vákuum alatti főzésre is. Magyarországon ez még csak most kezd elterjedni. A konyhai berendezések megvásárlására közel 40 millió forintot fordítottunk. Külön érdekesség, hogy a sütő- és főzőberendezésnek nemcsak USB-csatlakozója, hanem saját ip-címe is van. Van olyan gépünk is, ami Magyarországon nincs is forgalomban, Ausztriából hozattuk be. Ezek a korszerű gépek egy piskótatésztát 40 másodperc, egy pizzát két perc alatt képesek megsütni. Teltháznál előfordul, hogy 100 emberre is kell egyszerre főzni. A séfünk a magyaros ízeket és a tájjelegű ételeket ötvözi a modern konyhával, így természetesen a pisztráng és a szarvasgomba mindig megtalálható az étlapon. A mi konyhánk különlegessége abban rejlik, hogy a hagyományos magyaros ételeket is úgy tudjuk elkészíteni, hogy azok egészségesek is. Nálunk egyátalán nincsen olajban sütés, ezt még a hatóságok se nagyon akarták elhinni, keresték is, de hiába, hogy hová öntjük az elhasznált olajat. A választékunkból még a vegetáriánusok is össze tudnak állítani akár egy négy fogásos ételsort. Érdemes még megemlíteni, hogy a teljes éttermi készlet a luxemburgi Villeroy and Boch cégtől érkezett. Ebben az az érdekes, hogy általában az ötcsillagos szállodák is csak a VIP-részlegükben használják ezeket a készleteket.

A legkorszerűbb technológia nemcsak az épület konyhájában, hanem a fűtési rendszerben is helyet kapott.

A felújítás során úgynevezett kapilláris falfűtést szereltek a házba. Ez egy korszerű, energiatakarékos rendszer. A falakban a vakolat mögött egy nagyon vékony, félmilliméteres csövekből álló hálózat helyezkedik el. Tehát nincsenek radiátorok, amik elcsúfítanák a teret. A víz hőfokától függően a rendszer fűtésre és hűtésre is képes. A szabályozás központilag történik, de a szobákban is van lehetőség plusz-mínusz két-három fokos korrekcióra.

Beszéljünk egy kicsit a szálloda egy fontos eleméről, a wellness-részlegről.

650 nm-es a wellness-részlegünk. Próbáltuk úgy összeállítani, hogy minden, ami a kikapcsolódáshoz szükséges, megtalálható legyen benne. 93 négyzetméteres a beltéri medencénk, ami elsősorban nem úszómedence, ezért 28 fokra felfűtjük. Többfajta élmény-elem is található itt: van kétszemélyes pezsgőágyunk, hatszemélyes jacuzzink, infra-szaunával kombinált álló-szoláriumunk, kétszemélyes, 120 fúvókás fény- és hangterápiás Trautwein hydroxeur kádunk és három szaunánk. Ebből kettő kisebb méretű, egy aroma és egy bioszauna, ez utóbbi alacsonyabb hőmérsékletre, mintegy hatvan fokra van felfűtve. A hagyományos finn szauna nagyobb méretű, itt úgynevezett szauna-szeánszokat is tartunk. Ez egy speciális rituálé a szauna-mester vezényletével, amely fokozza a szaunázás jótékony hatásait.

Kipróbáltam egy kombinált kezelést, és nyugodtan állíthatom, hogy ilyen színvonalú masszázsban még sehol nem volt részem.

Amikor a wellness-kezeléseket kiválasztottuk, a cél az volt, hogy ne a nagyon elterjedt formákat építsük a kínálatba, inkább a különlegességekre törekedtünk, ilyenek például az úgynevezett hammam-kezelések. Ezek egy marokkói termékkel, argánolajjal történnek, amelyet Magyarországon még kevesen ismernek. Az argánolajat egy marokkói fának a bogyójából sajtolják, és természetes antioxidánsokban a leggazdagabb az olajok közül. A másik termékcsalád, amivel dolgozunk a THAL'ION, amely tengeri ásványi anyagokat és algákat tartalmaz. A hagyományos gőzfürdő mellett egy törökgőzünk is van, amiben egy hammam kezelőhelyiség is található. Itt a fűtött asztalon tudják elvégezni a feketeszappanos kezeléseket. Négy saját gyógymasszőrünk van, a visszajelzések rendkívül jók. Volt olyan vendég, aki a kezelés első öt perce után kijött a kezelőhelyiségből, hogy a soron következő időpontot is lefoglalja. Első pillanatra talán úgy tűnhet, hogy a kínálati listánk nem olyan bő, de nálunk azon van a hangsúly, hogy egy masszázs tényleg gyógymasszázs legyen. Wellness-vezetőnk gyógymasszőr oktató, egy kezelést csak akkor vesz fel az árlapra, ha mind a négy masszőrünk ugyanolyan hatékonysággal képes elvégezni.

Milyen típusú céges rendezvényekhez ajánlják a kastélyszállodát?

Felsővezetői tréningekre, partner-partikra vagy olyan céges rendezvényekre is rendkívül alkalmas a hely, amely konferenciát nem foglal magába. Jelenleg két kisebb különtermünk van, amelyek egyenként 20-30 fő befogadására alkalmasak. Természetesen projektor, vetítővászon és minden technikai eszköz adott a rendezvény gördülékeny lebonyolításához. Idén indul el az építkezés másik üteme, ebben készül majd el a konferencia- és szórakoztatóközpontunk. Itt a nagyméretű konferenciatermek mellett bowling- és squashpálya, valamint gyermekjátszó is helyet kap majd. A tetőre korszerű szolár-panelek kerülnek, ezek az épülő kültéri medence fűtésébe is besegítenek majd.

Úgy hallottam, esküvőkre is nagy az érdeklődés.

A romantikus környezet ideális esküvők lebonyolítására, de a szűk keresztmetszet – rossz idő esetén – az ötvenkét fős éttermünk. Jó idő esetén a két hatszáz négyzetméteres teraszunkon kényelmesen elférnek a vendégek. Kilencven fős rendezvényt tudunk maximálisan megoldani, esküvőhöz azonban az egész házat le kell foglalni. Ez azért van így, mert ilyenkor egyéni vendégeket nem tudunk fogadni, hiszen a nyugodt pihenésük egy hajnalig tartó esküvő mellett nem lenne biztosított.

Végezetül beszéljünk egy kicsit a környék látnivalóiról, és a helyi rendezvényekről!

align=left A Szalajka-völgyet nem kell bemutatnom, hiszen mindenki ismeri. Amit talán kevésbé tudnak az emberek, hogy újabban extra szolgáltatásként különvonatot is lehet bérelni, egy teljesen felújított gőzmozdonyt utaskocsival. A céges rendezvényekre érkezők szinte mindegyike élt ezzel a lehetőséggel. A Bükk-fennsíkon 200 kilométer összefüggő, gyönyörűen karbantartott kerékpárút van. Különböző nehézségű pályákon tekerhetünk, létezik külön kerékpáros térkép, amelyből mi is tartunk egyet. Minden év májusában rendezik meg a Szilvásváradi Maratont, ami az ország egyik legnívósabb kerékpáros rendezvénye. A két keréken érkező vendégeknek már most is el tudjuk helyezni a kerékpárjait, a fejlesztések között egy nagyobb biciklitároló építése is szerepel.
align=left A Bükkben hihetetlen dolgok vannak, amelyek egyáltalán nem közismertek. Egyes védett növények például az országban csak itt fordulnak elő. Létezik például egy olyan mélyen fekvő szurdok, ahol nyáron is hó van. Mivel védett területen található, csak engedéllyel rendelkező vezetővel látogatható. Ezekkel a túraszervezőkkel természetesen mi is kapcsolatban állunk. Éjszakai túrákat is vezetnek, ami fantasztikus élmény. A lipicai ménest is érdemes megnézni, Szilvásvárad és Nagyvisnyó között pedig van egy terület, ahol esténként gyönyörű állatokat nézhetünk. Akit a lovak komolyabban érdekelnek, azoknak a lovasnapok alkalmával érdemes idelátogatniuk. Ilyenkor fogathajtó bajnokságot és úgynevezett lovas-show-t, spanyol lovasiskolai bemutatót is tartanak. A rendezvény végén pedig a teljes ménest behajtják a lovaspályára. Természetesen ne felejtkezzünk el a pisztráng-fesztiválról és a szarvasgombavadászatról se!

Vinnay Péter

Kapcsolódó Tartalom