x

A Szidónia Kastélyszálloda**** jelenkori története

A Szidónia Kastélyszálloda**** jelenkori története

Az évek múlásával a kastély állapota egyre romlott. Az államosítás után gyermeküdülőnek használták. Az új funkció átalakításokkal is járt, de elmondhatjuk, hogy a mobiliák elszállításán kívül komoly, visszafordíthatatlan kárt nem szenvedett az épület. A 90-es évekre a kastélyt kiürítették és az éveken át várt új gazdájára. Az eltelt idő nem használt az épületnek: műszaki állapota fokozatosan romlott, a park elvadult.

align=left Új tulajdonosai 1997-ben vásárolták meg a kastélyt. Az előkészítő munka, a felmérés, tervezés 1998. februárjától augusztusig, a kivitelezési munka 1998. szeptemberétől 1999. decemberig, a belső berendezés 1999. szeptemberétől december végéig zajlott.

2000 szilveszterén megnyílt a négycsillagos Szidónia Kastélyszálloda. A felújítási munkáknál tervezésénél szempont volt, hogy minél több maradjon meg a régi kastélyépületből és az új hozzáépítés igazodjon a meglévő épülethez. A szállodai szobaszám növelése miatt a két oldalszárny tetőzetét megemelték és tetőtérbeépítéssel, új lépcső kialakításával új szállodai szobákat alakítottak ki. A földszinten az egykori üvegezett verandán megnövelték a télikertet és itt alakították ki az éttermet.

align=left A legnagyobb méretű beavatkozást az uszodaszárny megépítése jelentette, de a tulajdonosok igyekeztek nem megzavarni a kastély harmóniáját. A hátsó udvar kedves, változatos tetőtömegeit is megtartották és ez alatt alakították ki a jelenlegi szaunát és helyiségeit. Az uszoda üvegezett, sokszögű formája nemcsak a parkkal igyekszik szoros kapcsolatot teremteni, hanem a főbejárati homlokzat üvegezett télikertjének kialakítására is utal.

Az egykori gazdasági épületben tetőtérbeépítéssel növelték meg az alapterületet, ügyelve azonban arra, hogy az új épülettömeg ne legyen túl hangsúlyos. Itt 13 szobát alakítottak ki. Ez az úgynevezett Udvarház.

align=left Az egykori magtár épületében megtartották a nagyon szép faszerkezetet és istálló céljára alakítottak ki benne helyiségeket. A japánházat és külső uszodát pedig eredeti formájában helyreállították.

A kastélyt egy 6,5 hektár nagyságú park övezi, amely sokszínűségével, neves alkotásokkal kápráztatja el az itt tartózkodót, de lehetőséget biztosít az aktív pihenésre is.

(forrás: M. Anda Judit írása alapján)

Kapcsolódó Tartalom