x

A Szelestei Kastélyszálló

A Szelestei Kastélyszálló

A Festetich kastély szépen felújított épület. Régi fotókkal összehasonlítva valóban megőrizték eredeti kialakítását és a korra jellemző eklektikus stílust. A kastély százéves fák szegélyezte tornyos épülete mesebeli hangulatot idéz.

align=left A szálló előcsarnokában, balra eredeti pompájában díszeleg a lépcső, amely a felső szintekre vezeti a vendégeket. A kastély egészének felújítására jellemző egyébként az igényesség, amely az eredeti állapot szerinti látványt igyekszik visszaidézni. Jobbra a szalon tárul fel előttünk, amely nagyszerű színhelye lehet a pihenésnek, olvasásnak. Itt találjuk az egész kastély legszebb berendezési darabját, egy barokk cserépkályhát a XIX. század második feléből, bár összességében a kastély berendezésére az eklektika jellemző. Igaz, a szalonban még találhatunk a kornak megfelelő stílusú bútorokat, de sajnos a bútorzat többi része már nem adja vissza a századforduló romantikus hangulatát.

align=right A lakosztályokban a jelenlegi vezetés újító szándéka stílusos falborításban testesül meg, a csinos tapéta is a századfordulót idézi. A kastély területén még egy-egy lemezkályhával találkozhatunk, amely a századforduló kedvelt berendezési darabja volt a cserép és öntöttvas kályhák mellett.

align=left A kastély egyik kiemelkedő ékessége a belső lépcsőzet, amelynek karvezetője rozettás díszítésű, a fordulókaros pihenővel ritka szép megoldást alkotnak. A bár előtt látható, eredetileg a belső udvart díszítő dór oszlopon - amely a romantika hangulatát idézi -, ma tehertartó ívek támaszkodnak, így varázsolják el az itt vendégeskedőt.

A szobák tiszták, egyszerű bútorozásúak és nagyon tágasak. Található bennük minibár, széf, telefon, kábeltelevízió – rengeteg csatornával - és internetkapcsolat. A fürdőszobák felszereltsége az elvárható háromcsillagos színvonalnak felel meg.

Kár, hogy a kastélyban mindenhol kőborítású a padló, az adott korra jellemző fapadlózat nem szerepelt a felújítók elképzeléseiben. Érdemes még belépni a télikertbe, ahol kellemes perceket tölthetnek el a szállóvendégek. A különtermekben a biliárd és sakk mellett más játékok is rendelkezésre állnak, sőt igény szerint 60-250 fős konferenciák, rendezvények lebonyolítására is alkalmas a szálló.

align=right Sajnos, a szálló saját éttermének belső kialakítása nagyon szerény: a stílustalan bútorzat, a falak fahatású műanyag borítása a lábazatnál illetve az ebédlőszerű kialakítás méltatlan a hely szelleméhez. A szállónak ebbéli gyengeségét a szállodavezető érdeklődő figyelmessége, az ízes, házias ételek, és a kiadós ételmennyiség feledteti. Általában két fajta menüből illetve á la carte választhat a vendég. A hely színvonalát emeli, hogy a menüben a libamájpástétom mellett a helyben sütött piskótakülönlegesség is megtalálható időnként. Aki szereti a házias ízeket, az itt csupa kellemes élménnyel gazdagodhat. Esténként az is megeshet, hogy egy finom bor mellett a szálloda vezetője harmonikán játssza el kedvenc nótáját.

A kastélyból akár fürdőköpenyben is átsétálhatnak a mintegy 150 méterre lévő fürdőbe. A szabad ég alatt működő, úszásra is alkalmas medence mellett egy 35 fok hőmérsékletű, gyógyvizes medencében és egy 40 fok körüli, szintén gyógyvízzel töltött jakuzziban lazulhat el és gyógyulhat a pihenni vágyó. A gyógyvizes medencéket az 1260 méteres mélységből feltörő, közel 60 C fokos víz táplálja, amely 4600mg/l sótartalmánál fogva elsősorban reumatikus, szív- és érrendszeri megbetegedések, bőrbetegségek kezelésére és sportbalesetek utáni rehabilitációra alkalmas.

Könnyen és gyorsan eljuthatunk a helyi strandra is, ahol belépő ellenében élvezhetjük a vizes élményeket. A figyelmességet és a családias hangulatot itt is megkapjuk, hiszen aki nem szándékozik az étterembe visszamenni, az frissen sült rántott húsos szendvicset is kaphat uzsonnára.

align=left A kastélyszállóban a fogászati szakrendelés mellett masszázs, infraszauna és szolárium is igénybe vehetők. A kirándulni vágyók kerékpárt kölcsönözhetnek a hosszabb, rövidebb túrákhoz.

A vendéglátás szép hagyományaival, családias kedvességgel találkozik a Szelestei Kastélyszállóba látogató vendég. A kastély látványa, az arborétum múltidéző hangulata maradandó élménnyel ajándékozza meg az itt pihenőket. Elsősorban azoknak ajánljuk, akik a csendet és a nyugalmat szeretik.