x

A Geréby család története

A Geréby család története

A család legkorábban fellehető tagja az 1750-ben, egy Bille nevű településen született Gremsperger István. Ő volt Ötömösi Geréby Gyula, a Geréby Kúria építtetőjének nagyapja.
A família valamikor 1840 táján költözött Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyébe. 1840. október 8-án kaptak címeres nemességet. Nevüket ekkor változtatták Gerébyre, Ötömösi előnévvel.
Ötömösi Geréby Gyula a lajosmizsei Takarék elnöke volt, emellett okleveles gazdász.
Köztiszteletben álló nemes volt, akit a szegények segítőjeként is ismertek. A környező földeken körülbelül 1000 katasztrális holdon gazdálkodott. Hatalmas szőlője és erdei is voltak. Fakó ménesét messze földön legendák övezték. A kúria a család otthonának épült. A környéken emellett több Geréby kúriát is számon tartanak, például Szabadszálláson és Kunszentmiklóson, ami a família különböző ágainak a tulajdonában volt.

Geréby Gyula 1918-ban, 51 éves korában, felesége, Margit, 1941-ben, 65 évesen hunyt el. Kriptájuk a mai napig áll a lajosmizsei temetőben. Lányuk, Katinka, Argentínába emigrált, ahol 1989-ben halt meg. Vannak még leszármazottak, de többségük nem Magyarországon él.