x

A Fried-kastély története

A Fried-kastély története

A Fried-villa 1926-ban épült és Fried Imre családjának volt az otthona. Itt lakott fia, dr. Fried István is a második emeleten, aki azonban 1942-ben, 29 évesen tisztázatlan körülmények között elhunyt. Hogy öngyilkosságot követett-e el, vagy zaklatott idegállapota következtében véletlenül adagolta-e túl az altatóját, azt máig nem tudják pontosan. Mindenesetre két kisgyereket hagyott hátra.

align=left 1944. május 12-én Fried Imrét és feleségét, menyét és két kis unokáját Hőgyészre vitték a gettóba, július 6-án pedig továbbszállították őket Auschwitzba, ahonnan soha nem tértek haza.

A villát a szocializmus időszakában átalakították lakásokká. Az új beosztás, a falak megbontása és áthelyezése megbontotta az épület belső rendjét. A villa külseje nagyon erős rózsaszínű festést kapott, így nem véletlen, hogy évtizedeken keresztül csak „Piros villa”-ként emlegették a helybeliek. A gyönyörű park helyén először veteményes kertek kaptak helyet, majd az elburjánzó növények vették birtokukba.

align=left A legnagyobb pusztítás azonban nem ekkor érte a villát. A rendszerváltás utáni többszöri gazdaváltás rontott legtöbbet az épület állagán. Nem tudni miért (talán a kincskeresés miatt), de szétverték belülről az épület nagy részét, végül eltüntették a gyönyörű márványkandallót.

Aztán 2001-ben a Danubetrade Kft. tulajdonosa fedezte fel egy kirándulás alkalmával az erősen leromlott, sorsára hagyott, lakatlan épületet. Thúróczy László és neje, a vietnámi származású Phan Bich Thien asszony 3 évig tartó munkája és kb. félmilliárdos beruházása nyomán napjainkban újra régi pompájában tündököl a villa, 50 főt befogadó szállodaként, Fried kastélyszálló néven.

Az épületnek a feljes felújítás és funkcióváltás ellenére is megmaradt a 20. század első felét idéző hangulata. A Fried család tagjait és az eredeti villát kis fényképkiállítás mutatja be az ideérkező vendégeknek.

A simontornyai lokálpatrióták külön öröme, hogy a háromcsillagos szálloda nemcsak nevében őrizte meg egykori tulajdonosainak emlékét, hanem a 80 főt befogadó I. osztályú éttermének kínálatában is. Fennmaradt ugyanis Fried Imréné Gottlieb Margit néhány ételreceptje a libamáj, báránysült elkészítéséről, s így természetesen kérhetők Fried módra elkészített ételek is.

Az 1926-ban épült villa tehát újra teljes pompájában ragyog, s őrzi a bőrgyárat alapító, nagy múltú Fried család emlékét.

Forrás: Tóthné Unghy Ilona: A Fried család története (Simontornya 2005)

Kapcsolódó Tartalom