x

Erdészeti-és vasúttörténeti kiállítás - Lenti

Látnivalók

Erdészeti-és vasúttörténeti kiállítás - Lenti

2004-ben épült az erdei vasút Lenti állomásépülete, amely várótermével és kiállítási célra kialakított másik két termével 2005. májusától ad otthont a „Göcsej kincsei, az erdő és a fa” címet viselő erdészet-, fűrészipar- és vasúttörténeti, állandó jellegű kiállításnak.

A múzeum termei és a vasútállomás stílusában és hangulatában az egykor legnagyobb göcseji erdőbirtok, a herceg Esterházy hitbizomány uradalmi épületeit idézi. A kiállítás bőséges dokumentum-, fotó- és tárgyi anyaga segítségével a látogató bepillanthat az itteni vidékre oly jellemző, értékes göcseji erdők színes világába, az értük dolgozó erdészek nehéz és önzetlen munkájába, a közel évszázados erdei vasút nagy múltú történetébe, a világhírű gímszarvas-gazdálkodás eredményeibe, s nem utolsó sorban az egykor méltán híres lenti fűrészipar emlékeibe.

Egy, szinte az egész termet elfoglaló korhű gőzgép, valamint egy 1923-ban gyártott, mára már kuriózumnak számító gőzkazán homlokzata ad lehetőséget a lenti fűrészüzem múltjának megismerésére. A váróteremben kialakított vasúttörténeti kiállításon a menetrendszerűen közlekedő kisvasút makettje mellett egy interaktív térképen kaphatunk érdekes információkat a kisvasút és a Zalaerdő Zrt. jellegzetességeiről.