x

Varázslatos Tihany

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Varázslatos Tihany

Feltöltve: 2023-05-30

Tihany az egyik olyan hely Magyarországon, amit egyszer mindenkinek látni kell, és ez az a hely is, amit általában nem csak egyszer látunk, hiszen egyedi atmoszférájával és látnivalóival vissza-visszacsalogat mindenkit.

A közel 1500 lakosú Tihany már fekvésével és jellegzetes adottságaival is lenyűgözi az ide látogatókat: a község a festői Tihanyi-félszigeten található, amely két részre, az északi és a déli medencére osztja a Balatont. A Balaton-felvidékre jellemző vulkáni formák ezen a területen gejzírkúpokban nyilvánulnak meg, ezek közül a leglátványosabb az Aranyház. A félsziget két kis festői tava közül a Belső-tó igazi horgászparadicsom, míg a Külső-tó a színes élővilágával nyűgözi le az ide látogatókat. A község nevezetességeit érdemes kisvasúton felfedezni, ami a gyerekeknek is egy plusz szórakozást jelent, ráadásul mindössze fél órát vesz igénybe.

Tihanyról mindenkinek a levendula és a Bencés Apátság ugrik be elsőként és való igaz, ez a két dolog alapvetően határozza meg a Balaton parti település arculatát. Az Apátságot éppen felújítják, így nyárra megújulva, teljes pompájában csodálhatjuk meg, felújítják az épületet, a sétányt és a függőkerteket is. Az Óvár területén kihagyhatatlanok a barátlakások, amelyeket a 11. században vájtak ki a kőfalból orosz szerzetesek.

Tihanyba nem csak a látnivalók, de az állandó nyári programok miatt is érdemes ellátogatni. A júniusi Levendula Fesztivál kihagyhatatlan program, de a túrakedvelők is több kirándulás között csemegézhetnek. A családok számára kihagyhatatlan program a Tihanyi Skanzen, ahol az állandó látnivalók mellett rendszeres kézműves programokkal is várják a látogatókat.

Kívül-belül levendula

A levendula Tihanyban szinte minden ház udvarán megtalálható, ami jól mutatja Tihany mediterrán mikroklímáját is. A levendula lepárlóban készül minden, ami levendulás és aminek hatalmas hagyománya van Tihanyban. Számos étel, koktél, szörp, fagylalt vagy éppen natúr kozmetikum és dísztárgy alapja a levendula.

A Lavender Tihanynál születik a tihanyi illóolaj és a tihanyi, magas minőségű natúrkozmetikum. A látványüzemben megtekinthető a levendula lepárlás folyamata. Az érdeklődők figyelemmel követhetik, hogyan készülnek a levendulás natúrkozmetikumok, a levendula kiállítás keretein belül pedig a levendula történetet mutatják be.